Recenzie la Batalia pentru Viitor de Adrian Nastase

Cuprins referat Cum descarc?

Partea I 
Capitolul 1. TRANSFORMAREA, INTRE UTOPIE SI NEVOIA DE PROIECT 
POLITIC
Capitolul 2. 1989 - SEMNIFICATII SI INTERPRETARI
Capitolul 3. DE LA REVOLUTIE LA VERIFICAREA DEMOCRATIEI
Capitolul 4. GLOBALIZAREA SI PERSPECTIVELE TRANZITIEI
Partea II
Capilolul 5. VOINTA POLITICA SI ELITA POLITICA DE LA STRUCTURARE 
LA MODEL
Capitolul 6. ELITISM, POPULISM, SOCIAL DEMOCRATIE
Capitolul 7. VOINTA POLITICA VERSUS SOCIETATE CIVILA
Capitolul 8. REFORMA ECONOMICA SI MITOLOGIA TRANZITIEI
Partea III
Capitolul 9. PARTIDELE POLITICE INTRE IDEOLOGIE SI CRIZA 
POLITICA
Capitolul 10. ROMANIA POLITIA - JOCUL FORMELOR FARA FOND
Capitolul 11. SOCIAL - DEMOCRATIA INTRE ISTORIE SI FUTUOLOGIE
Capitolul 12. PLEDOARIE PENTRU O ROMANIE SOCIAL - DEMOCRATA
Partea IV
Capitolul 13. ROMANIA IN CONTEXTUL GLOBALIZARII
Capitolul 14. IMAGINEA ROMANIEI
Capitolul 15. INTEROGATII LA SFARSIT DE SECOL 
Capitolul 16. DE LA KARL MARX LA COCA COLA
Capitolul 17. CALEA SPRE EUROPA


Extras din referat Cum descarc?

PARTEA I
Are la inceput un moto de Alvin Toffler "Schimbarea/../ largeste ruptura dintre ceea ce credem ca exista si ceea ce exista in realitate, dintre imaginile existente si realitatea pe care se presupune ca o reflecta" si cuprinde IV capitole in care se vorbeste despre schimbarile care s-au produs atat in tara noastra cat si in restul lumii de la revolutia din 1989.
Primul capitol. TRANSFORMAREA, INTRE UTOPIE SI NEVOIA DE PROIECT POLITIC -trateaza saltul in necunoscut al oamenilor de a se increde in partidele politice formate dupa revolutie se mentioneaza faptul ca desi atunci am iesit din constrangerile ,,razboiului rece" am intrat intr-un razboi al locurilor de munca, al pietelor de desfacere. De abia din 1992, dupa adoptarea Constitutiei si desfasurarea noilor alegeri, lucrurile au inceput sa aiba o anumita coerenta, societatea a capatat stabilitate iar economia un proiect. Sistemul democratic a fost consacrat in varianta moderna a parlamentarismului, procesele politice si economice au conferit valoare structurilor institutionale, racordul la spatiul euroatlantic a devenit prioritatea consensuala a agentilor politici ai schimbarii. La nivelul imaginii externe nu am reusit sa valorificam in intregime aceste faze graduale ale transformarii. Din acest motiv nu am putut beneficia de ajutorul occidental in aceeasi masura in care ceilalti competitori au stiut sa-si proiecteze imaginea de ,,premianti" in cursa pentru capitalism.
Capitolul II 1989 - SEMNIFICATII SI INTERPRETARI - analizeaza ce a insemnat anul 1989 pentru fiecare tara in care au avut loc revolutii si arata cauzele care au dus la ele.Analisti si sociologi au cautat sa explice de ce s-au produs revolutile din '89 prin prezentarea cauzelor.In 1970 din cauza liniei generale stabilite de Moscova, tarile comuniste au adoptat o strategie destul de riscanta in legatura cu dezvoltarea economica, operand imprumuturi externe mari, in vederea modernizarii si industrializarii. Cresterile preturilor la petrol in 1973 si in 1979 au dus la o incetinire a crestreii economiei mondiale in ansamblu, iar in tarile comuniste acest fenomen s-a repercutat cu mult mai multa amploare deoarece a fost ingreunata achitarea imprumutrulor externe. O alta cauza a fost provocata de cursa inarmarilor, fenomen a indus costuri economice uriase pe care la un moment dat sovieticii nu le-au mai putut sustine in concordanta cu presiunea si progresele tehnologice americane. Sub presedintii Carter, Reagan si Bush, USA au fortat URSS sa cheltuiasca sume colosale pentru armamentul high-tech, ceea ce a favorizat falimentul economiei centralizate, contribuind la scaderea drastica a investitiilor interne si la imposibilitatea sovieticilor de a mai furniza ajutor economic numai din considerente ideologice. Fenomenul ,,perestroika" politica lui Gorbaciov care a dorit sa schimbe fata regimului conferindu-i transparenta si a renuntat unilateral la Doctrina Berjnev, a carei origine se gaseste in anul 1968.
Pentru Ungaria, 1989 a insemnat mai mult o evolutie decat o revolutie, comunismul ungar tolerand elementele reformatoare puternice, in economie mai ales, unde exista o zona de libertate care la noi in tara ramanea un idel. Prin desfintarea CAER-ului si liberalizarea comertului international , masura la care a aderat si Romania, tara noastra a pierdut peste 45% din pietele externe, a inregistrat o reducere substantiala a exporturilor si a incasarilor valutare.
Capitolul III DE LA REVOLUTIE LA VERIFICAREA DEMOCRATIEI - cuprinde fazele transformarilor post comuniste si anume:
Prima perioada (1990-1992) -transformarea- in plan politic se urmarea: infaptuirea unor cerinte de baza ale democratiei, libertatea de expresie, libertatea presei, acceptarea pluralismului de opinii si a celui politic, Constitutia si Legea Electorala, alegerile libere, ascensiunea unei noi elite politice. In plan economic:stabilizarea, inceperea procesului de deschidere economica si de repliere a centealismului in favoarea economiei de piata, eliminarea controalelor arbitrare ale statului precum si eliminarea preturilor, redistribuirea proprietatii in agricultura, privatizarea spontana.
A doua perioada 1992-1996 -consolidarea democratiei- in plan politic cele mai importante transformari erau consacrarea democratiei constitutionale, a structurilor institutionale, a parlamentarismului si a statului de drept, mutarea disputelor politice din strada in spatiul parlamentar. In plan economic: refacerea economica prin reforma, relansarea activitatii productive in sistemul de piata libera, cadrul legal pentru propietate si afaceri, noi tehnici manageriale, intierea demersurilor pentru ajutor financiar extern si operationalizarea lor.
A treia perioada- testarea alternantei la guvernare- in plan economic transformarile ce se urmareau si care in mare masura au ramas si astazi nerezolvate sunt: stabilirea parametrilor favorabili cresterii (avantului economic), dezvoltarea capacitatii capitalului autohton, demonopolizarea, dezvoltarea IMM-urilor, sistemul bancar capabil de a sustine cresterea


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie la Batalia pentru Viitor de Adrian Nastase.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!