Protecționismul în Schimburile Economice Internaționale - Mihail Manoilescu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

"Mihail Manoilescu era un om de stiinta in acceptiunea integrala a cuvantului. Desi avea si el ideile lui politice preferate, totusi el stia unde se afla granita intre Economia Politica ca stiinta si luptele politice intre diferite partide si miscari." (Anghel Rugina)

"Un autor roman, Mihail Manoilescu, a renovat in 1929 si 1931, teoria lui List in favoarea tarilor sarace." (Andre Piettre)

"... prima strapungere romaneasca in gandirea economica universala..." (Costin Murgescu)

Mihail Manoilescu (n. 9 decembrie 1891, Tecuci; d. 30 decembrie 1950, inchisoarea Sighet) a fost un publicist, economist, ministru de externe si politician roman. Printre alte functii publice pe care le-a detinut, Mihail Manoilescu a fost ministru al afacerilor straine al Romaniei in vara anului 1940, in cadrul regimului Ion Antonescu.1

Ideile sale despre economie au fost intens popularizate si aplicate in America de Sud. Ramas orfan de tata la 9 ani, se muta cu familia sa la Iasi. Cu toate ca manifesta interes pentru drept, din cauza conditiilor dificile ale familie sale, face studii de inginerie la Bucuresti, terminand primul in anul 1915.

Dupa primul razboi mondial, Manoilescu a fost functionar cu rang secundar in guverne liberale si averesciene.

In anul 1926, aflat intr-o misiune economica in Italia, il cunoaste pe dictatorul fascist Benito Mussolini, al carui admirator devine. Partizan al revenirii regelui Carol al II-lea pe tronul Romaniei, Manoilescu este intemnitat in toamna anului 1927, dar este achitat la procesul tinut in 1928.

In calitatea sa oficiala, la 30 august 1940, Manoilescu a semnat, fortat, Dictatul de la Viena, prin care Germania nazista a acordat Ungariei prin ,,arbitraj" o importanta parte a Transilvaniei.

Pe data de 12 octombrie 1944, la putin timp dupa inceputul ocupatiei sovietice, Manoilescu a fost intemnitat fara proces, timp de 14 luni. In perioada decembrie 1945 - decembrie 1948 Manoilescu si-a oferit expertiza economica noilor autoritati comuniste. A fost arestat din nou de autoritatile comuniste in decembrie 1948; a fost detinut in puscariile de la Jilava, Ocnele Mari si Sighet, unde a decedat la sfarsitul anului 1950.

1 http://foaienationala.ro/mihail-manoilescu-gndirea-economic-corporativist.html#more-6674

A fost inhumat la groapa comuna. Comunistii l-au judecat post mortem pentru publicarea unor articole pro-fasciste, fiind condamnat pe data de 12 aprilie 1952 la 15 ani de inchisoare precum si la confiscarea proprietatii particulare. Familia a fost anuntata de moartea sa in 1958.

Multa vreme, mai precis 45 de ani, Mihail Manoilescu a fost pus la "secret". Scrierile sale, nu numai politice, ci si economice, de istorie si doctrina economica, au fost scoase total din circuitul spiritual, pe motiv ca erau nefaste pentru formarea omului nou, in general, si a economistului de conceptie, de atitudine si de actiune, in special.

Cu toate acestea, tezaurul din adancul " Fondului Secret" de carte economica n-a incetat sa iradieze. Timid, ezitant, cu frica si chiar cu urmari, o seama de specialisti formati si in devenire s-au apropiat de el si au inceput sa trudeasca cu sarg si responsabilitate la punerea lui in valoare.

O contributie aparte a avut, in acest sens, familia, respectiv doamna Natalia Dinu Manoilescu si Valeriu Dinu, fiica si ginerele. Animati, sigur, de chemarea sangelui, dar si de constiinta valorii si mostenirii spirituale, urmasii, ei insisi intelectuali de mare suprafata, n-au incetat nicio clipa sa lupte, prin toate mijloacele, pentru readucerea in prim-plan a interesului stiintific la operei economice a ilustrului lor parinte.

Meritul lor, de neignorat, este ca au crezut, tot timpul, in aceasta sansa si posibilitate, ca au incurajat si sprijinit, efectiv, orice tentativa si incercare de explorare a zonei de gandire economica manoilesciana, interzisa , si ca , s-au angajat si ei, in ultima vreme, cu toate resursele materiale si intelectuale, in editarea si reeditarea unora dintre lucrarile de baza, in studierea si in relansarea lor pe plan national si international.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protectionismul in Schimburile Economice Internationale - Mihail Manoilescu.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 853 cuvinte
Nr caractere:
15 574 caractere
Marime:
332.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, politic, politica
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!