Recenzie - Capitalism contra Capitalism de Michael Albert

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
America is back
Big-bang-ul American 
Prea multe umiliri si prea putine certitudini 
Noua sfidare americana
America, America 
Fundamentele puterii americane
America backwards: America in regres
O America taiata in doua
Rugul vanitatilor
Scoala bolnava, sanatate bolnava, democratie bolnava 
O industrie in regres 
Cosmarul deficitelor
Cel mai mare debitor din lume
Celalalt capitalism
Locul pe care il ocupa piata in cele doua modele 
Un capitalism bancar
Retele de interese incrucisate 
Un consens bine administrat
Fidelitate si pregatire profesionala 
Ordo-liberalismul
Sindicate puternice si responsabile
Valori impartasite
Superioritatea economica a modelului renan 
Victoria invinsilor 
Maria Sa, marca
,,Artileria grea" monetara 
Cercul virtuos al monedei forte 
Adevaratele arme ale puterii
Cultura economica si cultura a economiei
Superioritatea sociala a modelului renan 
Sanatatea nu are pret
Umbrelele renane
Derapajele americane
Logica egalitatii
Neincetata chemare a visului si povara Istoriei
Batalia prelevarilor obligatorii 
Franta devenita "greiere"
Reculul modelului renan
Capcana inegalitatii
Amenintari la adresa consensului
Individualism si demografie 
Noi moravuri, noi revendicari
Atractiile finantei
Rupturile
Inovatia: mijloacele aflate in serviciul finantei
Dereglementare/reglementare
Cum ajunge sa se impuna tocmai cel mai putin performant?
Totul pentru a seduce 
Un triumf mediatic
In schimbul unor sperante de miliarde
Mediatizarea economiei si criza mijloacelor de informare in masa 
Profitul pentru prezent
Farmecele lui Venus si virtutea Iunonei 
Marele vid din Est
Traiasca multinationalele! 
Concluzie
Cele trei virste ale capitalismului
Pentru 16 400 franci in plus
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Pentru a intelege mai bine lucrarea lui Michael Albert, voi incepe aceasta recenzie prin definirea conceptului de "capitalism". Conform DEX, capitalismul reprezinta un sistem politico-economic care se intemeieaza pe proprietatea privata asupra mijloacelor de productie si de schimb. 
Cele mai importante aspecte, si fara de care capitalismul nu ar fi capitalism sunt: diviziunea claselor (lumea, cum o stim noi, se imparte in doua clase, clasa capitalista, adica cei ce detin mijloacele de productie si distributie, un numar relativ restrans, si clasa muncitoare, restul populatiei, ce, in esenta, isi vand puterea de munca in schimbul unei remuneratii) si motivul profitului (in capitalism motivul producerii bunurilor si serviciilor il reprezinta vanzarea lor si obtinerea profitului, nu satisfacerea nevoilor oamenilor). 
In zilele noastre cuvantul "capitalism" e folostit in mod curent pentru a descrie sistemul social in care traim. De asemenea se presupune ca a existat, daca nu dintotdeauna, atunci de-a lungul majoritatii istoriei umane. Defapt, capitalismul este un sistem social relativ nou. 
Victoria capitalismului a venit pe trei fronturi:
1. Prin Margaret Thatcher in Anglia si Ronald Reagan in Statele Unite - prima "revolutie conservatoare" in materie de politica economica: revolutia "statului minimal". Scopul principal al acestei revolutii a fost scaderea impozitelor pentru cei bogati; care ajunsesera la un nivel de neimaginat in zilele noastre: in USA, in 1981 guvernul federal preleva pana la 75% din veniturile cele mai ridicate ale cetatenilor; in Marea Britanie, situatia era chiar mai drastica atingand 98% in timpul guvernelor laburiste.
2. Ce-a de-a doua victorie o reprezinta inlaturarea regimurilor comuniste, incepand cu 9 noiembrie 1989 cand tinerii germani din Est au indraznit sa treaca zidul Berlinului. Odata cu aceasta indrazneala nemteasca un val de nemultumire s-a propagat in intreaga Europa de Est, guvernele comuniste fiind inlaturate incetul cu incetul.
