Recenzie ISD

Extras din referat Cum descarc?

- Recenzie -
Investitiile straine directe sunt considerate un factor activ al dezvoltarii si adap?tarii economiei la cerintele pietei, ale competitivitatii, reprezentand pentru tarile aflate in curs de dezvoltare un element care conditioneaza realizarea programului de restructurare propus de reforma economica.
Investitiile straine directe au ca scop final dezvoltarea si nu consumul, chiar daca de multe ori acestea au fost utilizate gresit de unele tari pentru echilibrarea balantei de plati. 
Grafic nr. 1 Intrarile de ISD din Sud - Estul Europei si Comunitatea Statelor Independente 2005 - 2011
Sursa: UNCTAD, World Investment Report 2012, www.unctad.org, accesat la data de 05.01.2013
Dupa o tendinta de opt ani de crestere, intrarile de ISD din Sud - Estul Europei si Comunitatea Statelor Independente (CSI) au scazut cu 43% in 2009. Criza economica si financiara a redus increderea investitorilor straini in rezistenta economiilor locale din regiune,
iar planurile de investitii au fost anulate sau amanate. In ciuda acestui declin, intrarile de ISD
in 2009 au inregistrat cele mai mari valori din istoria regiunii, in timp ce stocul de ISD a ajuns la aproape o jumatate de trilion de dolari.
Croatia si Serbia - cele mai mari beneficiare din regiune, au vazut cum scad brusc intrarile de ISD din tara lor, in timp ce fluxurile de ISD din Muntenegru au continuat sa creasca, ajungand la mai mult de 1 miliard $ pentru prima data in istoria tarii. Cu toate acestea, aceste regiuni, unde investitorii straini s-au axat asupra finantelor, comertului cu amanuntul si telecomunicatiilor, au fost mai putin afectate decat CSI, in care toate economiile bazate pe resurse au prezentat o reducere puternica a intrarilor de ISD. Fluxurile de investitii ale celei mai mari economii din aceasta regiune, Federatia Rusa, aproape s-au injumatatit, in principal din cauza cererilor lente de la nivel local.
In Ucraina s-a observat faptul ca intrarile sale de investitii straine directe au scazut mai mult de jumatate in 2009, in timp ce declinul din Kazahstan a fost mai modest, deoarece aceasta tara a continuat sa atraga proiecte de hidrocarburi.
Perspectivele pentru ISD raman pozitive pe termen mediu. Intrarile de investitii straine directe au fost asteptate sa creasca moderat in 2010 pe spatele preturilor produselor de baza puternice, unei recuperari economice rapide si o noua runda de privatizare, insa acestea au scazut cu 5% (pana la 68 miliarde $), dupa ce in 2009 scazusera cu mai mult de 40% .
Fluxurile de investitii straine directe ale CSI, au crescut nesemnificativ cu mai putin de 1%, datorita preturilor favorabile a materiilor prime, a redresarii economice si a imbunatatirii pietelor bursiere. In Federatia Rusa, fluxurile de ISD au crescut cu 13% (pana la 41 mld $), deoarece investitorii straini au continuat sa fie atrasi de o crestere locala rapida
a consumului de piata. Achizitionarea de catre PepsiCo a bauturii racoritoare Wimm-Bill-Dann din Rusia pentru 3.8 miliarde dolari a fost vazuta ca un semn al increderii investitorilor in aceasta tara. Cu toate acestea insa, unele banci straine, cum ar fi Morgan Stanley si-au inchis sau si-au redus operatiunile.
Fluxurile de ISD in Ucraina au crescut cu 35%, datorita conditiilor macroeconomice mai bune si a renasterii achizitiilor transfrontaliere de catre companiile din Rusia. Intrarile de investitii straine directe au scazut in Kazahstan in 2010, chiar daca aceasta tara a ramas a doua cea mai mare destinatara in subregiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie ISD.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!