Recenzie Michel Didier. Economia - Regulile Jocului

Extras din referat Cum descarc?

RECENZIE
Michel Didier (n.1940) a fost inalt functionar in administratia economica franceza si profesor la Ecole Nationale d`Administration si la Ecole Polytechnique. Este titularul catedrei de economie la Conservatoire National des Arts at Metiers.
Aparut la Editura Economica din Paris in anul 1992 volumul "ECONOMIA: REGULILE JOCULUI" este de fapt un manual de economie foarte popular in Franta, pe care autorul il adreseaza explicit studentului care se pregateste pentru examen.
Avand un continut bogat si un stil de prezentare simplu si accesibil cartea s-a bucurat de un adevarat succes. Autorul prezinta principalele mecanisme si probleme ale economiei pe care le ilustreaza cu numeroase exemple. Fara a-l plictisi pe cititor cu abstractiile teoriei economice, volumul raspunde unor intrebari firesti, cum ar fi: De ce o intreprindere renunta la o anumita productie? De ce decide sa se relocheze in strainatate? Ori sa fie absorbita de o firma multinationala? Ce factori duc la cresterea cursului actiunilor, la scaderea ratei dobanzilor sau la caderea dolarului? Cum poate fi sufocata economia de prea multe legi sau impozite? Prin abordarea generala si actualitatea lor raspunsul la aceste probleme intereseaza un public mai larg decat cel universitar.
1
Prima editie romaneasca a acestui manual larg accesibil si care se 
bucura in Franta de o mare popularitate a aparut in anul 1994 la Editura Humanitas, fiind tradus de catre Gheorghe Oprescu, Rodica Danescu, Catalin Huidumac, Emil Calin Dinga, iar a doua editie in anul 1998.
Cartea este structurata in optsprezece capitole, care la o prima lectura ofera o imagine de ansamblu, autorul invitand cititoul sa revina asupra unor aspecte care l-au incitat pentru a intelege ceea ce a citit.
Volumul se bucura de numeroase referinte bibliografice pentru fiecare capitol in parte, plasate la sfarsitul cartii, identificate prin numarul paginii din carte la care sunt mentionate.
In "Introducere", Michel Didier reia definitia data de Raymond Barre stiintei economice, si anume ca aceasta "este stiinta administrarii resurselor rare. Ea studiaza formele comportamentului uman in procesul de gospodarire al acestor resurse, analizeaza si explica modalitatile prin care un individ sau o societate aloca mijloace limitate satisfacerii unor nevoi numeroase si nelimitate". Dupa parerea autorului " dezvoltarea economica datoreaza prea putin expertilor si guvernelor. Ea este determinata de noi toti, prin efortul nostru personal de a intelege si a actiona" (pag.9). In acest scop economia nu trebuie sa fie preocuparea stricta a catorva specialisti in economie, ci a noastra a tuturor. Fortele ce actioneaza in economie ne privesc pe toti, influentandu-ne viata atat in calitate de producatori (lucratori), cat si de consumatori.
Legile economice sunt greu de descifrat. Michel Didier este de parere ca "economia are in vedere activitatea umana. Ori, omul este viu, iar comportamentul sau, incert prin definitie, nu se lasa incorsetat de legi imuabile" (pag.9).
Primul capitol,"Oamenii si avutiile", debuteaza cu anumite intrebari: Cum apar avutiile? Cine le dobandeste? la care autorul incearca sa raspunda pe parcursul lui. Avutiile nu au sens prin ele insele, ele au valoare doar pentru oameni. In acest capitol Michel Didier ofera cateva vederi de ansamblu ale schimbarilor economice in curs. Aflam astfel cand si de ce " masina economica se blocheaza", de ce intervine "criza statului", cum se declanseaza "razboiul economic mondial" sau "dezordinea monetara mondiala". Sunt prezentate exemple concrete si, de asemenea, un scenariu in opt scene de prabusire a sistemului bancar mondial imaginat de Wall Street Journal (pag.20).
Capitolul al doilea numit " Consumatorii si nivelul de trai " incepe cu 
urmatoarea remarca: "Consumatorii nu par a fi pregatiti sa renunte la obisnuintele lor, de acum solid inradacinate, ca si cum ar fi de la sine inteles ca, in fiecare an, ei ar trebui sa traiasca mai bine decat in cel precedent".
2
Autorul face referire in acest capitol la modificarile suferite de modul de viata al oamenilor, comparativ cu al generatiilor trecute.
"Consumam de trei ori mai mult decat parintii nostri" (pag.29). Pornind de la acest adevar putem preciza ca modul de viata a cunoscut o mare transformare de la o generatie la alta. Astfel fata de conditiile de viata ale bunicilor si parintilor nostri, familiile de astazi au locuintele dotate cu aparatura casnica de ultima generatie, trei din patru familii au automobile etc.
Este mentionata ''Legea lui Engel" care pune in evidenta existenta unor ierarhii ale nevoilor. Cand nivelul de trai este scazut sunt satisfacute cu prioritate nevoile cele mai urgente: hrana, imbracaminte, locuinta. Cresterea nivelului de trai se repercuteaza asupra bunurilor ce nu sunt indespensabile, cum ar fi timp liber, transport, concedii etc.
Traim intr-o societate de consum unde cumparatorul este rege. Cu toate aceastea libera optiune a consumatorului este limitata de catre stat, de catre producatori si de catre ceilalti consumatori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie Michel Didier. Economia - Regulile Jocului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!