Raporturi Juridice Patrimoniale în Dreptul Familiei

Extras din referat Cum descarc?

Raportul juridic reprezinta un raport social, concret si volitionar, reglementat de normele juridice in care cetatenii se manifesta ca titulari de drepturi si obligatii prin care se realizeaza finalitatea normelor juridice.
Raporturile juridice trebuie sa aibe: - subiecti ai raportului juridic;
- norme juridice;
- existenta unui fapt juridic.
Continutul raportului juridic:- subiecti ai raportului juridic pot fi numai oameni;
- continutul raportului juridic il reprezinta drepturile si obligatiile corelative;
- obiectul raportului juridic il repreznta atitudinea subiectilor fata de drepturi si obligatii.
I Familia si relatiile de familie
Complexitatea formei de comunitate umana care este familia-determinata de multitudinea de relatii care se nasc intre cei care o compun, pe de o parte, si a raporturilor ei, ca entitate distincta, cu societatea, pe de alta parte, precum si de evolutia trasaturilor sale caracteristice in timp-face dificila, in ce o priveste, cristalizarea unei definitii atotcuprinzatoare si stabile. Ea a constituit si constituie obiectul de cercetare a numerose stiinte, ca: sociologia, biologia, medicina, psihologia, stiintele istorice, stiintele juridice, filosofia, fiecare incercand sa surprinda aspectele caracteristice dintr-un anumit punct de vedere mai mult sau mai putin specializat si deci mai mult sau mai putin ingust. Familia - s-a spus- este o realitate biologica, prin uniunea ce se realizeaza intre barbat si femeie si prin procreare; este o realitate sociala, prin ea realizandu-se o comunitate de viata intre cei care o compun; este si o realitate juridica, caci societatea reglementeaza cele mai importante relatii din cadrul ei prin norme juridice. Familia presupune o anumita structura, istoriceste determinata; ea este totodata: un grup social cu gospodarie casnica comuna, o entitate de interactiuni si intercomunicari personale intre sot si sotie, mama si tata, fiu si fiica, frate si sora etc.;un grup cu caracteristici proprii, obiceiuri traditii, reguli de educatie care creeaza o atmosfera, o distributie a rolurilor si sarcinilor familiale, indeplinirea unor functii in raport cu societatea; un mod de reglementare a relatiilor dintre sexe si de asigurare a procrearii si educarii copiilor.
Dintr-o perspectiva juridica familia a fost definita ca o forma de organizare a vietii in comun a oamenilor legati intre ei prin casatorie sau prin rudenie.
Familia reprezinta, desigur, toate aceste caracteristici, dar neandoielnic si altele. Legiuitorul nu da in nici o reglementare definitia familiei, conferindu-i insa in diverse reglementari acceptiuni diferite. Codul familiei vizeaza cel mai adesea (art.1-44,,47-65, si 97-112) sensul restrans al notiunii, potrivit caruia in familie se cuprind sotii si copii lor minori.
Casatoria, care sta la baza familiei in societatea noastra,genereaza intre cei care o incheie, raporturi multiple si complexe, de diferite naturi, dintre care numai unele fac obiectul reglementarii juridice. Mjoritatea relatiilor dintre soti fiind de natura etico-spirituala, statul intelege sa le lase la libera apreciere a acestora, asupra lor punandu-si amprenta personalitatea si caracterele individuale ale fiecaruia.
Articolul 2 din Codul familiei , sintetizand principiile care stau la baza familiei in societatea noastra, prevede ca: Relatiile de familie se bazeaza pe prietenie si afectiune reciproca intre membrii ei, care sunt datori sa-si acorde unul altuia sprijin moral si material, creand astfel cadrul pentru o minima organizare juridica a raporturilor personale dintre membrii familiei.
Dat fiind cadrul problematic, se impune cercetarea raporturilor juridice patrimoniale apartinatoare dreptului familiei, dintre soti, pe de o parte, si dintre parinti si copii minori, pe de alta parte. Acestea sunt:
-raporturile dintre soti cu privire la bunurile lor;
-obligatia de intretinere dintre soti si fostii soti;
-obligatia sotilor de a supora cheltuielile casniciei;
-drepturile si obligatiile parintilor privitoare la bunurile copiilor minori si obligatia de intretinere dintre parinti si copii.
II Raporturile juridice patrimoniale dintre soti 
1. Bunurile sotilor
Acceptiunea care trebuie conferita notiunii de bunuri folosita de Codul familiei este aceea din dreptul civil, in sensul ca ea cuprinde bunuri corporale(mobile si imobile) precum si toate drepturile reale(principale si accesorii) si drepturile de creanta, intr-un cuvant, tot ceea ce se afla in circuitul civil.
Din analiza prevederilor art.30 si 31 Codul familiei, rezulta ca legiuitorul a instituit doua categorii de patrimonii legate de persoana sotiilor:
- categoria bunurilor comune ale ambilor soti;
- categoria bunurilor proprii ale fiecariua.
Art.30 Codul familiei prevede, in alineatul intai,ca:


Fisiere in arhiva (1):

  • Raporturi Juridice Patrimoniale in Dreptul Familiei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!