Procedee si Tehnici de Control Financiar - Controlul Faptic

Extras din referat Cum descarc?

Procedeul de control reprezinta un ansamblu de reguli specifice, tehnici si instrumente care imbinate cu o anumita maiestrie personala, specifica profesionistilor contabili, expertilor in domeniu, se aplica, in vederea solutionarii concrete a problemelor ce decurg din functiile controlului.
Prin tehnica, modalitate sau instrument de control se intelege o categorie specifica unui domeniu restrans de activitate, care desemneaza mijlocul utilizat de organul de control sau profesionistul contabil si prin care solutioneaza in mod concret, problemele ce decurg din prerogativele functiei sale.
In vederea asigurarii unui control cat mai corect si complet, procedeele de control trebuie sa fie utilizate intr-un sistem de interrelatii, printr-o imbinare rationala, dar sa constituie un tot unitar, in functie de particularitatile specifice ale agentilor economici. Astfel, putem vorbi despre un control de calitate, avand o metodologie logica si unitara si o eficienta sporita.
Tehnica efectuarii controlului financiar presupune utilizare anumitor procedee, cum sunt:
- Procedee comune:
- observatia;
- rationamentul;
- comparatia;
- clasificarea;
- analiza;
- sinteza.
- Procedee specifice:
- cercetarea;
- controlul documentelor;
- inventarierea de control;
- expertizele tehnice si analizele de laborator;
- controlul total si prin sondaj;
- confirmarea constatarilor prin note explicative si note de constatare;
- analiza activitatii economice.
Procedeele specifice activitatii de control financiar se disting prin urmatoarele:
- Cercetarea face posibila observarea si examinarea pe teren a fenomenelor sau operatiilor economice care sunt supuse controlului, pentru a se putea determina eventualele cauze care au generat unele deficiente, abateri, lipsuri si a modului de remediere a acestora.
- Controlul documentar consta in aprecierea si analiza unor operatiuni, procese sau fenomene economice pe baza documentelor justificative a realitatii, legalitatii si a eficientei operatiunilor si activitatiilor economice si financiare, prin examinarea documentelor primare si centralizatoare, a inregistrarilor in evidenta tehnico-operativa, a situatiilor contabile si bilanturilor. Acest tip de control este considerat a fi procedeul cel mai frecvent intalnit , utilizandu-se cu caracter preventiv si concomitent, integrat organic sistemului de organizare si conducere a evidentei tehnico-operative si contabile.
- Controlul faptic presupune identificarea ,, pe teren" a imobilizarilor corporale, a marfurilor, materiilor prime, materialelor etc. care fac obiectul documentelor verificare pentru a se determina daca continutul documentelor reflecta realitatea; acest tip de control va fi tratat mai pe larg in cuprinsul lucrarii;
- Analiza economico-financiara este un instrument metodologic sistematic, utilizat de controlul financiar, care consta in descompunerea activitatii economice in elementele sale constitutive, pe baza indicatorilor economici si financiari pentru a se stabili modul de realizare a programelor unitatilor economice, a raporturilor existente intre aceste elemente la nivelul unitatii;


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedee si Tehnici de Control Financiar - Controlul Faptic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!