Proprietatea

Extras din referat Cum descarc?

In economia de piata exista o stransa legatura dintre formele de proprietate si modul de implicare a agentilor economici in viata societatii. Formele de proprietate pot genera fie interes pentru sporirea performantelor agentilor economici, fie dezinteres fata de intreaga desfasurare a activitatii economice. S-a dovedit ca dezvoltarea societatii depinde de progresul inregistrat in materie de proprietate.

CONCEPTUL, OBIECTUL SI SUBIECTUL PROPRIETATII

Proprietatea este un concept complex, cu o incarcatura juridica, filosofica si economica. In sens juridic proprietatea reprezinta ,,dreptul de a utiliza si de a dispune de un bun, intr-un mod excesiv si absolut, sub rezerva unor limitari precizate de legiuitor".
Optica juridica a proprietatii exprima relatia de posesiune a ceva de catre cineva. Viziunea filosofica fundamentala ideea de proprietate, pornind de la personalitatea umana : in proprietate omule se implica si se realizeaza ca fiinta totala, manifestandu-si responsabilitatea prin proprietatea pe care o poseda, de care dispune si pe care o integreaza social prin folosire eficienta .
In sens economic, proprietatea este definita ca totalitate a relatiilor dintre oameni in legatura cu bunurile, relatii legate de norme istoriceste determinate pe plan social. 

Ca raport socio-economic,proprietatea exprima :
- Dreptul de posesiune al bunurilor;
- Dreptul de dispozitie asupra obiectului proprietatii;
- Dreptul de gospodarire, administrare, gestionare a bunurilor;
- Dreptul de a culege roadele utilizarii proprietatii.

In cadrul acestor atribute, dreptul de posesiune are rol hotarator,din acesta decurgand toate celelalte. Aceste atribute reprezinta monopolul proprietarului, instrainarea lor fiind o functie exclusiva acestuia: instrainarea lor totala genereaza relatii de vanzare-cumparare, donatie, mostenire; iar instrainarea lor partiala provoaca relatii de inchiriere, arendare, concesionare.
Atributele mentionate ale proprietatii nu trebuie intelese simplist, in sensul ca se rezuma la puterea de ,,a detine, a folosi si a dispune de lucruri". In jurisprudenta vestului se opereaza cu conceptul de proprietate inteles ca ,,un set de drepturi", care determina legitimitatea participarii la procesul de dezvoltare sociala.

In esenta, proprietatea exprima unitatea dintre obiectul si subiectul ei. 
Obiectul proprietatii il formeaza bunurile, in intreaga lor tipologie :
1. bunurile de consum, vizeaza omul ca fiinta biologica, consumator de bunuri,
2. bunurile economice sau mijloacele de productie, vizeaza omul ca factor de productie.

Societatea este interesata atat in dezvoltarea productiei de bunuri de consum cat si a bunurilor economice, de volumul si productivitatea acestora din urma depinzand, in buna parte, posibilitatea de multiplicare a intregului obiect al proprietatii.
O forma distincta a proprietatii, care prezinta mult interes pentru ingineri este proprietatea intelectuala, industriala si comerciala, reprezentata de patente, marci de fabrica sau comerciale, dreptul de autor si drepturi conexe dreptului de autor, desene si modele industriale, scheme ale configuratiei circuitelor integrate si altele.

Subiecti ai proprietatii sunt :
1. persoane fizice;
2. persoane juridice;
3. statul, care prin intermediul administratiei publice, detine, utilizeaza si gestioneaza o anumita parte din bunurile societatii;
4. organizatiile internationale , constituite prin aderarea anumitor agenti din diferite tari.

In economia contemporana, odata cu progresul tehnico-stiintific, cu sporirea considerabila si diversificarea obiectului proprietatii,se imbogateste structura raportului de proprietate. Proprietatea evolueaza, adaptandu-se noilor conditii,permitand dezvoltarea continua a economiei de piata. Astfel, se accentueaza pluralismul formelor de proprietate, se intensifica raporturile de competitie intre formele proprietatii, are loc intrepatrunderea sferelor publice si private ale proprietatii. Constituindu-se proprietatea mixta, se amplifica interventia statului in economie. In aceste conditii, drepturile de proprietate formeaza o parte tot mai importanta din regulile care guverneaza majoritatea interactiunilor economice, hotarand ce miscari economice trebuie facute. Pluralismul formelor de proprietate creeaza premisele stimularii initiativei, ofera posibilitati neingradite de actiune si optiune tuturor agentilor economici, prin instrumentele si mecanismele pietei. Revolutia manageriala determina trecerea puterii de decizie si a controlului de la proprietari la manageri, fapt reflectat si pe planul redistribuirii veniturilor. Cresterea interventiei statului in economie isi face simtita tot mai mult prezenta prin parteneriat, in sensul transformarii statului intr-un veritabil partener pentru intreprinzatori, integrandu-se organic in mecanismul economiei de piata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proprietatea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!