Raportul de Audit

Extras din referat Cum descarc?

La finalizarea fiecarei activitati de audit, auditorul trebuie sa revizuiasca si sa evalueze concluziile ce rezulta din probele de audit ca baza pentru exprimarea unei opinii asupra situatiilor financiare auditate. Aceasta revizuire implica luarea in considerare a faptului daca situatiile financiare au fost intocmite conform Cadrului general de raportare financiara acceptata ce ar putea fi Standardele Internationale de Contabilitate, fie standardele si practicile nationale relevante.
Continutul raportului de audit trebuie sa respecte urmatoarele cerinte: sa fie usor de inteles si lipsit de ambiguitate, sa cuprinda doar informatii sustinute de probe, sa fie complet, exact, obiectiv, convingator, uniform.
In rapoartele de audit pe care le intocmesc, auditorii isi exprima opinia de audit asupra situatiilor financiare auditate, prezinta constatarile rezultate si formuleaza concluzii si recomandari cu privire la masurile ce urmeaza a fi luate cu situatiile financiare auditate.
Cerintele raportului de audit
Usor de inteles
Formularea continutului raportului de audit trebuie sa fie simpla. Trebuie sa se utilizeze un limbaj cat mai clar si simplu. Daca se folosesc termeni tehnici, abrevieri, acestea trebuie clar definite intr-un glosar de termeni.
Lipsit de ambiguitate
Auditorul trebuie sa se asigure ca opinia este exprimata cu acuratete, si de aceea se recomanda sa utilizeze formulari standard.
Cuprinde numai constatari sustinute de probe suficiente si relevante
Este foarte important ca auditorul sa-si sustina opinia cu probe care sa justifice concluziile la care s-a ajuns.
Complet
Pentru a asigura intelegerea adecvata si corecta a aspectelor prezentate, raportul de audit trebuie sa cuprinda toate informatiile necesare pentru a satisface obiectivele auditarii.
Exact
Raportul de audit trebuie sa cuprinda probe de audit reale, suficiente, evidentiate in dosarele de audit ale auditorilor si sa demonstreze corectitudinea si rezonabilitatea concluziilor. O inexactitate aparuta in raportul de audit poate crea dubii asupra validitatii intregului raport de audit si poate sustrage atentia de la esenta raportului.
Obiectiv
Este foarte important ca probele de audit sa fie prezentate intro metoda impartiala pentru ca credibilitatea raportului sa fie cat mai mare. Daca auditorii au relatii intense sau interese legate de entitatea auditata, atunci vor exista suspiciuni asupra independetei acestora.
Convingator
In raportul de audit informatiile trebuie sa fie prezentate suficient pentru a convinge utilizatorii acestora de realitatea constatarilor si de beneficiul implementarii recomandarilor.
Claritate
Organizarea reala a materialului, acuratetea si precizia explicarii faptelor si a formularii concluziilor este importanta pentru claritatea intelegerii raportului. Daca e structurat pe capitole si titluri e mai usor de inteles; de asemenea, se pot folosi mijloace vizuale(tabele, grafice). 
Concis
Raportul de audit trebuie sa fie concis si sa cuprinda concluzii si recomandari care sa se sprijine pe probe de audit.
Potrivit Standardului de audit nr. 700, ,,Raportul de audit", acesta ,,trebuie sa contina in scris o exprimare clara a opiniei asupra situatiilor financiare considerate un tot unitar".
Elementele componente ale raportului de audit sunt urmatoarele:
1. Titlul
2. Cui se adreseaza
3. Paragraful de deschidere sau introductive
3.1. Identificarea situatiilor financiare auditate
3.2. O declaratie privind responsabilitatea conducerii entitatii, precum si responsabilitatea auditorului
4. Paragraful referitor la aria de aplicabilitate(in care se prezinta natura unui audit)
4.1. O referire la standardele internationale de audit sau la standardele nationale de audit relevante
4.2. O prezentare a raportului de audit efectuat
4.3. Paragraful referitor la opinie, ce contine o prezentare a opiniei privind situatiile financiare
4.4. Data raportului
4.5. Adresa auditorului
4.6. Semnatura auditorului


Fisiere in arhiva (1):

  • Raportul de Audit.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!