In cadrul procedurii de reorganizare judiciara si a falimentului, Legea nr.64/1995, republicata, modificata si completatat prin OG nr.38/2002, modificata prin Legea 82/2003 si prin Legea 149/2004, lege cadru in acest domeniu, in prezent stabileste ca "amanarea" in timp a platii datoriei, se refera la executarea obligatiilor banesti (pecuniare). Subiectele impotriva carora se deschide procedura sunt comerciantii, cu precizarile referitoare la anumite categorii : - sunt incluse si societatile cu capital majoritar de stat ca urmare a Legii 149/2004 care abroga art.129 din Legea 64/1995; - nu se aplica necomerciantilor (PF sau PJ) cu exceptia grupurilor de interes economic care au calitatea de necomercianti potrivit Legii 161/2003 - nu se aplica regiilor autonome. Procedura aplicabila regiilor autonome aflate in stare de insolventa se va stabili prin lege speciala. Definitie , scop, caractere Este o procedura colectiva (concursurala), unitara generala, indreptata impotriva comerciantului care se afla in stare de incolventa, avand ca scop acoperirea pasivului debitorului : - fie prin reorganizarea comerciantului si a activitatii acestuia sau prin lichidarea unor bunuri din averea lui pana la stingerea pasivului; - fie prin falimentul comerciantului respective. Scopul legii consta in crearea unei proceduri care sa permita debitorului sa-si achite datoriile - fie prin reorganizarea comerciantului si a activitatii acestuia - fie prin faliment. Caractere (trasaturi) Desi legea reglementeaza aceasta operatiune sub forma unei proceduri, pot exista in fapt doua proceduri distincte : - reorganizarea comerciantului si a activitatii acestuia; - lichidarea patrimoniului, in caz de faliment. Lichidarea in caz de faliment nu trebuie sa fie precedata in mod obligatoriu de reorganizare judiciara, deci nu are caracter de subsidiar. Caractere : - caracter colectiv , in sensul ca toti creditorii debitorului vor beneficia de aceasta
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).