Provocari ale Dezvoltarii Durabile in Romania

Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Cum putem satisface nevoile de astazi fara a diminua capacitatea generatiilor viitoare de a raspunde propriilor nevoi? Dezvoltarea durabila presupune o privire larga asupra bunastarii umane, o perspectiva pe termen lung, pornind de la consecintele activitatilor prezente si implicarea deplina a societatii civile in a gasi solutii viabile din acest punct de vedere.
Dezvoltarea durabila cu cele trei componente principale (economica, sociala, de mediu) este un proces incipient in Romania, indus si stimulat mai ales la nivelul de sus al societatii romanesti, la presiunile UE.
Cel mai periculos fenomen, rezultant al activitatii umane, este considerat a fi cel legat de schimbarile climatice, ca urmare a degajarii in atmosfera a unor cantitati tot mai mari de ,,gaze cu efect de sera" (in special CO2) pe care natura nu le mai poate absorbi.
In aceste imprejurari, ideea ca economia trebuie sa utilizeze principiile ecologice, chiar daca poate parea hazardata unora, constituie singura alternativa care reflecta realitatea prezenta si viitoare.
2. STADIUL ACTUAL AL CUNOASTERII
Ultimele decenii au adus in atentia opiniei publice si a factorilor de decizie o noua dimensiune - dimensiunea ecologica. Considerat mult timp o problema de sine-statatoare, mediul inconjurator se bucura astazi de o recunoastere generala, ceea ce nu inseamna decat faptul ca se accepta integrarea unui nou aspect, a unei noi dimensiuni in orice activitate umana pentru a preveni situatii de dezechilibru care au condus la efecte dramatice, cu multiple costuri economice si sociale.
Cum s-a ajuns aici? Este o intrebare simpla, la care se poate raspunde atat in termeni teoretici, plecand de la faptul ca omul este si o fiinta biologica, cat mai ales practici, demonstrand dependenta activitatilor noastre de activitatea celorlalti ,,locuitori" ai planetei.
Erorile filosofice care au condus la criza mediului inconjurator pornesc de la faptul ca ,,... am presupus ca viata noastra nu trebuie sa aiba nici o legatura cu lumea naturala, ca mintea noastra este separata de trup si ca, in calitate de intelecte neintrupate, putem manevra lumea in ce fel vrem. Tocmai pentru ca nu simtim nici o legatura cu lumea fizica, minimalizam consecintele actiunilor noastre." 
Problemele de mediu si, in special, problema incalzirii globale, provocate de poluare, se regasesc constant pe agenda publica, in ultimii ani. Subiectul a devenit prilej de intalniri si negocieri la nivel inalt intre sefii de state si de guverne. De asemenea, efectele poluarii sunt dezbatute intens de presa si de simpli cetateni.
In acest context, in 2001, Lester Brown pune bazele unei noi organizatii de cercetare ,,Earth Policy Institute" si lanseaza cartea-manifest a acesteia, ,,Eco-economia", in care pledeaza pentru crearea unei noi stiinte economice si pentru promovarea unei economii in armonie cu mediul, o economie care se poate dezvolta pe termen lung, fara a afecta propriul sistem suport (mediul).
Este evident faptul ca lucrurile nu sunt deloc simple, pornind chiar de la definirea ,,eco-economiei", unii folosesc, mai de graba notiunea de ,,dezvoltare durabila". Dupa ce se vor clarifica problemele din punct de vedere conceptual, se impune stabilirea unor obiective majore si apoi sa se gaseasca metodele cele mai eficiente de atingere a lor. 
Conceptul de dezvoltare durabila, formulat la finele secolului al XX lea, aduce cadrul teoretic menit sa armonizeze doua realitati paralele: activitatile economice si mecanismele ecologice. In plus, sunt relevate valentele utile si pentru ameliorarea contrastelor economice dintre tari.
Cea mai cunoscuta definitie a dezvoltarii durabile este cu siguranta cea data de Comisia Mondiala pentru Mediu si Dezvoltare (WCED) in raportul "Viitorul nostru comun": dezvoltarea durabila este dezvoltarea care urmareste satisfacerea nevoile prezentului, fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi"
De asemenea, eco-economia (economia ecologica) definita in linii generale inseamna stabilirea cadrului de formulare a politicii economice pe baza principiilor ecologiei. Acestea trebuie sa aiba la baza un amplu proces de restructurarea a economiei actuale. Apreciem ca eco-economia va utiliza ca surse de energie alternative vantul, soarele, hidrogenul si izvoarele geotermale.
Astfel, este evident ca, tehnicienii si ecologistii trebuie sa lucreze impreuna pentru a modela noua economie.
3. CONTEXTUL MONDIAL
Daca analizam situatia mondiala, doar prin prisma indicatorilor economici realizati, nu putem sa nu constatam progresul remarcabil realizat de omenire. 
In perioada 1950-2000, economia mondiala a crescut in ritmuri fara precedent, amplificandu-se de sapte ori produsul mondial global, iar standardele de viata inregistrate in unele tari ale lumii au atins cote de neimaginat in urma cu ceva ani. Si in anul 2007, potrivit Fondului Monetar International (FMI), cresterea economiei mondiale este incontestabila, situandu-se in jurul nivelului de 5%, cresterea economica globala continuand sa ramana pozitiva si in 2008, in ciuda unei usoare incetiniri. 
In conditiile in care venitul mondial a crescut de sapte ori, iar nivelul de trai a atins cote foarte ridicate, se pune totusi problema, de ce actualul sistem economic mondial, pe langa o inalta eficienta economica produce, in mod paradoxal, o saracie crescanda, o inegalitate relativa si o polarizare sociala tot mai pronuntata, o criminalitate economico-financiara greu de controlat, alterarea morala a unui numar crescand de cetateni, destramarea familiei si ce este mai grav, deteriorarea ireversibila a mediului inconjurator. 
Daca analizam economia mondiala actuala prin prisma indicatorilor ecologici, constatam o deteriorare alarmanta a sistemelor naturale. Omul zilelor noastre se afla in situatia paradoxala de a fi singurul mamifer care isi distruge propriul habitat. Distrugerea padurilor, pasunilor si fanetelor, si ca urmare, disparitia a zeci si sute de specii de plante si animale, poluarea aerului si a apei, cresterea eroziunile de sol, extinderea zonelor desertice, efectul de sera, distrugerea stratului de ozon, ploile acide devenite o prezenta comuna unor zone tot mai intinse ale globului pamantesc, sunt numai cateva din efectele dezastruoase ,,realizate" de Homo Sapiens.
Politicile economice care au favorizat cresterea economiei mondiale, din pacate, continua sa distruga sistemele suport ale acestei economii. Calitatea vietii este afectata profund de schimbarea calitatii mediului prin distrugerea echilibrului natural si chiar daca multi dintre noi traim intr-o societate urbana, cu tehnologii moderne, suntem dependenti de sistemele naturale ale pamantului in aceiasi masura ca stramosii nostri din epoca de piatra.


Fisiere in arhiva (1):

  • Provocari ale Dezvoltarii Durabile in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!