Recenzie - Pledoarii Imposibile de Walter Block

Extras din referat Cum descarc?

In apararea prostituatelor, a spargatorilor de greva, a camatarilor, a patronilor si a altor stigmatizati
de WALTER BLOCK
In aceasta lucrare, profesorul Walter Block abordeaza, pentru prima data in cadrul literaturii economice, sectorul "tapilor ispasitori" din cadrul economiei de piata. Incepand de la Adam Smith, lucrarile economice se bazau doar pe o prezentare la modul abstract al mecanismelor economiei de piata, insotite uneori de exemple care sugerau superioritatea domeniului privat, exemple preluate insa doar din cadrul categoriilor asa-zis "respectabile".
Walter Block este primul care, fara teama, dar cu indrazneala si logica transanta, are curajul sa evidentieze meritele economice si chiar sa ridice la statutul de eroi unele categorii stigmatizate ale societatii, cum ar fi: pestii, prostituatele, camatarii, spargatorii de greva, santajistii sau proprietarii de locuinte in ghetou.
"Pledoarii imposibile" indeplineste rolul de a sublinia, in termenii cei mai completi si clari, natura esentiala a serviciilor productive indeplinite de toti oamenii pe piata libera. Exemplele pe care le ofera sunt cazuri extreme, cu ajutorul lor Block verificandu-si si demonstrandu-si propriile teorii, cat si aratand cum functioneaza principiile lui Adam Smith despre economia de piata in aceste cazuri.
Majoritatea categoriilor prezentate in aceasta lucrare sunt, in ochii lui Block, un tip de eroi. A nu se intelege insa ca vreunul dintre acesti indivizi face cine stie ce fapte de vitejie, lucru ce ar atrage dupa sine si recunoasterea publica a eroismului. Statutul lor de eroi se trage insa din restrictiile pe care societatea le aplica asupra activitatii lor. Ei nu sunt sfinti, caci nu fac nimic mai moral decat brutarul, fierarul, farmacistul, doar ca acestia din urma nu sunt impiedicati sa-si desfasoare activitatea.
Profesorul Block considera ca eroismul acestor categorii stigmatizate va disparea doar atunci cand vor disparea si restrictiile impuse activitatilor lor. Atunci cand vor fi liberi sa profeseze (daca se poate spune asa), vor disparea din centrul atentiei si vor deveni simpli comercianti. Singurul lucru negativ va ramane moralitatea produselor pe care le comercializeaza.
Trebuie mentionat ca aceasta lucrare trateaza aspectul pur economic al economiei de piata. Block neglijeaza aproape in totalitate componenta morala. Unele actiuni, care din punct de vedere moral si social sunt considerate a fi corecte, sunt combatute de Block pe baza unor argumente de factura exclusiv economica. De exemplu, Block sustine ca interzicerea vanzarii de heroina este un lucru negativ pentru societate si pentru economie, deoarece aceasta duce la dezavantaje atat pentru vanzatorul cat si pentru consumatorul de heroina, dar mai ales pentru ca, in acest mod, se ajunge la coruptia politiei si, in multe cazuri, la incalcarea generala a ordinii si sigurantei publice(cap Medicina).
Referindu-se la moralitatea lucrarii sale, Block recunoaste, in postfata cartii, scrisa cu 20 de ani mai tarziu, faptul ca multe dintre ideile sale au fost exagerate. El recunoaste ca experienta vietii si familia l-au facut sa-si dea seama ca a neglijat complet valorile etice ale societatii si ca a fost un adept prea fervent al principiilor economice.
Sex
Prostituata este o persoana capabila sa ofere anumite satisfactii unor persoane, care sunt dispuse sa cedeze din veniturile lor pentru aceste satisfactii, astfel incat intre cele 2 parti se realizeaza un schimb reciproc avantajos si, in primul rand, voluntar.
Diferenta dintre schimburile sexuale si celelalte schimburi de natura economica are la baza rusinea, pudicitatea oamenilor. Prostitutia este identica cu oricare alt schimb: prestatie contra prestatie. N-ar trebui sa conteze prea mult obiectele sau serviciile care se schimba, atata timp cat ele nu prezinta un pericol pentru siguranta publica.
Pestele a fost intotdeauna considerat un parazit al societatii, un jefuitor si un agresor al prostituatelor, un paria al societatii. Desi exista si unele aspecte pozitive, nu putem afirma ca meseria este una buna. Pestii ar trebui considerati niste brokeri. Ei pur si simplu intermediaza un schimb benefic atat pentru prostituata, careia ii ofera protectie si ii gaseste clienti, cat si pentru client, pe care il scuteste de cautat, oferindu-i pe loc ceea ce are nevoie.
Una dintre cele mai raspandite actiuni coercitive impotriva femeilor este violul. Referindu-se la violul asupra unei prostituate, Block considera ca "Rationamentul pe care se sprijina imposibilitatea legala ca o prostituata sa fie violata este punctul de vedere ridicol potrivit caruia e cu neputinta sa fortezi o persoana sa faca ceva ce, cu alte ocazii, ar face de buna voie."
O alta problema ar fi aceea a avortului. Block considera ca femeia e stapana pe corpul ei, deci si pe abdomenul ei si ea poate sa decida daca vrea sa aiba un copil sau nu. 
Discriminarea femeilor poate fi facuta atat de catre stat, cat si de catre indivizi in particular. Insa doar discriminarea statului violeaza drepturile femeilor, prin aceea ca se face in numele tuturor cetatenilor.
Libertatea de exprimare
"Libertatea de expimare inseamna ca oamenii au dreptul sa spuna ce le place, chiar si sa faca afirmatii condamnabile si mitocanesti", afirma Block. El ofera numeroase exemple in acest sens.
Santajistul ar avea dreptul sa spuna ceea ce stie, insa mai intai se ofera sa-si vanda tacerea. Din aceasta oferta ambele parti ar avea de castigat. Se putea spune astfel ca santjistul este un comerciant care vinde un bun pe care il poseda. Calomniatorul si defaimatorul sunt pusi intr-o lumina favorabila - din moment ce reputatia e reprezentata de totalitatea parerilor unor persoane despre o alta, nimeni nu poate fi condamnat de incercarea de a influenta gandurile altor oameni.
In ceea ce priveste negarea libertatii academice, aceasta este privita ca frauda si furt, deoarece neaga individului dreptul la contracte libere si voluntare. Pe de alta parte, e judecata ca fiind inofensiva, deoarece orice profesor are dreptul de a preda in stilul sau propriu din moment ce nu incalca nici una din prevederile contractului incheiat cu angajatorul.
Autorul ne ofera o imagine de ansamblu relativa si in domeniul reclamelor, ele fiind sustinute de cei care cred in libertatea cuvantului si criticate de cei care incearca in zadar sa le dea un sens. In acest ultim caz, in cadrul unei piete libere, guvernul este invinuit de violarea standardelor de inteligenta si decenta si de definirea neclara a raporturilor informatie-motivatie si calitate-pret (vanzarea mai mult a imaginii decat a produsului)
Persoana care striga ,,foc!" intr-un teatru aglomerat este considerata erou deoarece provoaca o analiza a ceea ce este implicat si ceea ce trebuie facut pentru a apara un drept pretios aflat in primejdie. In caz contrar este comentat comportamentul sado-masochistilor si consecintele acestuia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie - Pledoarii Imposibile de Walter Block.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!