Rata internă de rentabilitate

Cuprins referat Cum descarc?

Partea introductiva 2
2)Metodologia Ratei Interne a Rentabilitatii 4
3)Etapele studiului 6
4)Studiul privind RIR 7
5)Concluzie 9


Extras din referat Cum descarc?

RATA INTERNA DE RENTABILITATE -reprezinta un indicator utilizat in analizeleefectuate asupra eficientei proiectelor de investitii prin utilizarea tehnicii actualizarii.
Exprima acel nivel al ratei dobanzii care egalizeaza veniturile actualizate cu cheltuielile actualizate si care face ca valoarea venituluinet actualizat sa fie egala cu zero. Acest indicator se utilizeaza in analiza eficientei proiectelor de investitii supa metodologia BIRD. Rata interna de rentabilitate este pragul minim de rentabilitate a unui proiect, sub nivelul caruia acesta nu este eficient.Formula de calcul a ratei interne de rentabilitate este :
RIR= Rmin+ ( Rmax - Rmin) * | 
Unde :
Rmin ? rata de actualizare minima
Rmax ? rata de actualizare maxima
? VnaRmin ? suma veniturilor nete actualizate cu rata de actualizare minima
? VnaRmax ? suma veniturilor nete actualizate cu rata de actualizare maxima
Rata Interna de Rentabilitate (RIR) poate fi considerata un instrument financiar pentru analiza principiului privind luarea in considerare a timpului cu ocazia evaluarii proiectelor de investitii. Drept urmare, intrucat beneficiile si costurile proiectului apar la intervale de timp diferite, este necesara calcularea fluxurilor financiare in momentul analizarii proiectelor de investitii, prin utilizarearatei de actualizare.Doua tipuri de RIR pot fi utilizate pentru analizacost-beneficiu pentru a descrie fluxurile financiare sau economice.
In mod uzual, rata rentabilitatii financiare este considerata in general egala cu nivelul ratei de actualizare financiara. Rata de actualizare financiaraeste utilizata pentru calcularea valorii actualizate a fluxului de numerar obtinut in analiza financiara, in fiecare an, pentru a lua in considerare valoarea banilor in timp.
Rata rentabilitatii economice reprezinta masura beneficiilor sociale oferite de un proiect 
2
pentru ca acesta sa fie luat in considerare pentru finantare. Aceasta reflecta punctul de vedere social asupra modalitatii de evaluarea beneficiilor si costurilor viitoare in comparatie cu cele actuale. 
In vederea acceptarii necesitatii estimarii unor niveluri adecvate ale ratei rentabilitatii financiaresi sociale, trebuie luat in considerare timpului. Acest principiu este acceptataproape in mod universal de analistii financiari (principiul "valorii in timp a banilor"). Valoarea unei sume de bani se modifica in timp,astfel incat valoarea unui Euro astazi difera de valoarea unui Euro in viitor, pentru cel putin trei motive principale :cresterea generala a preturilor (respectiv inflatia) care reduce puterea de cumparare a banilor; ,,preferinta pentru prezent", care reduce valoarea perceputa a costurilor si beneficiilor viitoare in comparatie cu cele prezente; puterea de remunerare a capitalului, carecreeaza o "pierdere de venituri". Chiar daca aceste declaratii se bazeaza pe anumite prezumtii teoretice, uneori diferite de la o persoana la alta, ele pot fi considerate acceptabile in vederea cuantificarii preferintei comunitatii pentru luarea in considerare a timpului. 
In ce priveste proiectele majore, pentru perioada de programare 2007-2013, CE a recomandat in cuprinsul Documentului de Lucru nr. 4 o rata de actualizare de 5% in termeni reali, drept parametru de referinta pentru costul de oportunitate al capitalului pe termen lung si o rata de actualizaresociala de 5,5% pentru Statele Membre care beneficiaza de Politica de Coeziune - printre care inclusiv Romania - si de 3,5% pentru celelalte State Membre UE. In aceasta privinta, toate aceste cifre reprezinta nivelele necesare pentru evaluarea proiectelor de investitie (5% reprezinta limita superioara a ratei rentabilitatii financiare, in timp ce 5,5% reprezinta limita inferioara pentru rata rentabilitatii economice). In acest context, chiar si in situatiile in care proiectele au caracter reginal sau au un impact asupra unui anumit beneficiar, se poate considera ca estimarea oportunitatii relevante trebuie sa se bazeze pe un portofoliu european. In plus, integrarea pietei financiare trebuie sa conduca, de asemenea, la o valoare unica, intrucat sepreconizeaza sa realizeze pe termen lung convergenta cu privire la ratele inflatiei si ratele dobanzii aferente Statelor Membre UE. Consecinta acestui fapt poate fi reprezentata defundamentareagresita a deciziilor de investitii din InstrumenteStructurale aferente acestor proiecte, generand pierderi pe termen mediu, in loc de a genera valoare adaugata neta. Acest studiu raspunde preocuparilor Beneficiarului - Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale - cu privire la estimarea ratelor rentabilitatii financiare si economice utilizate in bugetarea capitaului cu privire la proiectele de investitii publice
Astfel, este necesara verificarea aplicabilitatii ratei rentabilitatii financiare de 5% (recomandata de Comisisa Europeana a fi utilizata in analiza financiara a Analizei Cost Beneficiu (ACB)) si a ratei rentabilitatii economice de 5,5% (recomanda de Comisisa Europeana a fi utilizata in analiza economica a ACB) la conditiille socio-economice.In pofida simplicitatii conceputlui de "actualizare",utilizarea ratelor de rentabilitate constituie un aspect controversat si dificil al analizei cost-beneficiu. Se poate mentiona ca exista puncte de vedere diferite cu privire la RIR si recomandari diferite privind relatiile de utilizat in practica cu 
3
privire la rata de actualizare financiara dar sisociala. Rata de actualizare financiara reprezinta 
piatra unghiulara a analistilor. In cadrul analizei financiare, prezumand ca trebuie acceptate proiectele cu valoare actualizata neta, un nivel prea ridicat al indicatorului va determina respingerea multor proiecte si costuri de oportunitate (costuri datorate ,,pierderii sansei"). Pe de alta parte, un nivel prea scazut al acestui indicator va genera adoptarea de proiecte mai putinperformante decat alte proiecte, probabil respinsedatorita constrangerilor bugetare. Chiar in cazul proiectelor publice, importanta unei estimari riguroase a nivelului ratelor rentabilitatii (financiare si sociale) nu poate fi ignorata.
Pentru evaluarea performantei proiectelor de investitii sunt utilizati o serie de indicatori, in vederea compararii costurilor si beneficiilor proiectului. Cele mai importante sunt valoarea neta actualizata, raportul cost-beneficiu si rata interna de rentabilitate (RIR). Profitabilitatea unui proiect de investitii, masurata prin RIR, reprezinta rata de actualizare (financiara, in termeni reali sau nominali in functie de natura fluxurilor de capital utilizate in calcule) pentru care fluxurile de costuri si fluxurile de beneficii au valoarea neta curenta ega la cu 0. In alte cuvinte, RIR reprezinta rata de actualizare pentru care valoarea neta actualizata este egala cu 0.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rata Interna de Rentabilitate.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!