Recenzie - Libertate si Dezvoltare

Extras din referat Cum descarc?

Lucrarea "Libertate si dezvoltare" este una din lucrarile cu care Lezek Balcerowicz s-a remarcat atat ca om politic (a avut un rol important in dezoltarea economica a Poloniei) cat si ca teoretician (a ajutat la dezvoltarea economiei analitice).
In aceasta lucrare se trateaza problema libertatii si consecintele pe care le au diferentele libertatii asupra dezvoltarii economice. Autorul abordeaza conceptul de "libertate" defineste "dezvoltarea economica" trateaza o tema de reflectie si dezbatere (economia ca stiinta), care sa duca la o dezvoltare economica normala. 
I. Conceptul de libertate
Libertatea la modul general se refera la posibilitatea unui individ de a actiona dupa propria vointa deoarece fiecare are anumite drepturi sociale. Liberalismul esre un curent ideologic care promoveaza initiativa privata, acorda o importanta deosebita libertatii individuale, si are la baza respectarea libertatii celorlalti. 
In concluzie in conceptia liberala, statul este o structura puternica menita sa apere o libertate bine definita, libertatea persoanei fiind mai presus de libertatea economica. 
L. Balcerowicz plecand de la conceptul de libertate trece prin mai multe aspecte economice care daca nu beneficiaza de libertate, nu pot conduce la o dezvoltare economica normala.
II. Definirea dezvoltarii economice - L Balcerowicz vorbeste aici de factorii care duc la o crestere economica.
Dezvoltarea economica se refera la procesul de crestere a productivitatii muncii sau la cresterea locurilor de munca productive. 
Premisele unui ritm alert de dezvoltare economica sunt:capital uman corespunzator(depinde de sistemul de invatamant si motivatia pentru pregatire) si organizarea interna a economiei(conditiile interne influenteaza modul in care este folosit capitalul de cunostinte si deprinderile acumulat de cetateni).
Autorul considera ca bazele dezvoltarii rapide sunt asigurate atunci cand exista: stabilitate macroeconomica, adica o inflatie scazuta si o moneda convertibila puternica, piata libera si concurenta, economie preponderent privata,orientare catre lumea exterioara,nu izolare de restul lumii,sistem functional de institutii financiare si bancare,diverse fonduri de investitii,burse de valorii; piata a muncii elastica si relatii de munca propice dezvoltarii; proportie relativ scazuta a impozitelor si a cheltuielilor bugetare in raport cu venitul national;stabilitate economica.
Principalul resort al dezvoltarii economice il reprezinta concurenta intre furnizorii ce se manifesta numai in acele sisteme economice ce indeplinesc trei conditii:exista cerere,exista furnizori si modificarea cererii are efecte motivationale puternice asupra furnizorilor.
In cadrul economiei exista trei tipuri de concurenta:concurenta pentru resurse distribuite centralizat(in socialism), adica lupta pentru repartitie, concurenta intre cumparatori (in socialism)si concurenta intre producatori.In calea concurentei poate aparea protectionismul,adica limitarea drastica a accesului ofertelor straine pe piata interna.
Istoria econimica ne arata ca :tarile in care sectorul de stat a jucat un rol dominant iar sectorul privat a fost lichidat sau marginalizat au suferit un esec economic (URSS);toate tarile care sau dezvoltat rapid au dispus de o economie in care s-a maifestat libera initiativa si a domiat sectorul privat.
Succesul tarilor capitaliste este determinat nu atat de prezenta unor corporatii puternice cat ,cat de masa firmelor de tip clasic ,cel mai adeea de firme mici.Criteriul maximizarii profitului este determinat de cateva mecanisme ce au la baza trasatura esentiala a proprietetii private:existenta titlurilor de proprietate individuale.
Conditiile care contribuie la la definirea intrepinderii private sunt: dreptul prorietarilor bine definiti la profit,orientarea maxima spre profit si libertatea de actiune necesara pentru realizarea dreptului de profit
Cel mai mare pericol pentru dezvoltarea unei economii este catastrofa monetara numita hiperinflatie-situtie in care ,ca urmare a cresterii nemasurate a cantitatii de moneda ,cresc anual si preturile cu cateva mii de procente sau mai mult.Ultima faza a hiperinflatiei este emisiunea de moneda fara valoare,ceea ce provoaca dezastrul economiei pe ansamblu. 
Fiecare sistem economic are propriile sale tipuri de somaj. In socialism s-a manifestat o aparenta ocupare completa a fortei de munca, somajul fiind masiv, dar mascat. Somajul structural este acel segment al somajului putin sensibil la ameliorarile conjuncturale ale economiei. Este un somaj provocat de factorii de adancime si care se manifesta cu intensitati diferite in tarile capitaliste.
Exista un larg consens si in privinta ideii ca nivelul somajului este determinat de caracteristicile pietie de munca, mai ales de macanismul de formare a pietei muncii. Din punct de vedere economic, munca este un tip de marfa si se supune deci legilor generale ale cererii si ofertei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie - Libertate si Dezvoltare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!