Protecția consumatorului

Extras din referat Cum descarc?

CONSUMATORUL, CA FIIND O PERSOANA CE DOBANDESTE, UTILIZEAZA ORI CONSUMA PRODUSE OBTINUTE DE LA AGENTII ECONOMICI SAU CARE BENEFICIAZA DE SERVICIILE PRESTATE DE ACESTIA, ARE O SERIE DE DREPTURI DEFINITE DE ORGANIZATIA MONDIALA A CONSUMATORILOR:
- DREPTUL LA SATISFACEREA CERINTELOR ESENTIALE DE VIATA
- DREPTUL LA SIGURANTA
- DREPTUL DE A FI INFORMAT ETC.
CARE SUNT FRECVENT INCALCATE
ACESTE INCALCARI SUNT DETERMINATE DE O SERIE DE CAUZE:
1. COMERCIALIZAREA DE PRODUSE CARE PREZINTA ABATERI DE LA CARACTERISTICILE CALITATIVE SAU CARE POT PUNE IN PERICOL VIATA;
2. SANATATEA SAU SECURITATEA CONSUMATORILOR;
3. COMERCIALIZAREA DE PRODUSE FALSIFICATE SAU CONTRA FACUTE;
4. PASTRAREA SI DEPOZITAREA PRODUSELOR DESTINATE COMERCIALIZARII IN CONDITII CARE NU ASIGURA MENTINEREA CARACTERISTICILOR DE CALITATE ALE ACESTORA;
5. COMERCIALIZAREA PRODUSELOR CU ELEMENTE DE IDENTIFICARE INCOMPLETE;
6. PREZENTAREA PRIN PUBLICITATE, IN PROSPECTE, CATALOAGE, MASSMEDIA ETC. A ALTOR VALORI ALE CARACTERISTICILOR PRODUSELOR SAU SERVICIILOR, DECAT CELE REALE.
PENTRU CA DREPTURILE CONSUMATORILOR SA NU MAI FIE INCALCATE, EXISTA PROTECTIA CONSUMATORILOR.
PROTECTIA CONSUMATORILOR, CA FIIND O COMPONENTA DE BAZA A PROGRTAMELOR DE PROTECTIE SOCIALA, REPREZINTA UN ANSAMBLU DE DISPOZITII PRIVIND INITIATIVA PUBLICA SAU PRIVATA DESTINATE A ASIGURA SI AMELIORA CONTINUU RESPECTAREA DREPTURILOR CONSUMATORULUI.
ASA CUM AM ENUMERAT MAI SUS, S-AU DEFINIT URMATOARELE DREPTURI ALE CONSUMATORILOR:
- DREPTURI LA SATISFACEREA CERINTELOR ESENTIALE DE VIATA - drepturi la bunuri si servicii care garanteza supravietuirea
- DREPTUL LA SIGURANTA: - dreptul de a fi protejat impotriva produselor, proceselor sau serviciilor care pun in pericol sanatatea sau viata oamenilor.
- DREPTUL DE A FI INFORMAT: - dreptul de a avea elemente necesare pentru a lua o decizie, pentru a face o alegere.
- DREPTUL DE A FII PROTEJAT IMPOTRIVA INFORMATIEI, PUBLICITATII, ETICHETARII sau a altor practice frauduloase, inselatoare sau false.
- DREPTUL DE A ALEGE: - adica dreptul de a avea acces la o varietate de produse si servicii, la preturi stabilite pe baza concurentei.
- DREPTUL DE A FI ASCULTAT: - se refuza la posibilitatea consumatorilor de a-si exprima nemultumirile legitime referitoare la bunuri si servicii si la conditiile de cumparare ale acestora.
- DREPTUL LA DESPAGUBIRE: - cuprinde dreptul rezolvarii echitabile a revendicarilor justificate.
- DREPTUL LA EDUCARE: - dreptul de a obtine cunostintele si abilitatile prime care se formeaza unui consumator informat.
- DREPTUL LA UN MEDIU AMBIANT SANATOS: - dreptul la un mediu natural care sa imbunatateasca ceea ce se defineste drept "calitatea vietii".
PRIMA ETAPA IN ELABORAREA LEGISLATIEI IN DOMENIUL PROTECTIEI CONSUMATORILOR IN ROMANIA A CONSTITUIT-O ORDONANTA GUVERNAMENTALA NR. 21/1992 APROBATA PRIN LEGEA NR.11/1994 SI MODIFICATA PRIN LEGEA NR.178/1998 INSPIRATA DIN PRINCIPII DIRECTOARE ALE ONU, ORDONANTA GUVERNAMENTALA NR.21/1992 PREZINTA DREPTURI FUNDAMENTALE ALE CONSUMATORILOR SI ASIGURA CADRUL LEGAL IN ACEST DOMENIU. PE DE ALTA PARTE, SUNT STABILITE OBLIGATIILE CARE REVIN AGENTILOR ECONOMICI, PRIVIND CALITATEA PRODUSELOR SI SERVICIILE DESTINATE COMERCIALIZARII.
I. INCALCARILE DREPTURILOR CONSUMATORILOR 
A. INCALCARI FRECVENTE ALE DREPTURILOR CONSUMATORILOR
PENTRU A CONCRETIZA PRINCIPALELE INCALCARI FRECVENTE ALE DREPTURILOR CONSUMATORILOR, VOM INCERCA SA DAM CATEVA EXEMPLE:
- PENTRU COMERCIALIZAREA DE PRODUSE CARE PREZINTA ABATERI DE LA CARACTERISTICILE CALITATIVE SAU CARE POT PUNE IN PERICOL VIATA.
ACESTE INCALCARI FRECVENTE APARTIN CADRULUI LEGISLATIV DIN ROMANIA, MAI PRECIS ACESTEA SUNT PEDEPSITE DE LEGE CONFORM ORDONANTEI GUVERNAMENTALE NR.21/1992, CARE PREVEDE ASA CUM AM ENUMERAT MAI SUS, O SERIE DE DREPTURI PENTRU CONSUMATORI, ASTFEL: ATAT CANA DE STICLA CU MANERUL SPART SI CONSERVA DE PESTE CAT SI JUCARIILE DIN TABLA SI NEAMBALAREA CORESPUNZATOARE A VINULUI INCALCA DREPTUL CONSUMATORULUI DE A FI PROTEJAT IMPTRIVA RISCULUI DE A ACHIZITIONA PRODUSE CARE POT PUNE VIATA, SANATATEA SI SECURITATEA IN PERICOL. CANA DIN STICLA CU MANERUL SPART ESTE O INCALCARE CUPRINSA SI DE DIRECTIVA 85/374/CEE PRIVIND RASPUNDEREA JURIDICA FATA DE PRODUSELE DEFECTE (PRODUCATORUL POARTA RESPNSABILITATEA PENTRU DAUNELE ADUSE CONSUMATORULUI CAUZATE DE PRODUSELE DEFECTE) SI DE DIRECTIVA 92/59/CEE PRIVIND SECURITATEA GENERALA A PRODUSELOR.


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Consumatorului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!