Programele FMI în România în Perioada 1990-2008

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1 2
Fondul Monetar International 2
1.1. Prezentare FMI 2
1.2. Aranjamentele Stand-by 5
CAPITOLUL 2 7
Programele FMI in Romania 7
2.1. Acord Stand-by noiembrie 1991 - octombrie 1992 9
2.2. Acord Stand-by mai 1992 - martie 1993 10
2.3. Acord Stand-by mai 1994 - aprilie 1997 11
2.4. Acord Stand-By Aprilie 1997- Mai 1998 12
2.5. Acord Stand-by August 1999 - Februarie 2001 14
2.6. Acord Stand-by Octombrie 2001 - Octombrie 2003 16
2.7. Acord Stand-by iulie 2004 - iulie 2006 18
Concluzii 21
BIBLIOGRAFIE 22


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1
Fondul Monetar Internaional
1.1. Prezentare FMI 
FMI este o organizaie internaionala care are 185 de ari membre, infiinata pentru a promova cooperarea monetara internaionala, stabilitatea valutara i acorduri valutare sistematice, pentru a stimula creterea economica i niveluri inalte de folosire a forei de munca i pentru a acorda asistena financiara temporara arilor membre, in condiii adecvate, pentru a contribui la ajustarea balanei de plai.
In anii '30, multe tari incercau sa-si sprijine economiile nationale in fata pietelor micsorate datorita devalorizarilor competitive ale monedelor lor nationale, recurgerii la schimb si la comert restrictiv. Asemenea masuri ar fi putut conduce la realizarea obiectivelor numai prin agravarea dificultatilor comerciale ale partenerilor care, in autoaparare, erau siliti sa adopte astfel de masuri. Exista o recunoastere a principiului ,,ruineaza-ti vecinul" (beggar my neighbour) adoptat la nivel de tara, precum si contributia acestuia la reducerea comertului si a ocuparii fortei de munca, sau a scaderii eficientei alocarii resurselor la nivel global. A crescut continuu ceea ce s-a numit nationalism -monetar, adica folosirea practicilor,.a masurilor monetare si a restrictiilor care ajuta mai bine politicile nationaliste, expansioniste, duse de cercurile nationale cele mai reactionare. Toate acestea au necesitat adoptarea unui cod de conduita in comertul international si in domeniul relatiilor fmanciare internationale. 
Contributii insemnate la proiectarea unui sistem monetar stabil si universal au fost aduse in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Dezbaterile pentru constituirea si functionarea unei institutii internationale care sa promoveze si sa supervizeze acest sistem au fost intreprinse in cadrul Conferintei fmanciare de la Bretton Woods, in iulie 1944. De asemenea, Banca Mondiala a fost infiintata in acelasi timp. 
S-a preconizat ca o alta agentie se va forma, insarcinata cu restrictionarea comertului prin tarife vamale si controlul importului. Din diverse motive, aceasta agentie (Organizatia de Comert International) niciodata nu a fost infiintata, dar o parte din functiile sale au fost preluate de GATT (Acordul General pentru Tarife si Comert), infiintata in 1947 si ulterior transformata in OMC (Organizaia Mondiala a Comertului). 
FMI incepe sa functioneze din 27 decembrie 1945, cand 30 de tari au semnat Acordul. Inta1nirea inaugurala a Consiliului Guvernatorilor a avut loc in Savannah, Georgia, pe 8 martie 1946, iar intalnirea initiala a Consiliului Executiv a fost la sediul central al Fondului, pe 6 mai 1946. Fondul isi incepe operatiunile financiare pe l martie 1947. Sediul FMI se afla la Washington, avand in prezent 185 de membri. 
FMI reprezinta una din realizarile cele mai importante ale Acordului de la Bretton Woods, care are rolul de a sprijini tarile ce se confrunta cu dificultati economice si financiare si, mai ales, asigurarea echilibrului balantei de plati. Principalele sale obiective prevazute in articolul 1 al Cartei FMI sunt : 
- Promovarea cooperarii internasionale prin furnizarea instrumentelor membrilor sai, in vederea consultarii si colaborarii pe problemele sistemului monetar; 
- facilitarea cresterii echilibrate a comertului international si, prin aceasta, sa contribuie la ridicarea nivelului ocuparii, a venitului real si a dezvoltarii capacitati lor de productie; 
- promovarea stabilitatii cursului valutar, a disciplinei valutare si facilitarea evitarii deprecieri lor competitive ale monedei; 
- sprijinirea sistemului multilateral de plati si transferarea de tranzactii curente, incercarea de eliminare a restrictiilor valutare, care impiedica cresterea comertului mondial; 
- crearea de resurse fmanciare disponibile membrilor, pe termen scurt si adecvat garantate, care sa le permita corectarea dezechilibrelor balanei de plati, fara a recurge la masuri destructive prosperitatii internationale; 
- reducerea duratei cat si dimensiunii dezechilibrului balantei de plati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Programele FMI in Romania in Perioada 1990-2008.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!