Procesul de Extindere al UE si Consecintele Sale Economice la Nivel Inter si Intra-Regional

Extras din referat Cum descarc?

Rezumat
Ce reprezinta extinderea pentru "vechile" State Membre (EU 15)? 
Extinderea este o evolutie naturala, fireasca, care aduce sfarsitul divizarii continentului nostru - consecinta a celui de-al doilea Razboi Mondial - si are un impact la toate nivelurile care fac referire la soarta continentului nostru. 
Extinderea, largirea zonei de pace, securitate si prosperitate, pe care Uniunea a adus-o Europei va asigura securitatea tuturor popoarelor europene. Cu o noua populatie de 450 de milioane de locuitori, Uniunea reprezinta cea mai mare piata interna din lume; aceasta Piata unica extinsa, reprezinta aproape 19% din comertul mondial. Accederea celor 10 noi tari este preconizata, a avea ca efect pentru Europa celor 25, cresterea produsului intern brut per total (PIB) cu 4-5%, crestere ce va fi corelata cu scaderea PIB-ului mediu pe cap de locuitor la 92% fata de UE 15. In orice caz, aceasta pierdere in cadrul PIB-ului ar trebui sa fie repede compensata de implementarea regulilor Pietei Unice si de accesul mai bun al afacerilor pe piata, situatie care este de asteptat sa conduca la o crestere in eficacitate printr-un nivel mai ridicat al concurentei. 
Cresterea concurentei ar trebui sa fie un semn pozitiv pentru consumatorii europeni, in privinta preturilor, diversitatii si calitatii bunurilor si serviciilor existente pe piata, in timp ce la fel de bine poate asigura o protectie consistenta si la un nivel mai ridicat pentru consumatorul european. Conditiile generale pentru desfasurarea afacerilor au fost imbunatatite printr-un cadru larg extins, liberalizat privind investitiile si stabilitatea macroeconomica. Un mediu legal mai sigur precum si solidaritatea cu regiunile mai putin dezvoltate va contribui la o crestere economica generala sustinuta.
Rolul Uniunii in afacerile mondiale - in afacerile externe, protectia cetateanului, politica comerciala si alte domenii ale guvernarii globale - va fi in buna masura intarit. Noile State Membre vor imbogati Uniunea Europeana prin mostenirea reprezentata de diferitele limbi, culturi, traditii sau tezaure. Astfel, Uniunea devine mai mare si este considerata ca fiind un factor pozitiv prin integrarea celor 12 noi membri in UE.
-Pentru a fi solidari si pentru a ramane competitivi-
Obiectivul politicii regionale europene este de a concretiza solidaritatea Uniunii prin coeziunea economica si sociala, reducand discrepanta dintre nivelurile de dezvoltare ale diverselor regiuni. Printr-o abordare specifica, politica regionala europeana aduce o valoare adaugata actiunilor intreprinse pe teren si contribuie la finantarea unor proiecte concrete in favoarea regiunilor, oraselor si locuitorilor acestora. Ideea este ca regiunile sa devina capabile sa-si joace din plin rolul in favoarea cresterii economice si competitivitatii si sa-si impartaseasca ideile si bunele practici. Acesta este, de altfel, obiectivul noii initiative intitulate ,,Regiunile, actorii schimbarii economice". Intreaga politica regionala respecta prioritatile Uniunii Europene in materie de crestere economica si ocupare a fortei de munca 
Cuvinte cheie. Acquisul comunitar - reprezinta totalitatea normelor juridice care reglementeaza activitatea institutiilor UE, actiunile si politicile comunitare, si consta in:
o continutul, principiile si obiectivele politice cuprinse in Tratatele originare ale Comunitatilor Europene si in cele ulterioare (Actul Unic European, Tratatul de la Maastricht si Tratatul de la Amsterdam); 
o legislatia adoptata de institutiile UE pentru punerea in practica a prevederilor Tratatelor (regulamente, directive, decizii, opinii si recomandari); 
o jurisprudenta Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene; 
o declaratiile si rezolutiile adoptate in cadrul Uniunii Europene ; 
o actiuni comune, pozitii comune, conventii semnate, rezolutii, declaratii si alte acte adoptate in cadrul Politicii Externe si de Securitate Comuna (PESC) si al cooperarii din domeniul Justitiei si al Afacerilor Interne (JAI); 
o acordurile internationale la care CE este parte, precum si cele incheiate intre statele membre ale UE cu referire la activitatea acesteia.
EU15 - a fost numarul de tari membre ale Uniunii Europene, inainte de aderarea a zece tari candidate la 1 mai 2004. EU15 a cuprins urmatoarele 15 tari: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia,Spania, Suedia, Marea Britanie.
Data de 1 Mai 2004 reprezinta un punct de referinta istoric si deosebit de important pentru dezvoltarea Uniunii Europene (UE). Prin integrarea a 12 noi tari din Europa Centrala si de Est si bazinul Mediteranean, Uniunea Europeana impune acum celor 27 de state valori comune de libertate, democratie, respectarea legii si a drepturilor omului. Acest val de extindere reprezinta o realizare unica, inseamna unitate in diversitate si un angajament luat pentru promovarea prosperitatii continentului nostru prin pace, securitate, solidaritate si stabilitate pentru toti cetatenii europeni. 
Euro (EUR, cu simbolul EUR) este moneda oficiala a 16 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Numele euro a fost adoptat oficial la 16 decembrie 1995, iar moneda insasi a intrat pe pietele internationale la 1 ianuarie 1999, inlocuind asa-numita unitate monetara europeana (ECU), iar apoi, la 1 ianuarie 2002, a fost introdusa in circulatie inlocuind in cele din urma monedele nationale din Zona euro. Un euro este subdivizat in 100 de centi, numiti si centime in tarile vorbitoare de limbi romanice, sau lepto (?????) in Grecia. 
Screeningul este examinarea initiala, aplicata "in masa", care consta in aplicarea unui ansamblu de procedee si tehnici de investigatie unei populatii in scopul identificarii prezumtive a unei boli, anomalii sau a unor factori de risc. Dezideratul major al actiunii de screening este descoperirea precoce a bolilor, evidentierea lor intr-un stadiu incipient. 
Ownership-ul reprzinta dreptul de proprietate privata este definit ca dreptul real principal care confera titularului sau atributele de posesie, folosinta si dispozitie asupra bunului apropriat in forma privata, atribute care pot fi exercitate in mod absolut, exclusiv si perpetuu, cu respectarea limitelor materiale si a limitelor juridice. Poate fi titular al dreptului de proprietate privata atat o persoana fizica, cat si o persoana juridica, inclusiv statul. In cazul in care insa statul detine bunuri cu titluri de proprietate privata, acestea sunt supuse aceluiasi regim juridic ca bunurile aflate in proprietatea oricarei alte persoane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesul de Extindere al UE si Consecintele Sale Economice la Nivel Inter si Intra-Regional.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!