Privatizarea - Esenta, metodele si etapele de realizare in Republica Moldova

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
Capitolul I: Generalitati despre factori de productie 3
1.1 Conceptul de factori de productie 3
1.2 Principalii factori de productie 5
1.3 Progresul calitativ al factorilor de productie. 
Revolutia stiintifico-tehnica contemporana 6
Capitolul II : Neofactorii de productie 9 2.1 Neofactorii de productie 9 2.2 Progresul stiintific si ethnic 10
2.3 Abilitatea intreprinzatorului 13
2.4 Rolul neofactorilor de productie 14
Concluzie 
Bibliografie 
Anexe


Extras din referat Cum descarc?

Productia este activitatea depusa de oameni cu scopul de a transforma resursele disponibile din societate corespunzator nevoilor lor, uramarind crearea de bunuri si servici menite a intra in consum, in vederea satisfacerii diferitelor categorii de necesitati. Factorii de productie reprezinta totalitatea elementelor care participa, intr-un fel sau altul, la producerea de bunuri si servicii.
Pe masura dezvoltarii tehnologiei alaturi de factorii traditionali, se mai folosesc si noi factori de productie numiti neofactori in rindul carora intra resursele informationale si progresul stiintifico-tehnic. Resursele informationale reprezinta cunostinte stiintifice si tehnice incorporate in om si utilizate in diverse activitati. Progresul stiintifico-tehnic desemneaza totalitatea realizarilor prin care activitatea economica devine mai eficienta. Toti acesti factori au ca punct de plecare cei trei factori traditionali : munca, pamintul, capitalul. 
Obiectivele propuse sunt :
- Sa analizam tipurile si proprietatile factorilor de productie;
- Sa ilustram evolutia factorilor de productie;
- Sa explicam notiunea de neofactori;
- Sa identificam tipurile de neofactori;
- Sa prezentam rolul neofactorilor in economie.
Actualitatea acestei teme rezida in faptul ca in prezent analiza neofactorilor capata o pondere tot mai mare odata cu cresterea complexitatii activitatilor economice. Rolul propulsor in progresul economic contemporan il detin neofactorii de productie ce cuprind noile tehnologii informatice si de comunicatii, precum si metodele manageriale moderne. Acesti neofactori de productie, impreuna cu factorii de productie "clasici" asigura dezvoltarea economica de tip intensiv, cresterea productivitatii muncii, precum si diversificarea calitativa si sortimentala a produselor si a serviciilor in concordanta cu nevoile complexe de consum.
Capitolul I: Generalitati despre factori de productie
,,Oricare ar fi sectorul de activitate, pentru a produce trebuie folositi factori de productie:materii fabricate ale intreprinderii, capirtal fix, munca si factori naturali, cum sunt terenurile agricole sau petrolul".(Michel Didier)
1.1 Conceptul de factori de productie 
In limbaj cotidian termenul de factor este folosit cu sensul de ,,ceva" care face sa ia nastere un proces, o actiune. Daca actiunea este productia, atunci factorii de productie reprezinta premisa si conditia acestei actiuni. Procesul complex al atragerii unor resurse la activitatea economica este explicat printr-o serie de notiuni, strins legate intre ele, cum sunt:resurse primare, resurse economice, resurse stoc, potential economic, factori de productie, factori de productie contemporani etc.
Punctul de plecare in analiza factorilor de productie il constituie resursele economice:ansambll mijloacelor disponibile si susceptibile de a fi valorificate in producerea de bunuri materiale sii prestarea servicii.
Indiferent de felurile lor si de modificarea continua a acestora, resursele pot fi analizate atit ca stocuri cit si ca fluxuri.Legatura permanenta dintre cle doua stari ale resurselor se realizeaza prin insusi procesul economic, procesin care apar atit ca intrari cit si ca iesiri din aceasta.
Privite in cadrul unei tari resursele stoc se preyinta ca avutie nationala= totalitatea resurselor de care dispune un popor la un moment dat.Ea caracterizeaza starea economica a unei tari, puterea economica si in ultima instanta, gradul bunastari poporului acesteia.
Principalele elemente ale avutiei nationale sunt:resursele naturale ale solului subsolului cunoscute, utilizabile si utilizate, resursele de munca, bunurile materiale acumulate, aparatul tehnic de productie, resursele spirituale sauu potentialul creativ al tarii.
Potentialul economic al uneii tarii consta din ansamblul elementelor avutiei nationale caee pot fi atrase in circuitul economic.In raport de posibilitatile de punere efectiva in valoare a diferitelor sale componente, potentalul economic se prezinta in trei ipostaze:


Fisiere in arhiva (1):

  • Privatizarea - Esenta, metodele si etapele de realizare in Republica Moldova.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

I.Dobrota, Nita. ,,Economia politica". Bucuresti, Editura economica, 1997
II.Academia de studii economice din Moldova, Catedra "Teorie si politici economice". Teorie economica. Vol. I ,, Microeconomie", Ch.: S. n., 2012. 
III.Dobran, Maria-Mariana. ,,Bazele microeconomiei ", curs aplicativ, editia a II-a revizuita. Timisoara: Eurostampa, 2007. 
IV.Gritco, Diana. ,,Rolul neofactorilor de productie in sporirea eficientei activitatii economice". Academia de Studii Economice a Moldovei.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!