3. Ce-a de-a treia victorie, numita "Razboiul din Golf", a fost purtata in Irak; aceasta a fost singura victorie militara, venita ca raspuns asupra atacului si anexarea Kuweitului de catre Irakieni, in frunte cu Saddam Hussein la 2 august 1990. Invazia a fost contra-atacata aproape imediat de catre fortele coalitiei a 28 de tari, manate de catre Statele Unite conduse, la acea vreme, de George H.W. Bush.
Aceasta a treia victorie, pe langa eliberarea Kuweitului, a mai ridicat un impediment: problema aprovizionarii cu petrol - "oxigenul vietii noastre economice". Intrebarea care se pune acum nu este daca avem destul petrol, ci la ce pret si, odata cu recunoasterea problemelor ecologice tot mai impozante, daca nu cumva imprastiem prea mult in atmosfera.
Astfel de la tripartitia Capitalism - Comunism - Lumea a treia, vorbim astazi de dualismul tari dezvoltate - tari subdezvoltate. De ce? Pentru ca acum, dupa ce mastile au cazut si am putut observa inapoierea lamentabila a economiilor comuniste, nu avem de ales decat sa le plasam in aceiasi categorie cu celelalte tari subdezvoltate.
Privit din afara, asa cum este in clipa de fata, intr-o pozitie de monopol, capitalismul risca sa apara ca un monolit. Din contra, capitalismul este multiplu si tot atat de complex ca si viata insasi. El nu este o ideologie, ci o practica. 
Acum, toti actorii sunt in scena. Spectacolul poate sa inceapa. Prabusirea comunismului scoate la iveala opozitia dintre doua modele de capitalism. Unul, cel "neoamerican", se bazeaza pe reusita individuala si pe profitul financiar rapid. Celalalt, cel ,,renan", are drept centru Germania si prezinta numeroase asemanari cu cel din Japonia. Ca si acesta din urma, el pune accent pe reusita colectiva, pe consens, pe preocuparea pentru termenul lung. 
I. AMERICA IS BACK
La finele razboiului din Golf gloria Americii era atat de mare incat aproape ca era sa uitam ca "revenirea Americii" fusese deviza si opera lui Roland Reagan. Si, totusi, America lui Reagan, cea de ieri, nu inceteaza sa straluceasca pretutindeni in lume, numele lui Ronald Reagan fiind recunoscut din Moscova, unde din '90 triumfa in fata pietii Puskin restaurantul McDonald's, botezat "noul mauzoleu", in Europa de Vest, si pana chiar pana la Pekin (Beijing).
I. 1. Big-bang-ul american
Cat de fulgerant trebuie sa fi fost big-bang-ul din care provine orbitoarea "lumina americana" pentru ca aceasta sa continue sa iradieze in intraga lume!
Pentru a intelege esenta capitalismului american trebuie sa tinem seama si de durata lunga, de evolutiile de profunzime mult prea adesea neglijate. Exista, intradevar, cateva date de baza ce se afla la originea puterii cat si a slabiciunii americane de astazi. 
I. 2. Prea multe umiliri si prea putine certitudini
Cei zece ani care au precedat alegerea lui Reagan nu oferisera Americii aproape nimic altceva decat un interminabil sir de esecuri pe plan international. Si esecuri chiar semnificative. Dintre acestea mentionam dezastrele din Vietnam si Cambodgia; in acelasi timp Uniunea Sovietica si aliatii ei cubanezi marcau, in Africa, puncte considerate decisive: Etiopia, Angola, Mozambic si Guineea-Bissau. In Orientul Apropiat America pierdea, in persoana sahului Iranului, cel mai de incredere aliat al sau. Si pe continent situatia era la fel de drasica, Cultul Liderului, transformat in fetisism juridic este una dintre probleme.
Discursul viguros si simplificator al lui Ronald Reagan va veni la momentul potrivit pentru a raspunde asteptarilor poporului, un popor nemultumit de aceasta dezagregare a tesutului social si a instrumentului politic; el va sti sa exploateze deopotriva un context economic favorabil, excesul de birocratizare si interventionismul statului federal, si un climat intelectual. Ca sa nu mai amintim situatia internationala, care nu va face decat sa multiplice efectele mesajului sau: America revine!.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie - Capitalism contra Capitalism de Michael Albert.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!