Reforma Agrara din 1991 - Prezent

Extras din referat Cum descarc?

Introducere - scurt istoric
Reformele agrare de pe pamanturile romanesti au produs adanci transformari in viata taranimii si a intregii societati. Ele nu pot fi reduse doar la rezolvarea problemei agrare ale vechiului regim - eliberarea iobagilor, a clacasilor si inzestrarea lor cu pamant.
Reformele agrare au avut un caracter de revolutie agrara, au schimbat un regim social-agrar (cel feudal) cu altul (cel mosieresc-taranesc) care, prin reforma agrara din anul 1921, se va transforma in regim agrar taranesc preponderent. 
Patru din cele cinci momente reformatoare importante recunoscute de politica agrara, in ultimii aproximativ 150 de ani, respectiv 1864, 1921, 1945 si 1991, au asigurat gospodariilor taranesti, ca principalele exponente ale exploatatiilor agricole de dimensiuni mici, intaietate asupra exploatatiilor mari funciare. 
Proprietatea asupra pamantului si exploatarea acestuia au o istorie zbuciumata. Pana in secolul al XIX-lea, toate terenurile din Principatele Romanesti se aflau sub jurisdictia domneasca, fiind atribuite boierilor impreuna cu satele apartinatoare. O alta parte din terenuri apartinea taranilor liberi. 
Proprietatea funciara boiereasca era conditionata, nu era o proprietate deplina, absoluta, de tip modern. Pe de alta parte , taranul era liber din punct de vedere juridic, dar era lipsit de pamant, acesta obtinea dreptul de folosinta prin intelegerea directa cu boierul.
Proiectul lui Mihail Kogalniceanu, depus in Parlament in primavara anului 1864, prevedea in esenta, desfiintarea boierescului (claca) si impropietarirea taranilor clacasi in mod diferentiat, respectiv proportional cu numarul vitelor de tractiune. Impunerea acestui proiect, prin Decret Domnesc, in etapa domniei autoritare a lui Alexandru Ioan Cuza, a reprezentat o evolutie a sistemului agricol romanesc ce a avut la baza modelul agrar francez. 
Prin Legea rurala, s-au desfiintat toate obligatiile feudale ale clacasilor fata de boieri: (claca, djima, rusfeturile), taranimea clacasa fiind eliberata de constrangerile extraeconomice, statuandu-se libertatea sa juridica. 
Reforma agrara din 1864 nu a avut efectul scontat pentru ca taranul roman, devenit proprietar de pamant, nu avea inventarul si capitalul necesar pentru exploatarea pamantului.
Dupa aplicarea Legii rurale de la 1864, problemele agriculturii, sub numeroasele lor aspecte, inclusiv sub cel al regimului proprietatii funciare, au atras atentia permanenta asupra starii si viitorului economiei romanesti. Opiniile formulate la acea vreme considerau necesara ideea unei noi improprietariri a taranilor. Aceasta se concretizeaza in Legile definitive de reforma agrara adoptate in vara anului 1921.
In conceptia initiatorilor ei , aceasta reforma era menita sa dea un suflu nou economiei romanesti. Dar aplicarea acestei reforme determina o noua restructurare a suprafetei fondului funciar, ceea ce punea din nou problema folosirii fortei de munca din agricultura. Problema folosirii fortei de munca din agricultura a fost abordata mai amplu de catre Virgil N.Madgearu. , el aprecia ca "structura exploatarilor taranesti din Romania, prin predominarea celor foarte mici, de o intindere insuficienta pentru asigurarea intretinerii unei familii agraveaza fenomenul populatiei agricole". Pe baza reformei din 1921, Virgil N.Madgearu evidentiaza ca "pulverizarea proprietatii rurale este evidenta . Faramitarea proprietatilor agricole a inceput sa se generalizeze in toata tara dupa improprietarire...faramitarea proprietatii taranesti a continuat si in anii cand s-a realizat improprietarirea, datorita sporirii populatiei rurale si succesiunilor".
Infaptuirea reformei agrare din 1921 a constituit un moment insemnat pe calea dezvoltarii agriculturii romanesti. Trecerea de la marea proprietate feudala la gospodarie mijlocie taraneasca a sporit interesul taranului pentru a folosi mai bine pamantul.
Unul din primele acte de justitie sociala in favoarea taranilor, dupa al doilea razboi mondial, elaborat si aplicat initial de Guvernul Dr. Petru Groza, a fost ,,Decretul-lege nr 187" din martie 23 martie 1945. Legea reformei agrare a fost conceputa astfel incat sa fie sprijinite gospodariile particulare pentru a deveni puternice si productive.
Din punct de vedere economic pretinsa reforma a guvernului de asa zisa larga concentrare democratica condus de Dr.Petru Groza a fost, de fapt, un mare pas inapoi in calea progresului intrucit a distrus marile proprietati agricole, singurele in care se mai aplicau tehnologii moderne si incepuse deja sa patrunda puternic mecanizarea. 
Consecintele acestei reforme au fost insa mai complexe asupra spatiului rural romanesc. Comparativ cu anul 1930, a crescut numarul exploatatiilor cu circa 2,2 milioane, dar suprafata medie a unei exploatatii a scazut de la 6 hectare in 1930 la 2,65 hectare in anul 1945.
Decretul 133 din aprilie 1949 fixeaza cadrul juridic al inceputului dezastrului din agricultura romaneasca - cel al colectivizarii. Incepe lungul drum al socializarii agriculturii noastre. Primele gospodarii agricole colective apar in anul 1949. Timp de 13 ani, pana in 1962, colectivizarea pe baza "liberului consimtamant" cuprinde aproape intreaga noastra agricultura
Ca urmare a politicii de industrializare, bazata pe practici inadecvate economiei romanesti, exodul rural a atins proportii nemaiintalnite. De la 74% cat era ponderea populatiei agricole ocupate in totalul populatiei ocupate, in anul 1950, a scazut la 27,5% in anul 1989.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reforma Agrara din 1991 - Prezent.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!