Protectia Mediului Inconjurator - Factor de Crestere Economica

Extras din referat Cum descarc?

Una dintre problemele de actualitate cu care se confrunta Romania si umaniatatea in general este protejarea mediului inconjurator ,in conditiile cresterii poluarii acestuia intr-un ritm din ce in ce mai alert. Transformarile care au avut loc la nivel global in ceea ce priveste caliatatea mediului impun gasirea unor solutii pentru asigurarea echilibrului ecologic al planetei.Conflictul dintre om si natura s-a accentuat ca urmare a cresterii demografice si a dezvoltarii productiei materiale. Neglijarea costului degradarii si a pagubelor aduse mediului inconjurator si sanatatii umane a generat cheltuieli care au trebuit si trebuie suportate de intreaga societate amenintata cu agravarea pericolelor ecologice.
Expansiunea economica si cea demografica va constitui un potential de presiunea asupra resurselor naturale. Omenirea a inceput sa recunoasca faptul ca problemele medilui inconjurator sunt inseparabile de cele ale bunastarii si de procesele economice in general.IN acest sens a luat fiinta Comisia Mondiala asupra Mediului si Dezvoltarii de pe langa ONU, comisie care a organizat si efecrua studii ce s-au concretizat in recomandari privind mediul inconjurator. Dezvoltarea durabila a fost noul concept aparut in acest context, prin el intelegandu-se acea manifestare a dezvoltarii economice circumscrisa folosirii resurselor umane ale planetei , a formelor de energie conventionala si a celor neconventionala, concomitent cu protejarea si conservarea mediului inconjurator. Este necesar sa intelegem ca dezvolatrea durabila se aplica in realiatatea concreta nu numai prin definirea conceptului dar si prin gasirea mijloacelor e aplicare a tuturor dimensiunilor sale economice , tehnilogice, sociale, politice, morale si evident ecologice.
Este esential ca si in Romania obiectivele economice si cele ecologice sa includa actiuni de protectie a mediului integrate de la inceput, cu scopul de a minimaliza pagubele ecologico-economice.
Astfel agentii economice devin un factor important in acest sens, trebuind sa includa in activitatea lor economica si anumite prioritati cum ar fii:
-redimensionarea cresterii economice avand in vedere o distributie mai echitabila a resurselor si accentuarea laturilor calitative ale productiei.
-conservarea si sporirea resurselor naturale , intretinerea diversitatii ecosistemelor, supravegherea impactului activitatii economice asupra mediului
-reorientarea tehnologiilor si punerea sub control a riscurilor.
Schimbarile politice recente si tranzitia la economia de piata implica multe dificultati economice si sociale. Iar preocuparile pentru protectia medilui au trecut pe o pozitie secundara. Totiusi sunt intrebari la care se asteapa un raspun.:
-ce este mai important in domeniul politicii de mediu?
-care sunt cele mai eficiente cai pentru atingera diferitelor obiective economio-ecologice?
- se cunosc costurile legate de agreement?
-ce atitudine luam in vedera eliminarii ,reciclarii deseurilor?
-cum si cat de repede actionam in vederea pastrarii calitatii aerului, solului, apei?
Acestea sunt doar cateva dintre problemele prioriare in vedera asigurarii unui echilibru intre diferitele probleme ce apar in domeniul economiei mediului. La ele se adauga si un ansamblu de masuri economico -legislative, absolute necesare, cum ar fi:
- Sprijinirea acelor elemente ale politicii economice care au si efecte benefice pt mediu
- Adoptarea unor politici clar directionate de protectie a mediului;ex:sistemul de taxe si amenzi poate fi revizuit si aplicat ;
Cheltuielile pentru protectia mediului este necesar sa fie orientate asupra acelor proiecte care sa asigure cel mai inalt raport "beneficu -cost".
RELATII SI CORELATII "economie-mediu"
Omul si-a asigurat subzistenta si bunastarea inainte de toate din resursele naturii si el traieste in simbioza cu mediul inconjurator, fie el natural sau articifial. Activitatea economica este cea care naste tensiuni intre nevoile omului si gestionarea in sesnul de transformare a resurselor naturale.
Aceasta contradictie de suprafata dintre economie si mediu s-a propus a fi solutionata prin conceptual dezvoltarii durabile. S-au setat 2 mari obiective:
-sensibilizarea specialistilor romani in economie fata de problemele de mediu , efortul economic ncesar spre a le solutiona si constientizarea ca o dezvolatare a societatii romane nu mai este posibila fara o protectie eficienta a mediului .
- punerea la dispozitia specilistilor in ingineria si protectia mediului a unor instrumente economice cu care sa demonstreze eficienta si oportuitatea pe termen scurt sau lung , la scara locala sau regionala a proiectelor de mediu.
NATURA SI CARACTERISTICILE SERVICIILOR
Majortitatea economistilor privesc serviciile ca pe unsistem de utilitati in care beneficiarul cumpara sau foloseste nu un produs , si o anumita utilitate, care-i confera 
anumite avantaje ori satisfactie, neconcretizate in majoritate cazurilor, intr-un material si destinate satisfacerii unon nevoi personale sau sociale. Definifita data serviciilor de catre Asociatia Americana de Marketing are avantajult de a emana e la o prestigioasa institutie stiintifica. Potrivit acesteia "serviciile reprezinta activitati , beneficii, sau utilitati care sunt oferite pe piata sau prestate in asociere cu vanzarea unui bun material".


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Mediului Inconjurator - Factor de Crestere Economica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!