Reasigurarea

Extras din referat

Reasigurarea 
Reasigurarea reprezinta modalitatea prin care societatile de asigurare se protejeaza pentru riscurile pe care le-au subscris prin contractele de asigurare directa. Ea nu face altceva decat sa contribuie la dispersia riscului, acesta fiind unul dintre principiile esentiale pe care se bazeaza asigurarea ca activitate. Reasigurarile au aparut dintr-o necesitate obiectiva, si anume din existenta unor riscuri foarte mari (maritime, aviatice, incendiu, de viata, de accidente, etc.) care ar putea genera daune extrem de mari; ele pot face ca societatile de asigurari, neavand capacitatea financiara suficienta, sa nu fie capabile sa le suporte numai pe contul lor, ducand practic la falimentul acestora. Reasigurarea ofera astfel asiguratorului direct capacitatea necesara pentru acoperirea riscurilor pe care altfel acesta nu le poate suporta singur. In asemenea imprejurari, asiguratorul care accepta preluarea unui risc (a unor riscuri) mare, peste capacitatea sa, apeleaza la una sau mai multe companii de reasigurari pentru a ceda in reasigurare o parte din risc (uneori intregul risc). Astfel, reasigurarea are ca efect "pulverizarea" riscului. 
Se constata ca in ultimii ani, mai ales a doua jumatate a acestui secol, reasigurarile ocupa un loc foarte important in viata economica internationala, depinzand de productia de bunuri mobile si imobile, de comertul international, de fluxurile internationale de bunuri, servicii, valori si oameni, inregistrand o tendinta vizibila de crestere, fapt ce a influentat pozitiv si evolutia reasigurarilor. Reasigurarea isi trage astfel seva si vitalitatea din activitatea de asigurare, orice modificare in volumul asigurarilor directe antrenand schimbari similare in reasigurari. Referindu-ne la evolutie, intelegem nu numai o crestere cantitativa a numarului tranzactiilor si a volumului de prime, dar si substantiale imbunatatiri calitative ale acestei activitati cum ar fi cele privind natura si caracteristicile reasigurarii, aspectele tehnice, sistemul de comunicatii intre asiguratori directi, reasigurator, brokeri etc. 
Motivul principal pentru care au aparut reasigurarile il constituie protectia oferita asiguratorului in situatia aparitiei intamplatoare a unei pierderi izolate foarte mari sau a mai multor pierderi rezultate dintr-un eveniment, a caror valoare este foarte mare in raport cu veniturile obtinute din primele de asigurare. De aceea, in urma aparitiei unor asemenea daune, pentru prevenirea platii unor despagubiri foarte mari care pot duce chiar la faliment, companiile de asigurari directe cedeaza altor companii de asigurari o parte din risc, sau, uneori intregul risc, activitate cunoscuta sub denumirea de Reasigurare. Astfel, rolul "tehnic" al reasigurarii este de a proteja pe asiguratorii directi in fata pericolului insolvabilitatii sau a reducerii capacitatii lor financiare, conferind astfel acestora din urma o mai mare stabilitate. 
Reasigurarea reprezinta un acord incheiat intre doua parti numite companie cedenta in calitate de reasigurat si reasigurator prin care prima consimte sa cedeze, iar cea de-a doua accepta sa preia o anumita parte a riscului (uneori intregul risc) conform conditiilor stabilite in acord, in schimbul platii de catre compania cedenta reasiguratorului a unei anumite sume denumita prima de reasigurare ce reprezinta o cota din prima originala de asigurare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reasigurarea.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!