Problemele actuale ale economiei proprietății intelectuale

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 2
2. Cadrul legislativ ce se ocupa de proprietatea intelectuala in RM 4
3. Problemele existente ale economiei proprietatii intelectuale si potentialele solutii 6
4. Incheiere 9
5. Bibliografie 9


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Proprietatea intelectuala e o forma de titlu legal care permite posesorului sa controleze utilizarea anumitor intangibile, cum ar fi idei sau expresii.
Dreptul de autor protejeaza forma unei lucrari expresive originale (literare, artistice sau tehnice). Brevetul de inventie protejeaza solutii sau idei originale, iar marca inregistrata protejeaza modul de identificare a unui producator sau a altei surse de reputatie.
Aceste drepturi pot fi cedate, inchiriate ( licentiate), uneori chiar folosite drept garantie, similar unei proprietati reale. Aceste drepturi au insa limitari specifice, cum ar fi limitari in timp. Exista diferente substantiale fata de proprietatea clasica; consumul proprietatii clasice este exclusiv - daca cineva mananca un mar, nimeni altcineva nu-l mai poate manca. In cazul intangibilelor acest lucru nu se intampla - o carte poate fi multiplicata in oricate exemplare fara sa afecteze vreun cititor. Drepturile de proprietate intelectuala sint acordate de stat in scopul incurajarii creeari de asemenea intangibile. In cazul incalcarii acestor drepturi proprietarul poate actiona in justitie.
Scopul principal al drepturilor de proprietate intelectuala este de a incuraja crearea unei mari varietati de bunuri intelectuale. Pentru a realiza acest lucru, legea ofera oamenilor si intreprinderilor drepturi de proprietate asupra informatiilor si bunurilor intelectuale pe care le creeaza, de regula, pentru o perioada limitata de timp. Aceasta ofera stimulente economice pentru crearea lor, deoarece permite oamenilor sa profite de informatiile si bunurile intelectuale pe care le creeaza. Inovatiile contribuie la progresul tehnologic al tarilor.
Importanta proprietatii intelectuale a fost recunoscuta pentru prima data de Conventia de la Paris pentru protectia proprietatii industriale din 1883 si de Conventia de la Berna pentru protectia lucrarilor artistice si literare din 1886. Ambele tratate, sunt administrate de catre Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (OMPI). 
In timp, importanta PI a crescut considerabil, in prezent componentele ei sunt obiecte ale unui sir de tratate internationale de importanta majora si subiecte de discutii si dezbateri pe diverse teme de maxima actualitate, precum sanatatea publica, securitatea alimentara, educatie, comert, politica industriala, cunostinte traditionale, inovare, transfer tehnologic, cercetare stiintifica, ecologie, biodiversitate, biotehnologie, Internet, industriile de divertisment, massmedia etc.
Proprietatea intelectuala este un atribut indispensabil al economiei de piata, iar in conditiile globalizarii comertului ea a devenit un factor-cheie al economiei mondiale.
PI este o preocupare cheie atat in tarile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare, in cautarea solutiilor pentru:
- cresterea economica,
- dezvoltare si competitivitate,
- ocuparea fortei de munca,
- cresterea bunastarii. 
In special, sectoarele industriale care se bazeaza pe protectia drepturilor de proprietate intelectuala sunt contribuabili substantiali ai economiei. Un regim clar, robust si eficient al DPI este o conditie vitala pentru atragerea investitiilor straine directe, promovarea cercetarii-dezvolt arii si transferul de tehnologie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Problemele actuale ale economiei proprietatii intelectuale.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- http://www.agepi.md/ro/about
- Dezvoltarea strategica a sistemului national de proprietate itelectuala -  un imperativ economic si social, Svetlana Munteanu
- Dreptul Proprietatii Intelectuale, Vlada Vitoroi-Kraevskaia


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!