Referat Audit

Extras din referat Cum descarc?

Modificarile rapide ale mediului economic din ultimii ani, ce se caracterizeaza prin fenomene precum globalizarea pietelor, modificarea comportamentelor consumatorilor si investitorilor, cresterea competitiei, ridica probleme pentru majoritatea organizatiilor. Pentru a face fata unui mediu puternic concurential firmele trebuie sa-si puna la punct intreaga activitate ce tine de imbunatatirea in permanenta a performantelor prin reducerea costurilor, inovarea produselor, imbunatatirea calitatii, dar si prin politici adecvate in privinta capitalului intelectual. 
Odata cu extinderea responsabilitatii intreprinderii si rolul ei in noua societatea, s-a extins si aria de posturi in cadrul unei intreprinderi.
"In centrul tuturor afacerilor sta omul" este o afirmatie nu de azi sau de ieri, despre acest lucru vorbesc multi specialisti in lucrarile lor de specialitate, incepand cu Adam Smith si alte abordari traditionale ale stiintei economice. De unde se intelege de fapt o recunoastere a faptului ca factorul uman reprezinta in prezent cel mai important element strategic de care depinde buna desfasurare a activitatii in organizatii si respectarea standardelor de calitate.
1. Firma care efectueaza auditul, echipa angajamentului de audit si asigurarea rezonabila ca se respecta standardele si cerintele legale.
In contextul preocuparilor actuale de implementare a unor sisteme ale calitatii, potrivit standardelor din familia ISO, auditul este considerat un instrument esential pentru realizarea obiectivelor intreprinderii, in acest domeniu.
Scopul principal al auditului calitatii este de a evalua actiunile corective necesare pentru eliminarea deficientelor si posibilitatile de imbunatatire a sistemului calitatii intreprinderii, a proceselor sale, a produselor si serviciilor pe care le ofera. Pe de alta parte, certificarea sistemelor calitatii, a carei importanta a crescut in ultimii ani, presupune efectuarea unor audituri ale acestor sisteme, in raport cu Standardele Internationale si Europene, aplicabile in domeniu.
Obiectivul unui angajament de audit al situatiilor financiare este de a da posibilitatea auditorului sa exprime o opinie cu privire la situatiile financiare, daca acestea sunt intocmite, sub toate aspectele semnificative, in conformitate cu un cadru aplicabil de raportare financiara. Auditorul trebuie sa planifice si sa desfasoare un angajament de audit cu o atitudine de scepticism profesional, admitand ca pot exista imprejurari in care situatiile financiare sa fie denaturate in mod semnificativ. 
In randul profesionistilor contabili este cunosut faptul ca toate informatiile si documentele la care are acces auditorul statutar sau firma de audit, atunci cand efectueaza un audit statutar, trebuie sa fie protejate potrivit regulilor adecvate privind confidentialitatea si secretul profesional, cuprinse in regulamentele emise de Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR).
Societatea de audit trebuie sa stabileasca un sistem de control al calitatii creat pentru obtinerea unei asigurari rezonabile ca societatea si personalul acesteia respecta standardele profesionale si cerintele normative si ca rapoartele intocmite de societate sau partenerii de angajament sunt potrivite in functie de circumstante.
Auditul in cadrul unei organizatii este efectuat de o persoana sau o echipa experta contractati de catre firma in legatura cu acel angajament de audit. Firma care efectueaza auditul si evizuirea informatiilor istorice si alte angajamente de asigurare si servicii conexe are obligatia de a stabili un sistem de control al calitatii menit sa ofere o asigurare rezonabila, respectiv un nivel inalt.
Un sistem de control al calitatii este format din politici create pentru atingerea obiectivelor si din proceduri necesare pentru implementarea si monitorizarea modului de respectare al acestor politici. Activitatea de control a calitatii privind informatiile furnizate auditorului, se refera in principal la:
a) politicile si procedurile unei firme de audit referitoare la activitatea de audit in general;
b) procedurile referitoare la munca delegata asistentilor in cadrul unui audit individual.
Politicile si procedurile controlului calitatii trebuie implementate atat la nivelul firmei de audit, cat si la nivelul auditelor individuale.
Procedurile de control al calitatii lucrarilor de audit aplicate de societatile de audit, auditorii-intreprinzatori individuali se documenteaza conform criteriilor stabilite de Codul privind conduita profesionala a auditorilor si contabililor, standardelor de audit si cuprind:
a) cerintele profesionale;
b) aptitudinile si competenta;
c) desemnarea in functie a personalului (repartizarea lucrarilor catre personalul care are pregatirea profesionala corespunzatoare);
d) delegarea lucrarilor (gestiunea, supravegherea si controlul asupra calitatii exercitarii lucrarilor de audit la toate nivelurile);
e) asigurarea unor consultante competente;
f) acceptarea si mentinerea clientilor;
g) monitorizarea politicilor si procedurilor de control al calitatii.
Firma de audit trebuie sa implementeze politicile si procedurile de control al calitatii menite sa asigure ca toate procesele de audit sunt desfasurate in conformitate cu standardele ori cu practicile nationale relevante.
Natura, durata si intinderea politicilor si procedurilor unei firme de audit in ceea ce priveste controlul calitatii depind de un numar de factori, cum ar fi dimensiunea si natura activitatii sale, raspandirea geografica, organizarea si considerentele adecvate referitoare la raportul cost/beneficiu. In consecinta, politicile si procedurile adoptate de firmele individuale de audit vor varia in functie de intinderea documentatiei lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Referat Audit.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!