Recenzie - Economia de Piata - Fundamentele Institutionale ale Prosperitatii

Extras din referat Cum descarc?

Cartea intitulata "Economia de piata.Fundamentele institutionale ale prosperitatii" este formata din 3 parti, fiecare dintre acestea fiind structurata intr-o serie de capitole.
Prima parte, denumita "Economia de piata: Fundamente teoretice" este formata din 6 capitole, partea a doua, "Institutii si prosperitate" este alcatuita din 4 capitole iar ultima parte intitulata"Dezvoltarea economiei de piata in Romania" este alcatuita din 4 capitole.
INTRODUCERE
Autorii incep cu "In loc de introducere" in care sunt prezentate idei si opinii ale unor filozofi, economisti, etc. precum Ludwig von Mises(1881-1973), Murray Rothhbard, Friedrich Hayek.
Acestia isi exprima idei privind liberalismul, proprietatea privata, libertate, toleranta, pace si nu in ultimul rand reflectii privind efectele negative ale economiei centralizate.
De asemenea, in introducere, autorii prezinta si o serie de concluzii referitoare la comunism in urma unui sondaj efectuat de o fundatie si anume : "53% dintre romani considera comunismul o idee buna", insa in general prost aplicata".
I. Economia de piata : fundamente teoretice
CAPITOLUL 1 " Societate, institutii si economie de piata"
In acest capitol autorul incearca sa demonstreze ca dobandirea adevarului este semnificativa in stiinta economica ce reprezinta o stiinta a actiunii umane" intre scopurile sale nelimitate si mijloacele rare de care dispune".
Capitolul 1 abordeaza 2 concepte si anume : societatea si economia de piata.
Societatea este privita si definita aici prin prisma a doi factori esentiali si anume : procesul de schimb intre indivizi pe de o parte si institutiile pe de alta parte. Societatea poate fi definita in conceptia autorilor ca reprezentand ansamblul relatiilor interpersonale de schimb, proces fara de care nu ar exista nici societate si nici economie. Astfel este evidentiat rolul esential al oamenilor in dezvoltarea societatii, acestia participand chiar prin actiunile, deciziile, sentimentele si manifestarile proprii.In ceea ce priveste rolul institutiilor , acestea ofera oamenilor gradul de incredere si stabilitate necesar schimburilor interpersonale.
In concluzie, autorul considera ca economia de piata este un sistem fondat pe institutia proprietatii private,fiind un mod liber de actiune a omului.
CAPITOLUL 2 "Proprietate, libertate prosperitate"
Acest capitol incepe prin a evidentia rolul si evolutia proprietatii private in stiinta economic. Un alt aspect despre care se discuta este libertatea : libertatea individului de a alege, de a lua decizii, de a se exprima, ea fiind legata totodata de respectarea proprietatii.
Proprietatea privata caracterizata prin etica si eficienta se refera si la faptul ca oamenii pot dobandi avutie materiala atat prin respectarea cat si prin incalcarea dreptului de proprietate, dar numai ceea ce este etic poate conduce la eficienta, adica atunci cand actiunea umana se soldeaza cu atingerea scopurilor.
CAPITOLUL 3 "Piata si miracolul social al "mainii invizibile""
Aspectul abordat de autor in prima faza este acela al rationalitatii indivizilor si al cooperarii sociale. De asemenea autorul evidentiaza importanta utilizarii eficiente a resurselor. Astfel, acesta considera ca alocarea resurselor este de altfel o problema importanta de ordin economic. Sistemul economic ridica problematica alocarii resurselor, totul pornind de la preferintele indivizilor. Preturile au un rol important, fiind mijlocul principal prin care planurile individuale se coordoneaza intre ele, moneda avand rolul principal, devenind mijloc de schimb intre raporturile de schimb.
,,Mana invizibila'' are drept scop reglarea modului de functionare al pietei,indeplinind astfel un rol important in economia de piata. "Mana invizibila" nu se refera la actiunile planificatoare ale vreunei autoritati ci vizeaza sistemul de preturi care face posibil ca intreprinzatorul in egoismul sau sa promoveze un scop(prosperitatea) care nu facea parte din intentiile sale.
CAPITOLUL 4 "Cine si cum conduce economia de piata?" Conceptul care deschide acest capitol este termenul de intreprinzator.Intreprinzatorul este detinatorul unui capital si, motivat de obtinerea de profit acesta investeste, suportand riscurile aferente unei asemenea actiuni.
El actioneaza conform conditiilor si implicit regulilor pietei. Principalul obiectiv al intreprinzatorului este acela de a obtine profit dar el nu poate actiona in afara legilor pietei.
Profitul sau pierderea anteprenoriala exprima calitatea anticiparii anteprenoriale.
Profitul se obtine prin anticiparea de catre un intreprinzator fata de competitorii sai in ceea ce priveste actiunile intreprinse pe piata, in timp ce pierderea reprezinta anticiparea gresita a acestora. Pentru a aprecia cea mai profitabila alternativa se foloseste calculul economic monetar.
CAPITOLUL 5 "Unde calcul economic nu e, economie nu e"
In cuprinsul acestui capitol, autorul releva faptul ca acolo unde nu exista piata, moneda si preturi nu poate fi vorba de calcul economic, "instrumentul intelectual al economistului". Ceea ce a dat nastere posibilitatii calculului economic a fost aparitia monedei iar in lipsa ei calculul economic nu exista deoarece moneda este bunul care mijloceste toate schimburile. Scopul calculului economic este de a determina care dintre oportunitatile de actiune este cea mai buna de urmat.
Socialismul nu este benefic pentru calculul economic, el fiind o forma de abolire a proprietatii private. Economia de piata libera ofera oricarui sansa afirmarii anteprenoriale in timp ce sistemul economic socialist doreste acapararea mijloacelor de productie. Prin distrugerea sistemului preturilor , socialismul distruge posibilitatea de a utiliza calculul monetar iar socializarea factorilor de productie face ca pietele acestora sa devina inexistente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie - Economia de Piata - Fundamentele Institutionale ale Prosperitatii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!