Recenzie - Ce Le-a Facut Statul Banilor Nostri de Murray Newton Rothbard

Extras din referat Cum descarc?

I. Banii intr-o societate libera
Un schimb reprezinta un acord intre doua persoane de a-si transfera bunuri sau servicii apartinand unuia dintre ei contra bunurilor si serviciilor celuilalt, din care amandoi castiga. De la Aristotel si pana la Marx, oamenii considerau in mod gresit ca un schimb reprezinta o egalitate de valoare, insa, in realitate, fiecare participant aprecia cele doua produse in ordine diferita.
In cazul schimbului direct sau barter nu se poate realiza nici un transfer de bunuri si servicii. De exemplu, persoana X are un plug si vrea sa-l schimbe pe oua, paine si un costum. Nu va putea sa taie plugul si sa dea o parte fermierului si cealalta parte croitorului pentru a-si satisface nevoile.
In conditiile unui schimb indirect, persoana isi vinde bunul nu pe un produs care sa-i satisfaca in mod direct o nevoie, ci pe un alt bun care poate fi vandut, la randul sau, pe alt bun dorit. De exemplu, persoana X isi va vinde plugul in schimbul untului care-l va schimba apoi pe oua, paine, haine.
Avantajele care fac ca o marfa sa fie mai vandabila sunt: unele bunuri sunt mai cerute decat altele, unele sunt mai usor divizibile in unitati mai mici fara a-si pierde din valoare, altele se pastreaza mai usor pe perioade lungi de timp, iar altele pot fi transportate fara dificultati pe distante mari.
Banii sunt o marfa, adica ei nu reprezinta un simplu simbol fara nici o valoare, ,,creanta asupra societatii", cu sunt folositi ca mijloc de schimb. Fara aparitia banilor nu s-ar fi putut realiza un progres al economiei dincolo de nivelul primitiv. Oamenii pot acum sa compare valoarea de piata a unui bun cu aceea a altui bun. Tranzactiile bunurilor se fac in unitati precum tona, pfundu, uncia, dramul, gramul.
In ultimle secole, Aurul si Argintul au fost divizate in monezi metalice (coins) pentru tranzactii de valoare mai mica si in lingouri pentru tranzactii de valoare mai mare. Alte cantitati de Aur sunt transformate in bijuterii.
Banii sunt folositi ca mijloc de schimb pentru a putea permite bunurilor si serviciilor sa circule de la o persoana la alta, iar aceste schimburi sunt exprimate in preturi banesti. Pretul banilor reprezinta ,,puterea de cumparare" a unitatii monetare. Astfel, daca avem sporirea unei oferte de bani, pretul va scadea, iar la o crestere a cererii de bani, pretul va creste.
Banii sunt utili nu numai ca mijloc de schimb, ci sunt utili si atunci cand sunt pastrati pentru realizarea unor tranzactii viitoare, si astfel proprietarul va putea realiza schimburi in orice moment, acum sau pe viitor.
Aurul si Argintul circula pe piata ca si monede. Aurul avand o valoare mai mare decat Argintul poate fi folosit pentru tranzactii mai importante, iar Argintul pentru tranzactii mai mici. Cererile si ofertele relative dintre cele doua metale vor determina cursul de schimb dintre ele, care va fluctua. Piata poate alege ca unica moneda Aur, Argint, sau probabil ambele metale la cursuri de schimb ce variaza. Presupunem ca piata libera a ales Aurul. Piata libera pentru a satisface nevoile societatii, utilizeaza serviciile de depozitare ale unor firme pentru depozitarea Aurului a miilor de proprietari, in schimbul caruia proprietarii primesc o chitanta de depozit prin care isi da dreptul de a-si cere in orice moment bunurile. Aceste firme de depozitare obtin un profit, de pe urma preturilor impuse pentru serviciile de depozitare oferite. Cu timpul chitantele de depozit au fost inlocuite cu bancnotele. Pentru a se realiza diferite tranzactii intre doua persoane, de exemplu, persoana X da ordin bancii sa transfere o suma de bani persoanei Y, se foloseste un ordin scris numit cec.
Bancile nu imprumuta direct Aurul, ci emit chitantele neacoperite sau ,,pseudo-chitante", adica certificate de depozit pentru o cantitate de Aur care nu este si nu poate fi acolo. Acestea sunt apoi date cu credit cu un profit. Emiterea acestor pseudo-chitante este un exemplu de inflatie.
II. Moneda si amestecul guvernamental
Guvernele nu obtin veniturile din platile pentru serviciile pe care le furnizeaza, acestea se confrunta c-o problema economica diferita de ceilalti. Intr-o economie de barter, functionarii guvernamentali pot realiza deposedarea de resurse punand stapanire pe bunuri in natura, iar intr-o economie monetara acestia realizeaza deposedarea prin impozitare (ei isi insusesc active monetare, si folosesc acesti bani pentru a achizitiona bunuri si serivicii).
Guvernul a intreprins atunci cand Aurul si Argintul erau in circulatie, baterea de moneda pentru a controla oferta de moneda batuta. Monetaria putea sa bata moneda fara nici o taxa sau sa perceapa un pret ridicat. Baterea gratuita incuraja producerea de monezi din lingouri si-l obliga pe cetatean sa plateasca pentru serviciile pe care monetariile le furnizau altora. In loc sa foloseasca Aur sau Argint sub denumirea de dramuri (grains) sau grame, fiecare stat utiliza propriile denumiri nationale (dolari, marci, franci) care au dus la aparitia instrumentului de capatai al falsificarii guvernamentale a monedei: reducerea confiscatorie.
Reducerea confiscatorie era metoda prin care statul falsifica monezile de la a caror producere indepartase firmele private, pentru a proteja etalonul banesc. Profiturile reducerii confiscatorii erau pretinse drept ,,senioraj" de catre conducatori.
Conform ,,legii lui Gresham" o moneda artificial supraevaluata tinde sa scoata din circulatie moneda artificial subevaluata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie - Ce Le-a Facut Statul Banilor Nostri de Murray Newton Rothbard.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!