Productivitatea Capitalului in Romania Comparativ cu UE

Extras din referat Cum descarc?

Consideratii generale privind productivitatea.
Principalele masuri de productivitate.
Progresul oricarei societati depinde intr-o masura decisiva de eficienta cu care sunt folosite resursele umane, naturale si financiare de care dispune. Intotdeauna, oamenii s-au straduit ca din fiecare unitate de munca, de resurse umane sau de bani ce se cheltuiesc, sa asigure o crestere cat mai mare a volumului si a calitatii productiei, sa obtina cantitati sporite de bunuri materiale si servicii, deoarece numai pe o asemenea baza poate fi asigurata o crestere economica intensa, crearea unei economii avansate si implicit conditii in vederea ridicarii bunastarii materiale si spirituale a populatiei.
Intreprinderile sunt agentii economici ce transforma factorii de productie in bunuri si servicii.In procesul combinarii factorilor de productie are loc consumarea acestora, obtinandu-se bunurile economice. Intreprinzatorul rational va compara permanent rezultate obtinute cu factorii de productie utilizati. Acest lucru se realizeaza mai ales prin intermediul productivitatii.
Productivitatea este definita, in general, ca raportul dintre volumul masurat al productiei si volumul masurat al intrarilor (input-urilor). Fiecarui input i se poate asocia o masura de productivitate, dupa cum exista rezultate care nu pot fi legate in mod direct de niciunul dintre factorii de intrare. Potrivit teoriei cresterii economice, productivitatea se masoara ca un rezidual ce evidentiaza plusul de productie obtinut ce nu poate fi explicat prin cresterea factorilor de productie utilizati (capital, munca). 
Masurile de productivitate constituie indicatori de baza in analiza performantei unei economii sau a unui sector, iar evidentierea influentei progresului tehnic reprezinta in mod frecvent principalul motiv pentru care se fac astfel de calcule. 
Desi optiunea pentru o anumita masura de productivitate este conditionata de disponibilitatea datelor, evolutiile tot mai complexe consemnate in cadrul economiei globale si acceptiunea tot mai larga potrivit careia productivitatea este factorul cheie al cresterii economice au amplificat incercarile de realizare a unor calcule de productivitate cat mai sofisticate, menite sa surprinda influenta unui numar cat mai mare de factori (OECD Productivity Manual, 2001): 
(i) 
tehnologia sub forma necorporala (proiecte noi, rezultate stiintifice, tehnici organizationale si de management noi) sau incorporata in produse noi (design-ul si calitatea noilor generatii de elemente de consum intermediar si de bunuri de capital). 
Trebuie mentionat insa ca relatia intre progres tehnologic si productivitate nu este directa, in pofida asocierii explicite sau implicite a acestora; 
(ii) 
eficienta abordata distinct de ideea de progres tehnologic si privita, in principal, din perspectiva eliminarii deficientelor de ordin tehnic sau organizatoric, dar si din cea a eforturilor de implementare a celor mai bune practici in domeniu. Altfel spus, prin eficienta se intelege cantitatea maxima de produse ce poate fi obtinut in conditiile tehnologice actuale si cu un volum dat de factori de productie (Diewert si Lawrence, 1999). Dat fiind obiectivul de maximizare a profitului specific fiecarei afaceri, castigurile de productivitate inregistrate la nivelul unui sector se pot datora fie eforturilor de crestere a eficientei atasate fiecarei companii cu activitate in sectorul respectiv, fie deciziei de relocare a productiei catre unitatile mai eficiente;
(iii) 
reducerea costurilor reale. Plecand de la premisa ca un proces de productie implica o cantitate de factori de intrare si o cantitate de produse rezultate, orice crestere de productivitate poate fi interpretata ca o reducere de cost; un comportament de maximizare a profitului are asociat un altul de minimizare a costurilor. Cu alte 
cuvinte, plusul de productivitate obtinut este egal cu minusul asociat reducerii costurilor totale, in conditiile in care volumul productiei nu se reduce si nu au loc substitutii intre factorii de productie dinspre cei al caror pret creste catre cei care manifesta o tendinta de ieftinire. Desi din punct de vedere conceptual, efectul imbunatatirilor in planul eficientei si al tehnologiei, precum si cel al economiilor de scara privite ca surse de reducere a costurilor pot fi izolate, practic demersul este dificil. Productivitatea este masurata in general ca un rezidual, care poate incorpora nu numai influenta factorilor mentionati anterior, dar si variatii ale gradului de utilizare a capacitatilor de productie, schimbari in modul de organizare a afacerii, 
precum si erori de masurare de orice fel; 
(iv) 
corelatia cu ciclul economic; desi s-a observat ca, in general, productivitatea are un caracter prociclic (tinde sa-si accelereze cresterea in perioadele de expansiune si sa si-o incetineasca in cele de declin), modelul standard al productivitatii nu se suprapune perfect realitatilor ciclului economic. Aceasta concluzie se datoreaza in primul rand diferentelor care apar la nivelul gradului de utilizare a factorilor de productie in diferitele faze ale ciclului economic si care sunt surprinse numai partial de calculul productivitatii. La fluctuatii pe termen scurt ale cererii, companiile pot reactiona prin modificarea gradului de utilizare a capitalului si a fortei de munca. Aceste miscari pot genera variatii mult mai mari la nivelul productiei decat la nivelul factorilor monitorizati, miscari care se vor reflecta in dinamica productivitatii. 
De asemenea, variatiile prociclice ale productivitatii pot reflecta realocarile ciclice ale resurselor intre principalele sectoare. Prin urmare, productivitatea trebuie urmarita si interpretata pe termen lung, iar analiza ar trebui realizata pe intervale similare ale ciclului economic, adica pe intervale in care gradul de utilizare a capacitatilor de productie este relativ similar; 
(v) 
standardizarea proceselor de productie, in sensul in care simpla comparatie a masurilor de productivitate atasate diferitelor procese de productie poate fi un mijloc de identificare a ineficientelor. 
Prin productivitate se intelege rodnicia, randamentul factorilor de productie utilizati. Acest lucru se poate aprecia cu ajutorul nivelului productivitatii, calculat ca raport intre bunurile economice obtinute si factorii de productie implicati in realizarea lor, si se determina cu ajutorul urmatoarei formule
Nivelul si evolutia productivitatii depind de mai multe imprejurari economice si extraeconomice: calitatea factorilor de productie utilizati, calitatea organizarii si conducerii activitatii economice, motivatia economica a posesorilor factorilor de productie si masura in care aceasta este realizata, conditiile naturale (frigul), climatul social si psihologic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Productivitatea Capitalului in Romania Comparativ cu UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!