Reforma agrara din 1921

Cuprins referat Cum descarc?

Problematizare 3
De ce a fost nevoie de Reforma Agrara? 3
A reusit Reforma Agrara din 1921 sa aduca o rezolvare definitiva chestiunii taranesti ? 3
Astazi mai discutam de problema chestiunii taranesti ? 3
De ce Reforma Agrara din 1921 a avut loc atat de tarziu ? 3
Geneza Reformei Agrare din anul 1921 4
Reforma agrara din anul 1921 6
- Prevederi generale 6
Reforma agrara din anul 1921 7
- Efecte 7
Transformarile de ordin economic, politic si social derivate din promovarea si aplicarea programului de reforma au influentat mediul cultural romanesc, precum si ansamblul mentalului colectiv din zonele rurale. 7
Reforma agrara din anul 1921 8
- Astazi 8
Concluzii 9
Bibliografie 10


Extras din referat Cum descarc?

Problematizare
De ce a fost nevoie de Reforma Agrara?
Odata cu sfarsitul Primului Razboi Mondial si crearea Romaniei Mari, a aparut si necesitatea infaptuirii unor transformari fundamentale, prioritar fiind domeniul agrar, pe de o parte datorita ponderii pe care agricultura o avea in cadrul economiei nationale si populatia rurala in totalul populatiei tarii, iar pe de alta parte din cauza consecintelor negative ale razboiului.
Pentru Romania, ca si pentru alte tari implicate in operatiuni militare razboiul s-a incheiat cu numeroase pierderi materiale si umane. Au fost distruse sau avariate numeroase gospodarii si terenuri agricole, s-a redus la jumatate numarul cailor, la doua treimi numarul bovinelor. De asemenea forta de munca s-a redus drastic deoarece majoritatea soldatilor care au pierit in lupta(aproximativ 800.000 de oameni) erau tarani iar dintre cei care au supravietuit, multi erau invalizi in diferite grade. Activitatile economiei erau in stare de ruina si dezorganizare. 
A reusit Reforma Agrara din 1921 sa aduca o rezolvare definitiva chestiunii taranesti ?
Reforma Agrara din 1921 a rezolvat doar jumatate din problemele de atunci, astfel si dupa reforma, jumatate din tarani tot nu dispuneau de propietati. Acesta problema legata de improprietarire a fost rezolvata si finalizata abia in anul 2007.
Astazi mai discutam de problema chestiunii taranesti ?
Da, si astazi mai este discutata problema chestiunii taranesti, dar titlurile de propritate referitoare la pamant au fost date si anul finalizarii acestor probleme a fost 2007.
De ce Reforma Agrara din 1921 a avut loc atat de tarziu ?
O cauza care a facut ca Reforma Agrara din 1921 sa fie pusa in aplicare atat de tarziu a fost aceea ca mosierilor care detineau mari suprafete de pamant nu le convenea ca o parte din pamantul lor sa le fie luat cu scopul de ai improprietarii pe taranii care nu aveau in proprie .
Geneza Reformei Agrare din anul 1921
Regulamentele organice au fost o lege fundamentala, care au modernizat unele institutii ale Moldovei si Tarii Romanesti.Aceste au inclus multe pricipii moderne preluate din memoriile alcatuite in al secolul XVIII-lea si la inceputul secolului al XX-lea de boierii Partidei Nationale.
Printre principiile si prevederile regulamentelor se numara: separarea puterilor in stat, libertatea comertului,impunerea principiului bugetului anual, reforma fiscala, mentinerea privilegiilor boierilor si clerului.
Punerea in practica a Regulamentelor Organice a avut loc in anil 1831 in Tara Romaneasca si in anul 1832 in Moldova.
Reforma agrara din 1864 a fost o masura luata de guvernul Mihail Kogalniceanu in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, prin care taranii clacasi erau eliberati de obligatiile fata de boieri si erau improprietariti cu pamant. A fost primul pas catre inceperea procesului de modernizare a statului roman si, cu toate ca a avut numeroase lipsuri, a rupt legaturile cu economia si societatea de tip feudale.
Taranii au fost eliberati de sarcinile feudale precum claca, dijma sau podvezile si desfiinta monopolurile feudale din interiorul satelor. Loturile au fost distribuite in functie de numarul de vite detinute. Taranii urmau totusi sa rascumpere terenurile si sa achite anual o anumita suma, timp de 15 ani. Pe de alta parte, legea stabilea plata unor despagubiri catre proprietari, la pretul pamantului de atunci.
Rascoala taraneasca din 1907 a inceput in 21 februarie (8 februarie in stil vechi) 1907 in Flamanzi, Botosani si s-a raspandit, in perioada urmatoare, in toata tara. Rascoala a fost infranta de guvern, reprimarea ei de catre armata soldandu-se cu uciderea unei parti din populatia rurala a tarii. Principala cauza a fost nemultumirea taranilor legata de inechitatea detinerii pamanturilor, aflat in mainile a doar catorva mari proprietari.
Consecintele rascoalei au fost:
Adoptarea unor masuri pentru ameliorarea situatiei taranimii: o lege noua 
privind contractele agricole, infiintarea unei banci pentru creditul rural.
Demolarea mitului ,,taranimii fericite", docile si servile, asa-numita ,,talpa a tarii".
Crearea in Occident a unei impresii nefavorabile despre Romania, considerata pana atunci o tara pacifista si aceasta datorita duritatii represiunii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reforma agrara din 1921.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Muresan M., "Istoria Romaniei. Epoca moderna si contemporana", Ed. Economica, Bucuresti, 1995; 
Opritescu, M., "Istoria economiei", Ed. ASE, Bucuresti, 2005;
Cornateanu N.D., "Reforma agrara si gospodaria noastra agricola", Bucureti, 1930; 
Georgescu, M., "Reforme agrare, principii si metode in legiurile romane si straine", Bucuresti, 1943;
Dumitru S., "Reforma agrara din 1921 in Romania", Editura Academiei Republicii Socialiste Romania, Bucuresti, 1975;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!