Recenzie - Lectia acestui Secol

Extras din referat Cum descarc?

Sir Karl Raimund Popper (nascut pe 28 iulie 1902, la Viena - decedat 17 septembrie 1994, la Londra) a fost un filozof englez de origine austriaca, considerat unul din cei mai mari filozofi ai stiintei din secolul al XX-lea. Fondator al rationalismului critic impotriva determinismului istoric, s-a opus oricarei forme de scepticism, conventionalism si relativism in stiinta si in activitatea umana in general, a sustinut ideea unei societati deschise (Open society), adversar implacabil al totalitarismului sub orice forma.
Cele mai importante carti scrise de Karl Popper sunt ,,Logica cercetarii", ,,Societatea deschisa si dusmanii ei", ,,Viitorul este deschis" (scrisa impreuna cu Konrad Lorenz). 
Lucrarea de fata se numeste "Lectia acestui secol" si reprezinta un dialog al lui Karl Popper cu un jurnalist Italian, Giancarlo Bosetti, referitor la evenimentele care au avut loc in secolul trecut, in special confruntarea celor doua ideologii, socialismul si democratia.
Lucrarea este structurata in doua parti:
Partea I - "Lectia acestui secol" - reprezinta dialogul dintre Karl Popper si Giancarlo Bosetti.
Partea a II-a - este reprezentata de doua conferinte politice sustinute de Karl Popper, "Observatii despre teoria si practica statului democratic" si "Libertate si responsabilitate intelectuala".
I. LECTIA ACESTUI SECOL
Capitolul 1: Pacifismul, razboiul, intalnirea cu comunismul
Interviul debuteaza cu rememorarea evenimentului care l-a determinat pe Karl Popper sa conceapa o critica la adresa marxismului. Asa cum relateaza filozoful austriac ,totul a inceput in anul 1919, pe cand el nu avea inca 17 ani. Acela a fost momentul care l-a determinat sa-si revizuiasca atiutudinea fata de marxism. 
Referitor la comunism, Popper marturiseste si modul in care, pentru o scurta perioada de timp, a ajuns sa fie un simpatizant al comunismului. Pe cand avea doar 15 ani, a fost fascinat de modul in care revolutionarii rusi si-au prezentat mesajele pacifiste odata cu tratatul de la Brest-Litovsk. Chiar daca era avertizat de un prieten rezident in Rusia cu privire la intentiile negative pe care comunistii le aveau, Popper a continuat sa creada in cele sustinute de revolutionarii rusi in discursul amintit mai sus. Dar pozitia lui Popper cu privire la comunism avea sa se modifice in scurt timp, odata cu realizarea faptului ca lucrurile se pot schimba de la o zi la alta, in special opiniile comunistilor. Doctrina comunista avea ca nucleu ideea ca odata cu instaurarea comunismului, o noua societate va exista, in care oamenii se vor iubi intre ei si pacea va domni pe pamant. De aceea filozoful considera aceasta doctrina o capcana, deoarece comunistii luptau pentru ceva ce trebuia pana la urma sa se realizeze, confirmand predictiile lui Karl Marx, care afirma in legatura cu comunismul ca este ceva care trebuie sa se instaureze, ceva care trebuie sa vina.
Filozoful afirma ca a fost determinat sa inceapa studiul amanuntit al lui Karl Marx tocmai din dorinta de a fi in stare sa raspunda la intrebarea: Comunismul- da sau nu?
Capitolul 2: Principalele critici la adresa marxismului
In vederea analizarii marxismului, Popper a studiat cartea lui Karl Marx, ,,Capitolul". Prima teza fundamentala indentificata de filozof in carte este aceea ca, capitalismul nu poate fi reformat, poate doar sa fie distrus. Filozoful admite ca societatea din acea vreme era din multe puncte de vedere una dezastruoasa, dar nu era de acord cu afirmatia lui Marx conform careia capitalimul nu poate fi reformat. 
Cea de-a doua teza fundamentala identificata in carte este cea a saraciei crescande, conform careia conditia muncitorilor se deterioreaza pe zi ce trece. Tocmai de aceea capitalismul nu poate fi reformat, ci numai distrus. Mai mult, Marx sustine o teza interesanta, conform careia capitalistii nu pot fi blamati individual, deoarece sunt victime ale sistemului, teza de care comunistii nu au tinut seama. "Marxismul vulgar", asa cum l-a denumit Marx,era chiar o conceptie sustinuta de partidul comunist. Popper remarca aici reaparitia capcanei comuniste, deoarece scopul partidului era sa provoace cat mai multa ura, in scopul favorizarii reinstaurarii comunismului.
Un alt element principal pe care critica lui Popper la adresa marxismului il contine este acela ca sistemul capitalist asa cum este descris de Marx nu a existat niciodata, fiind doar o inventie diabolica. Autorul remarca in continuare faptul ca Marx s-a inselat in privinta imposibilitatii reformarii capitalismului, deoarece a fost contrazis de fapte reale care au avut loc chiar in timpul vietii sale, odata cu reformele de o insemnatate enorma care au avut loc in Anglia si Germania.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie - Lectia acestui Secol.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!