Recenzie - capitalism contra capitalism

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Odata cu prabusirea comunismului la nivel european si chiar mondial au fost create premisele dezvoltarii societatii in plan economic, social, politic etc.

dezvoltare ce a fost posibila numai gratie evolutiei capitalismului, adica, a liberei stabiliri a preturilor pe piata si a liberei proprietati asupra mijloacelor de productie, avand drep principiu de baza concurenta.

Departe de a fi omogen, acesta s-a impartit in doua mari modele diametral opuse: cel american -bazat pe reusita individuala is pe profitul financiar rapid- is cel renan- care pune accent pe reusita colectiva, pe preocuparea pe termen lung.

In continentul american, la sfarsitul anilor 70` in viata politica se resimtea nevoia unui reviriment, ca urmare a numeroaselor umiliri is a mult prea putinelor certitudini. Aceasta perioada va fi marcata de figura presedintelui Ronald Reagan, adept al unei morale ultratraditionaliste is promotor al unei ideologii oarecum arhaice, al carui vis era sa readuca SUA in prim planul scenei internationale.; Multumita numeroaselor reforme, America revine, treptat, avand drept fundamente ale puterii: un activ fara echivalent, o remarcabila mostenire economica, financiara is tehnologica. Bucurandu-se de venituri mai mult decat substantiale, de resurse naturale indestulatoare, de cei mai buni cercetatori in domeniul tehnologic, cei mai buni ingineri, cei mai buni studenti, de privilegiul monetar garantat de puterea dolarului si nu in ultimul rand, de hegemonia culturala bazata pe limba engleza, acest "esperanto" aproape universal in lumea contemporana, America constituia intr-adevar o tara a tutoror viselor.

Insa, in spatele acestei fatade se ascundea o America in care criminalitatea is consumul de droguri atingeau cote nemaintalnite, in care notiunile de insecuritate, somaj, datorii imposibil de rambursat, ura rasiala erau intalnite la tot pasul.

Unul dintre principalele fenomene ce au stat la baza acestui regres l-a constituit dualismul dintre bogati is saraci, dintre marile universitati is un sistem scolar ruinat, dintre spitalele ultramoderne is infrastuctura sanitara invechita, intre industriile de varf is celelalte domenii slab dezvoltate. Astfel incat, in vreme ce numarul miliardarilor americani s-a triplat, faimoasa clasa de mijloc s-a diminuat simtitor pe masura ce gangurile pline de gunoaie s-au umplut de tot mai multi oameni fara adapost.

Aceasta societate divizata intre cei cu bani is cei fara este ilustrata intr-o maniera foarte realista de romanul : "Rugul Vanitatilor" apartinand lui Tom Wolfe, al carui erou , un tanar financiar american, absolvent al Universitatii Yale, avand un viitor promitator cade victima sistemului american, in urma uciderii, far intentie , is in fond, din legitima aparare a unui negru de 18 ani.

Fireste ca, una din cauzele fundamentale ale dualismului mai sus amintit, ramane sistemul educational,mult deteriorat in ultimii ani, ce plaseaza, la poli opusi un invatamant de calitate, destinat unei minoritati restranse is un sistem primar is general aflat intr-o continua cadere.

In ceea ce priveste sistemul sanitar american se remarca o crestere substantiala a mortalitatii infantile precum is a celei a anumitor minoritati etnice, crestere cauzata, in principal de saracie dar is de reducerea drastica a cheltuielilor publice in domeniul sanatatii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Recenzie - Capitalism Contra Capitalism.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 733 cuvinte
Nr caractere:
10 340 caractere
Marime:
11.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
fundamente, sistemul educational
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!