Profesia de Auditor Intern Comparativ cu Celelalte Profesii Contabile

Cuprins referat Cum descarc?

I. Repere istorice
1.1. Aparitia si evolutia auditului intern
1.2. Aparitia si evolutia contabilitatii
II. Profesiile contabile
2.1. Ce este profesia de audit intern?
2.2. Profesia de expert contabil si contabil autorizat
2.3. Integrarea controlului de gestiune in profesia contabila
2.4. Profesia de censor
2.5. Compararea profesiei de auditor intern cu auditorul extern
2.6. Profesia de lichidator
III. Conditii de agreere a personalului
3.1. Conditii privind calitatea de auditor financiar
3.2. Conditii pentru contabilii autorizati si expertii contabili
3.3. Conditii pentru lichidatori
IV. Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

I Repere istorice
1.1 Aparitia si evolutia auditului intern
Termenul de audit provine din limba latina de la cuvantul audit-auditare, care are semnificatia ,,a asculta", dar despre audit se vorbeste de pe vremea asirienilor, egiptenilor, din timpul domniei lui Carol cel Mare sau al lui Eduard I al Angliei. Activitati de audit s-au realizat in decursul timpului si in Romania, dar purtau alte denumiri. Utilizarea termenului de audit in acceptiunea folosita in prezent este relativ recenta si se plaseaza in perioada crizei economice din 1929 din Statele Unite ale Americii, cand intreprinderile erau afectate de recesiune economica si trebuiau sa plateasca sume importante pentru auditorii externi care efectuau certificarea conturilor tuturor intreprinderilor cotate la bursa.
Marile intreprinderi americane foloseau deja serviciile oferite de Cabinete de AuditAudit Extern,organisme independente care aveau misiunea de a verifica conturile si bilanturile contabile si a certifica situatiile financiare finale. Pentru a-si indeplini atributiile cabinetele de audit efectuau o serie de lucrari pregatitoare de specialitate, si anume: inventarierea patrimoniului, inspectia conturilor, verificarea soldurilor, diferite sondaje etc., care au crescut semnificativ costurile auditarii.
Intreprinderile au inceput sa-si organizeze propriile Cabinete de Audit Intern, in special pentru reducerea cheltuielilor, prin preluarea efectuarii lucrarilor pregatitoare din interiorul entitatii, iar pentru realizarea activitatii de certificare au apelat in continuare la Cabinete de Audit Extern, care aveau dreptul asupra unei supervizari a activitatii intreprinderilor. Pentru a se distinge intre auditorii cabinetelor de audit extern si cei ai organizatiei supuse auditului, primii au fost numiti auditori externi, iar cei din urma au fost numiti auditori interni, deoarece faceau parte din intreprindere.
Rolul si necesitatea auditorilor interni a crescut continuu si a fost unanim acceptat, motiv pentru care acestia au simtit nevoia de a se organiza si de a-si standardiza activitatile practice. Astfel, in anul 1941, s-a creat in Orlando, Florida, SUA, Institutul Auditorilor Interni - I.I.A.1, care a fost recunoscut international. Ulterior, a aderat Marea Britanie, iar in 1951 Suedia, Norvegia, Danemarca si alte state.
In prezent, la acest institut s-au afiliat peste 90 de institute nationale ale auditorilor interni si membri din peste 120 tari, in urma obtinerii calitatii de C.I.A. - Auditor Intern Certificat, acordata de I.I.A., pe baza unor examene profesionale.
In Romania, auditul intern a fost adoptat ca un termen la moda in domeniul controlului financiar, insa cu timpul s-a reusit decontarea conceptelor de control intern si audit intern.
Daca scopul initial al auditului financiar a fost cel de detectare a fraudelor, el a evoluat in timp, astfel incat, in prezent el are rolul de a atesta corectitudinea informatiilor prezentate in situatiile financiare si conformitatea lor cu Standardele Internationale de Contabilitate.
In prezent,exista o problema cu intelegerea sistemului de control intern, care fiind obiect al auditului intern,inglobeaza toate activitatile de control intern realizate in interiorul unei entitati si riscurile asociateacestora.
In concluzie, perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana impune implementarea tehnicilor de audit financiar armonizate cu cele internationale iar, complexitatea si perpetua evolutie a activitatilor economice determina perfectionarea continua a standardelor de contabilitate si audit precum si a cunostintelor profesionistilor in domeniu.
1.2 Aparitia si evolutia contabilitatii
Aparitia primei publicatii contabile in limba romana a fost urmata dupa o jumatate de secol de a prima incercare de organizare oficiala in sensul unei ,,bresle" a contabililor. In anul 1888 s-a infiintat Cercul absolventilor scoalelor comerciale si finantiare. Ulterior an existat mai multe organizatii care in anul 1916 fuzioneaza si dau nastere Corpului absolventilor scoalelor superioare de comert. Cinci ani mai tarziu, in anul 1921, o parte din memnbrii acestei organizatii devin membrii fondatori ai Corpului Contabililor Autorizati si Experti din Romania. Aceasta organizatie a functionat trei decenii, timp in care membrii acesteia an dezbatut problerne teoretice si practice menite sa asigure o racordare a contabilitatii din Romania la cea europeana. Lovitura de gratie a fost insa data de regimul comunist in anul 1951, care a dispus desfiintarea Corpului Contabililor Autorizati Si Experti, acesta fiind ,,suplinit", in spiritul ,,modei", de Asociatia Stiintifica a Tehnicienilor (AST), devenita ulterior Asociatia Stiintifica a Inginerilor si Tehnicienilor (ASIT).
In anul 1992, firul traditiei in domeniul organizatiilor profesionale cantabile a fost reluat prin infiintarea Corpului Experti1or Contabili si CotabililorAutorizati din Romania. In cele ce urrneaza vom prezenta informatii succinte despre rolul acestei organizatii si modalitatea de accedere la statutul de membru al profesiei contabile din Romania.
Importanta contabilitatii in economia moderna este evidenta. Asa se face ca organisme din Uniunea Europeana si de pretutindeni se ocupa de organizarea si functionarea contabilitatii ca o componenta fundamentala a afacerilor.
Organismele specializate in contabilitate sunt:
- Corpul Expertilor contabili si Contabililor autorizati din Romania (CECCAR); 
- Comitetul pentru Reglementarea Contabilitatii (ARC); 
- Federatia Expertilor Contabili (FEE); 
- Federatia internationala a Contabililor (IFAC); 
- Grupul Consultativ European pentru Raportare Financiara (EFERAG); 
- Consiliul pentru Raportare Financiara (FRC); 
- Consiliul pentru Standarde Internationale de Contabilitate (IASB); 
- Fundatia Comitetului pentru Standarde Internationale de Contabilitate (IASCF); 
- Consiliul pentru Interpretarea Standardelor Contabile (SEC). 
La toate acestea se adauga comisii, consilii, asociatii etc. zonale si internationale, inclusiv din afara Europei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Profesia de Auditor Intern Comparativ cu Celelalte Profesii Contabile.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!