Protecția și securitatea sistemelor informaționale

Cuprins referat Cum descarc?

1. Prezentarea firmei 3
2.Pericole in sistemele informationale ale firmei 5
3. Masuri de securitate aplicate in firma 6
5. Imbunatatiri propuse pentru securitatea organizatiei 9
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

1. Prezentarea firmei
Informatia este cea care sta la baza oricarei analize economice a unei unitati economice. Informatia este privita ca o resursa iar modul in care aceasta este vehiculata este foarte important. Culegerea, stocarea, prelucrarea, analiza si transmiterea informatiilor sunt activitati care trebuie sa foloseasca eficient si eficace resursele informationale si umane cu scopul obtinerii succesului economic. In aceste conditii contabilitatea necesita existenta unui sistem informatic de contabilitate performant, care sa respecte anumite cerinte organizationale si legislative.
Firma la care s-a facut acest studiu cu privire la securitatea si protectia sistemului informational este un Cabinet de contabilitate -  Persoana Fizica Autorizata (PFA) care este formata dintr-o echipa de trei persoane atent condusa si indrumata de managerul firmei -  expert contabil, cu o experienta profesionala relevanta, fiind si membru al Corpului Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR). Firma ofera doar servicii de contabiliatate si salarizare.
Cabinetul de contabilitate functioneaza din anul 1999 cu sediul social in Iasi, la etajul 5, intr-un apartament dintr-un bloc de 10 etaje. 
Organigrama firmei este prezentata in figura1.
Figura 1. Organigrama firmei 
Contabilul sef are rolul de a coordona, verifica si supraveghea documentele financiar-contabile iar operatorii au ca principale activitati: intocmirea, verificare, emiterea de facturi, asigurarea permanenta a disponibi litatilor necesare si mentinerea capa citatii de plata, inregistrarea facturilor in sistemul de gestiune a stocurilor, verificarea jurnalelor de cumparare si vanzare.
Pentru partea de IT, firma are un contract de prestari servicii cu un specialist IT care se ocupa de componentele sistemului informatic: calculatoare, programele, retelele de calculatoare si utilizatorii (si uneori instruirea lor atunci cand se modifica ceva in modul de lucru cu un anumit program).
Sistemul informatic este un sistem prin care se pot introduce date manual sau prin culegerea automata de catre sistem, stocarea,analiza, prelucrarea lor si extragerea informatiei sub diverse forme si transmiterea ei. Intre cabinet si alte entitati economice (clienti, bugetul de stat) exista legaturi care trebuie sa satisfaca cerinte de calitate si promtitudine astfel orice analiza economica a unei entitati economice are la baza informatia si modul in care aceasta este vehiculata, astfel incat degradarea ei sa fie minima si fara pierderi de semnificatie.
Firma dispune de 3 calculatoare (unitate si monitor) si un laptop, conectate in retea directa cu un router de care este legata si imprimanta. Routerul are 4 porturi UTP cu rol de switch, oferind si posibilitatea conectarii prin cablu a calculatoarelor. Laptopul este legat prin wireless printr-o conexiune securizata. Pentru prevenirea caderilor de curent firma dispune si de un UPS, generator suplimentar de energie la care sunt legate calculatoarele fixe dar si routerul iar sistemul informatic este protejat de variatiile de tensiune sau de eventualele caderi ale curentului electric.
Pentru a mari fiabilitatea, specialistul IT a recomandat folosire redundantei prin adaugare a unui hard disk (deci in total 2 hard disk-uri pe un calculator) astfel incat defectarea eventuala a unuia sa nu conduca la pierderea totala a datelor. Aceasta ofere si scurtarea timpilor de acces la date precum si toleranta mai buna la erori.
Pentru protejarea calculatoarelor, acestea au instalat un program anitivirus cu licenta si firewall-ul activat.
Fiecare angajat detine cate un telefon mobil oferit de firma doar pentru rezolvarea problemelor de serviciu, dar exista si un telefon fix prin cablu.
Ca sistem de operare, firma foloseste pe fiecare din calculatoare Windows 8.1 iar ca program de contabilitate, foloseste Winmentor, care este un program de gestiune si contabilitate. Aceste are, ca mai toate programele de contabilitate foarte multe facilitati: gestiune de stocuri, gestiune de parteneri, inregistrari contabile automate (contabilitate inclusa in modulul principal), rapoarte complete, module distincte pentru productie, analiza economica, analiza comerciala, imobilizari, legatura cu furnizorii. Pentru salarizare firma foloseste Revisal (Registru General de Evidenta a Salariatilor) care cuprinde toate contractele individuale de munca in desfasurare. In aceasta baza de date sunt inregistrate incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractelor de munca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia si securitatea sistemelor informationale.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. http://www.portal-resurseumane.ro
2. https://ro.wikipedia.org
3. http://www.conta-conta.ro
4. http://www.securitatea-informatiilor.ro
5. suport curs ,,Protectia si securitatea sistemelor informationale"


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!