Recenzie economie instituțională

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Walter Block s-a nascut in Brooklyn in anul 1941. A absolvit colegiul Brooklyn, loc unde a adoptat ca filozofie politica ,,libertarianismul". Este adept al ,,scolii austriece" printre adepti careia se numara si Friedrich Hayek, Ludwig von Misses si Carl Menger. Scoala austriaca are ca principala preocupare diminuarea puterii politice si acordarea unui sprijin in drepturilor individuale. In prezent este profesor in ,,Stiinte economice" la Universitatea Loyola din New Orleans.

Cartea sa, ,,Pledoarii imposibile"(,,Defending the undefendable") reprezinta una dintre cele mai bune formulari in apararea capitalismului si a libertatii individului. Autorul foloseste exemple aflate la extreme pentru a exprima nemultumirea fata de implicarea guvernului in economie si astfel incalcarea drepturilor individuale.

Walter Block spune in cartea sa: "Pledoarii imposibile... mi-a deschis ochii asupra frumusetii libertarianismului. Libertarianismul explica de ce multe lucruri ce se presupun a fi rele, de fapt nu sunt"

La baza economiei se afla schimbul, ce reprezinta o intelegere reciproca intre doua persoane in realizarea unei tranzactii de bunuri.

Cand insa in aceasta intelegere intervine guvernul care isi urmareste propriul scop bazele economice se schimba.

Adept al politicii libertarianiste, autorul explica de ce anumite activitati considerate imorale, nu trebuie sa fie in mod neaparat si ilegale. La baza acestei filozofii se afla urmatorul principiu: ,, Nu trebuie initiata violenta impotriva unei persoane non-violente". Dar, guvernul prin actiunile sale, bazate pe criterii alese arbitrar initiaza violenta impotriva anumitor agenti economici. Astfel, impotriva unor oameni ce aduc un serviciu societatii, cum ar fi prostituata, traficantul de droguri, camatarul, guvernul instituie legi ce-i impiedica a-si desfasura in mod liber activitatea. In aceste conditii acesti oameni ai societatii isi desfasoara activitatea fiind blamati, sanctionati, desi ei aduc un serviciu comunitatii.

Autorul incearca si reuseste sa demonstreze printr-un argument destul de simplu ca meseria de prostituata nu este in sine decat o meserie ca oricare alta ce implica un schimb intre doua persoane adulte ce consimt rational desfasurarea acestuia. Astfel, la o analiza mai atenta putem considera prostitutie fiecare actiune umana ce implica un schimb intre doua persoane, actiune ce se finalizeaza cu favoruri sexuale. Implicarea guvernului prin legi nu face nimic altceva decat sa impiedice ca schimbul sa se desfasoare in conditii normale. Din moment

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Recenzie Economie Institutionala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 284 cuvinte
Nr caractere:
11 235 caractere
Marime:
16.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
guvern, institutie, recenzie
Predat:
Facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Economie
Profesorului:
Cosmin Marinescu
Sus!