Productia si Prestarea de Servicii

Extras din referat Cum descarc?

In economia contemporana, procesul de productie reprezinta una dintre verigile cele mai importante dintr-o intreprindere productiva.
Sistemul de productie este componenta principala a complexului economic national, contribuind la cristalizarea intr-o structura unitara a tuturor celorlalte sisteme, care contribuie la desfasurarea proceselor economice si sociale.
Productia este activitatea sociala in care oamenii cu ajutorul mijloacelor de productie, exploateaza si modifica elemente din natura in vederea realizarii de bunuri materiale destinate necesitatilor de consum.
Structura unui sistem de productie este formata dintr-un ansamblu de elemente care vor actiona astfel incat sa fie asigurata functiunea principala de productie - transformarea materiei prime in produs finit.
In sens economic, o intreprindere (firma) indiferent de marime, forma de proprietate si organizare - produce bunuri si servicii destinate vanzarii pe piata, scopul urmarit fiind obtinerea de profit.
Cu alte cuvinte, intreprinderea este veriga organizatorica unde are loc fuziunea dintre factorii de productie (resurse umane si material-organizatorice) cu scopul de a produce si desface bunuri economice in structura, cantitatea si calitatea impusa de cererea de pe piata si obtinerea de profit. Prin obiectul sau de activitate o intreprindere are rolul de a-si folosi cu eficienata mijloacele de productie pe care le detine in conditiile folosirii cat mai complete a capacitatilor de productie, a unei calitati ridicate a produselor si a obtinerii de profit.
O intreprindere de productie industriala se caracterizeaza prin trei trasaturi de baza: 
o unitatea tehnico-productiva; 
o unitatea organizatorico-administrativa; 
o unitatea economico-sociala. 
Unitatea tehnico-productiva este determinata de faptul ca intreprinderea de productie industriala dispune de un complex de factori de productie, in anumite raporturi cantitative si calitative astfel incat sa fie realizat in conditii de eficienta obiectivul stabilit de catre aceasta. In cadrul acestei trasaturi de baza se evidentiaza doua aspecte principale:
a) omogenitatea procesului tehnologic in toate subunitatile de productie de baza specializate in executarea anumitor produse sau componente ale acestora;
b) unitatea productiei fabricate in intreprindere. 
Unitatea organizatorico-administrativa este data de faptul ca la infiintarea intreprinderii se stabileste pentru aceasta un sediu, un obiect al activitatii, o denumire, un complex de mijloace de productie, un personal si o conducere proprie.
Prezenta acestor elemente face ca intreprinderea sa aiba din punct de vedere organizatorico-administrativ urmatoarele caracteristici: 
o poate decide asupra produselor sau serviciilor care pot fi oferite pe piata; 
o poate decide asupra activitatilor de management care vor fi utilizate; 
o poate decide asupra modului de utilizare a resurselor financiare si a modului de impartire a profitului. 
Unitatea economico - sociala este data de faptul ca intreprinderea este organizata si functioneaza pe baza principiilor de rentabilitate si de eficienta economica. Din acest motiv, o astfel de intreprindere se caracterizeaza din punct de vedere economico-social prin urmatoarele: 
o indiferent de forma de proprietate orice intreprindere are in dotare mijloace de productie proprii; 
o functioneaza pe baza strategiei si tacticii stabilite de conducerea acesteia in vederea realizarii obiectivului propus; 
o poate fi desfiintata, reorganizata sau poate sa-si modifice obiectul de activitate, denumirea sau sediul pe baza unor hotarari ale organelor care au constituit-o; 
o isi desfasoara activitatea pe baza de autofinantare; 
o trebuie sa asigure cunoastere temeinica a pietelor de desfacere, in vedere realizarii integrale a productiei. 
Orice unitate de productie are ca obiectiv principal producerea de bunuri materiale si servicii care se realizeaza prin desfasurarea unor procese de productie. 
Continutul activitatii de productie are un caracter complex si cuprinde atat activitati de fabricatie propriu-zise cat si activitati de laborator, de cercetare si asimilare in fabricatie a noilor produse etc.
Fabricatia este o activitate de productie care transforma materiile prime in produse finite de un nivel calitativ cat mai ridicat si cu costuri cat mai reduse.
Procesul de productie este format din: 
o procesul tehnologic ; 
o procesul de munca. 
Procesul tehnologic este format din ansamblul operatiilor tehnologice prin care se realizeaza un produs sau repere componente ale acestuia. Procesul tehnologic modifica atat forma si structura cat si compozitia chimica a diverselor materii prime pe care le prelucreaza.
Procesele de munca sunt acele procese prin care factorul uman actioneaza asupra obiectelor muncii cu ajutorul unor mijloace de munca.
Pe langa procesele de munca si tehnologice in unele ramuri industriale exista si procese naturale in cadrul carora obiectele muncii sufera transformari fizice si chimice sub actiunea unor factori naturali (industria alimentara - procese de fermentatie, industria mobilei - procese de uscare a lemnului etc.)


Fisiere in arhiva (1):

  • Productia si Prestarea de Servicii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!