Procedura de înmatriculare a societăților comerciale în registrul comerțului

Cuprins referat Cum descarc?

Reguli generale privind inregistrarile 3
Forma si criteriile inmatricularii 4
Acte necesare depunerii cererii 4
Raportul de evaluare 5
Exceptii privind expertii in examinare 5
Consecintele neinregistrarii societatii si incalcarii cerintelor legale 6
Neinmatricuarea societatii comerciale 6
Neregularitati constatate cu ocazia verificarii legalitatii inmatricularii 6
Consecintele neregularitatilor constatate dupa inregistrarea societatii 7
Actiunea in regularizarea societatii 7
Actiunea in anularea scietatii 8
Efectele nerespectarii cerintelor legate privind publicitatea constituirii societatii 10
Concluzii 11
Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

Reguli generale privind inregistrarile
Inmatricularea unei societati comerciale reprezinta dobandirea calitatii de persoana juridica prin inregistrarea societatii in Registrul Comertului, fiind considerata o obligatie in realizarea unei societati comerciale. 
Calitatea de subiect de drept poate fi exprimata atat prin persoana juridica cat si prin persoana fizica autorizata, pentru depunerea inmatricularii. 
In cazul persoanelor juridice, cerea de inmatriculare se poate face de catre fondator, asociat, administrator/membru al directoratului sau de orice persoana interesata, conform Art. 18 alin.2 din ,,Norma metodologica privind modul de tinere a registrelor comertului, de efectuare a inregistrarilor si de eliberare a informatiilor din 10.10.2008": ,, Persoanele de mai sus vor depune cererea personal sau prin imputernicit, cu imputernicire speciala si autentica, imputernicire avocatiala, delegatie a consilierului juridic, dupa caz, in original."
In cazul persoanelor fizice autorizate, aceasta cerere se poate realiza de catre intreprinderile individuale si de familie. Aliniatul 3 al articolului mentionat anterior prevede: ,,Pentru persoana fizica autorizata, intreprinderile individuale si familiale cererea este formulata de catre persoana fizica, titularul intreprinderii individuale, respectiv reprezentatul desemnat al intreprinderii familiale sau, dupa caz, de catre un alt membru al intreprinderii familiale, in conditiile legii, ori de un imputernicit cu procura speciala si autentica sau prin avocat. Procura speciala si autentica si imputernicirea avocatiala vor fi atasate la cererea de inregistrare, in original."
Persoanele care sunt responsabile cu inmatricularea societatii raspund in mod solidar pentru orice prejudiciu pe care il cauzeaza prin neindeplinirea acestei obligatii.
Forma si criteriile inmatricularii
Inmatricularea trebuie sa fie realizata in termen de 15 zile de la incheierea actului constitutiv, unde, la cerea reprezentantului societatii, se verifica pe baza unei declaratii pe proprie raspundere, potrivit Art. 19 alin. 2 din ,,Norma metodologica privind modul de tinere a registrelor comertului, de efectuare a inregistrarilor si de eliberare a informatiilor din 10.10.2008", urmatoarele:
a) persoana juridica indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitarveterinar, protectia mediului si asigurarea securitatii si sanatatii in munca pentru activitatile respective, precizate in declaratiatip;
b) persoana juridica nu desfasoara, la sediul social sau la sediile secundare, activitatile declarate pe perioada a cel mult 3 ani;
c) in activitatea persoanei juridice au intervenit modificari cu privire la cele declarate potrivit lit. a) sau b), dupa caz.
Acte necesare depunerii cererii
Ulterior cererii tip pe care reprezentantul societatii o depune, trebiue atasate urmatoarele documente:
1. dovada disponibilitatii denumirii firmei;
2. actul constitutiv;
3. declaratii pe proprie raspundere asociati/administratori/cenzori;
4. dovada sediului social;
5. cazierul fiscal;
6. dovada efectuarii varsamintelor capitalului social;
7. imputernicire avocatiala/delegatie, procura; 
8. dovada platii taxelor;
9. specimen de semnatura administrator;
10. copie act proprietate pentru sediul social; 
11. copia actelor de proprietate asupra aporturilor in natura, iar in situatia in care printre ele figureaza si bunuri imobile, certificatul constatator al sarcinilor de care sunt grevate; 
12. anexele formularului de inregistrare referitoare la inregistrarea fiscala, la investitia straina si declaratia tip privind autorizarea functionarii; 
13. copii, acte identitate asociati (pasaport).
Aceste documente acociate cererii sunt depuse la ORCT (Oficiul Registrului Comertului), potrivit Art. 20 alin. 1 din norma mentionata anterior, unde:,,Cererea de inregistrare, inscrisurile prevazute de lege si dovezile privind plata taxelor si tarifelor legale, precum si timbrele judiciare corespunzatoare, indosariate si numerotate, se depun de catre solicitant la ORCT direct, prin posta, cu scrisoare cu valoare declarata si confirmare de primire, sau prin mijloace electronice. Cererea transmisa in forma electronica va avea incorporata, atasata sau logic asociata semnatura electronica extinsa, in acest caz urmand a se depune dovada achitarii timbrului judiciar."


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura de inatriculare a socieatilor comerciale in registrul comertului.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

https://legeaz.net/dictionar-juridic/inmatricularea-societatii-comerciale
https://www.rubinian.com/legea-societatilor-comerciale-titlul-2-capitolul-4_1_6_0.php
https://legeaz.net/dictionar-juridic/consecinte-incalcare-cerinte-constituire-societate-comerciala


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!