Recenzie - Who’s Protected by Tariffs - Henry Hazlitt

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2871
Mărime: 46.73KB (arhivat)
Publicat de: Rafael Busuioc
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Partea 1

Henry Hazlitt a fost una dintre cele mai stralucite minti ale secolului XX. El a fost un aparator neobosit al principiilor liberalismului clasic.« Intreaga argumentatie a cartii “Economia intr-o lectie” ar putea fi redusa la afirmatia ca atunci cand studiem efectul oricarui proiect economic trebuie sa identificam nu numai consecintele imediate, ci si pe cele de perspectiva, nu numai consecintele primare , ci si pe cele secundare, si nu numai efectele asupra unui grup anume, ci cele produse asupra tuturor.»

Pe parcursul capitolului XI, autorul descrie taxa vamala ca fiind un mijloc de avantajare a producatorului in detrimentul consumatorului.Aproximativ adevarat. Cei care favorizeaza aceasta politica iau in considerare doar interesele producatorilor care sunt imediat avantajati prin introducerea respectivelor taxe. Ei omit insa interesele consumatorilor care sunt imediat prejudiciati prin obligatia de a plati aceste taxe. Taxa afecteaza toti consumatorii in aceeasi masura, dar nu este adevarat ca avantjeaza toti producatorii. Henry Hazlitt afirma ca pe termen lung taxele vamale reduc intotdeauna salariile reale deoarece reduc eficienta, productia si avutia nationala.

Autorul incepe prima parte afirmand ca la o simpla analiza a politicilor economice ale guvernelor din intreaga lume determina pe oricine care studiaza economia sa-si ridice mainile intr-un gest de disperare. Se poate observa ca taxele vamale si politicile comerciale adoptate in prezent nu sunt la fel de proaste ca si cele din secolele XVII-lea si al XVIII-lea, ci chiar incomparabile de proaste.

Incepand cu perioada imediat urmatoare aparitiei cartii lui Adam Smith, “Avutia natiunilor”, s-au adus sute de argumente in favoarea comertului liber, dar acestea nu au fost niciodata atat de directe, simple si convingatoare ca cele prezente in acest volum. La baza argumentatiei lui Smith a stat urmatoarea idee fundamentala: “ In fiecare tara exista si trebuie sa existe intotdeauna interesul majoritatii populatiei de a cumpara tot ceea ce doreste de la cei care vand cel mai ieftin. ”. Smith continua spunand ca “Aceasta afirmatie este atat de evidenta, incat orice incercare de a o demonstra devine ridicola; nici nu ar fi trebuit enuntata vreodata, daca sofisticarea interesata a unor comercianti si fabricanti nu ar fi dezorientat bunul-simt al omenilor.”

Un efect benefic al liberalizarii comertului il reprezinta faptul ca acesta este considerat a fi unul din aspectele specializarii muncii. Hazlitt afirma ca cel mai prudent lucru din partea unui cap de familie este de a nu incerca sa produca in gospodaria proprie acele bunuri care l-ar costa mai mult decat le-ar cumpara. Si pentru a intelege mai bine aceasta afirmatie, Hazlitt ne ofera un exemplu foarte usor de inteles: Croitorul nu incearca sa-si faca singur pantofii, ci cumpara de la un cizmar. Cizmarul nu incearca sa-si faca faca singur hainele, ci si acesta la randul lui angajeaza un croitor. Fermierul nu incearca sa faca nici una nici alta, ci apeleaza la serviciile celorlalti doi producatori. Si astfel toti acestia incearca sa-si utilizeze in interes propriu intreaga energie si capacitate de munca pentru a obtine un avantaj asupra vecinilor sai.

Spre final autorul adreseaza o intrebare “ Dar ce anume ii determina pe oameni sa presupuna ca ceea ce era prudent in comportamentul fiecarei familii in parte ar putea fi lipsit de ratiune in cel al unei tari mari? “. Eroarea centrala tratata in mod special in aceasta carte , apartine intregului sir de erori prin care omenirea nu a reusit sa-si croiasca un drum si consta in luarea in considerare numai a efectelor imediate ale aplicarii unei taxe asupra unor grupuri si neglijarea aspectelor pe termen lung asupra intregii comunitati.

In incheiere as dori sa-mi exprim opinia proprie cu privire la liberalizarea comertului si aplicarea taxelor vamale. Consider ca liberalizarea comertului are doar efecte benefice asupra intregii comunitati si determina fiecare persoana, fiecare stat sa se specializeze doar pe producerea unor bunuri si astfel obtine doar avantaje.

Preview document

Recenzie - Who’s Protected by Tariffs - Henry Hazlitt - Pagina 1
Recenzie - Who’s Protected by Tariffs - Henry Hazlitt - Pagina 2
Recenzie - Who’s Protected by Tariffs - Henry Hazlitt - Pagina 3
Recenzie - Who’s Protected by Tariffs - Henry Hazlitt - Pagina 4
Recenzie - Who’s Protected by Tariffs - Henry Hazlitt - Pagina 5
Recenzie - Who’s Protected by Tariffs - Henry Hazlitt - Pagina 6
Recenzie - Who’s Protected by Tariffs - Henry Hazlitt - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Recenzie - Who's Protected by Tariffs - Henry Hazlitt.doc

Ai nevoie de altceva?