Produsul Intern Brut si Bunastarea Economica

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
1. Conceptul, definirea si componentele PIB 5
2. Veniturile si cheltuielile intr-o economie 6
3. Masurarea produsului intern brut 7
3.1. Metoda valorii adaugate 7
3.2. Metoda cheltuielilor (sau a utilizarii productiei finale) 8
3.3. Metoda veniturilor 8
4. PIB potential si PIB efectiv 9
5. Deflatorul PIB 10
6. Legatura dintre PIB si PNB 11
7. Evolutia PIB pe plan mondial in perioada anilor 1000 - 2008 12
8. Evolutia PIB in republica moldova in ultimii ani 13
9. Produsul intern brut si bunastarea economica 17
10. Concluzie 18
Bibliografie 19


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Activitatile economice, ce se desfasoara in cadrul unei economii nationale, se concretizeaza intr-o gama variata de bunuri si servicii. Evaluarea acestora sub aspect fizic sau valoric se realizeaza cu ajutorul indicatorilor economici.
Indicatorul economic constituie expresia numerica a laturii cantitative a fenomenelor si proceselor economice in anumite conditii de spatiu si timp. El permite evidentierea acestor fenomene si procese sub aspect cantitativ, structural si calitativ, ca si interdependentele dintre anumite subsisteme ale economiei nationale.
In functie de nivelul, pentru care se calculeaza acesti indicatori, pot exista indicatori micro si macroeconomici; daca primii masoara rezultatele la nivelul agentului economic individual, ultimii exprima performanta la nivelul ansamblului economiei nationale. Punctul de plecare in determinarea indicatorilor macroeconomici il reprezinta cei microeconomici.
Principalii indicatori macroeconomici sunt: produsul intern, produsul national, venitul national, venitul disponobil, venitul personal al populatiei. 
Indicatorul macroeconomic de rezultate - produsul intern - exprima productia finala de bunuri economice, tinind seama de criteriul "intern", in expresie "bruta" si "neta".
Actualitatea si importanta temei in cauza decurge din importanta PIB-ului, ca fiind cel mai consistent si relevant indicator macroeconomic. Ca element fundamental, PIB-ul este foarte important in planificarea investitiilor pe termen lung, alaturi de politica monetara, fiind o corelatie directa intre cele doua. 
PIB are o importanta semnificativa, deoarece arata cum si de unde generam valoare dar si cum o utilizam, cit de intelept.
Cu cit este mai mare valoarea actuala a PIB-ului, cu atit este mai buna situatia economica din statul respectiv. Deoarece dintr-o singura observatie asupra indicatorului nu putem trage concluziile necesare despre competitivitatea economiei nationale, pentru a intelege dinamica si perspectivele dezvoltarii, trebuie sa analizam componentele, sa comparam cu datele anterioare si cu cele ale altor tari.
Indicatorul macroeconomic PIB este obiectul de studiu al unei discipline pur economice cu acelasi nume, preocupat de calcularea si examinarea valorii totale a productiei de bunuri si servicii produse de populatia unei tari intr-o perioada determinata de timp, ceea ce inseamna masura activitatii economice a unei natiuni si este considerat drept indice al starii de sanatate a unui sistem economic, pentru ca cifra lui suntetizeaza capacitatea acelei tari de a produce venit in interiorul ei.
Scopul si sarcinile lucrarii constau in cercetarea complexa a indicatorului macroeconomic PIB, in contextul integrarii economice, care este cel mai frecvent utilizat in analiza tendintei rezultatelor macroeconomice, evidentierea principalelor componente ale sale, , elucidarea metodelor de calcul, determinarea structurii PIB-ului, precum si evolutia lui pe plan mondial si in Republica Moldova.
Structura lucrarii este rezultatul unei scheme logice astfel, incat sa cuprinda aspectele necesare ale studiului Produsului Intern Brut. Lucrarea este structurata in decursul a noua teme, la nivelul carora sunt analizate in detaliu: conceptul, componentele, structura, metodele de calcul si concluzia personala in legatura cu indicatorul macroeconomic PIB si a Bunastarii economice in general. 
Suportul metodologic si teoretico-stiintific in investigarea si activitatea de cercetare s-a bazat pe studierea materialului teoretic si stiintific existent in domeniu. Au fost studiate atat lucrarile stiintifice autohtone, cat si lucrarile in domeniu din strainatate. In acest sens a fost studiat material teoretic si practic din Republica Moldova, Romania. 
Astfel, un interes deosebit au prezentat lucrarile urmatorilor autori marcanti: M. Bacescu, A. Bacescu, G. Tomi-Cerbureni, P. Rosca, N. Burlacu, A. Gribincea, G. Miscoi, D. Ciucur, C. Popescu si alti autori.
Cuvinte-cheie: Produsul Intern Brut, indicator macroeconomic, consum, venituri, cheltuieli, investitii, export, import, PIB potential, PIB efectiv, deflator, produsul national brut, bunastare economica etc. 
Produsul intern brut (PIB) este cel mai cunoscut instrument de masurare a activitatii macroeconomice. Conceput in anii 1930, PIB-ul a devenit o referina standard pentru responsabilii politici din intreaga lume, fiind invocat in numeroase dezbateri publice. PIB-ul reprezinta valoarea adaugata cumulata a tuturor activitatilor economice bazate pe bani. El se calculeaza conform unei metodologii clare, care permite efectuarea unor comparatii in timp si intre tari si regiuni.
Cetatenii sunt preocupati de calitatea vietii, pe care o duc si de bunastarea personala. Veniturile, serviciile publice, sanatatea, recrearea, averea, mobilitatea si un mediu curat sunt mijloace pentru atingerea si mentinerea acestor obiective. Indicatorii care reflecta acesti factori ,,de intrare" sunt asa dar importanti pentru administratiile publice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Produsul Intern Brut si Bunastarea Economica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Carti:
1. Dumitru Ciucur, Ilie Gavrila, Constantin Popescu, Economie, Bucuresti, Ed. Economica, 1999;
2. George Tomi-Cerbureni, Macroeconomie , Bucuresti, Ed. ASE, 1999;
3. Marius Bacescu , Angelica Bacescu, Dictionar de macroeconomie, Bucuresti, Editura ALL, 1993;
4. Marius Bacescu , Angelica Bacescu, Macroeconomie intermediara, Bucuresti, Editura Universitatea, 2004;
5. Natalia Burlacu, Petru Rosca, Alexandru Gribincea, Gheoghe Miscoi, Studii economice, Chisinau, Editura ULIM, , 2010
6. Petru Rosca, Economia generala, Chisinau, Editura ULIM, 1997;
Referinte la documente electronice:
7. Avizul Comitetului Regiunilor pe tema ,,Masurarea progreselor - dincolo de PIB" http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2011:015:0017:0022:RO:PDF (vizitat 18.03.2013)
8. Claudiu Doltu, Economie Microeconomie si Macroeconomie, http://www.biblioteca-digitala.ase.ro/biblioteca/carte2.asp?id=391&idb= (vizitat 17.03.2013)
9. Cresterea si dezvoltarea economica, http://www.stiucum.com/economie/economie-generala/Cresterea-si-dezvoltarea-econo31637.php (vizitat 21.03.2013)
10. Resursele si utilizarile Produsului Intern Brut in ianuarie-septembrie 2012, http://statbank.statistica.md/pxweb/Database/RO/13%20CNT/CNT01/CNT01.asp (vizitat 14.03.2013)


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!