Principalele idei ale mercantilismului

Extras din referat Cum descarc?

Principalele idei ale mercantilismului
1. Conceptia despre bogatie sau avutie - Forma ideala a bogatiei in viziunea mercantilistilor consta in bani, respectiv metalele pretioase din care erau confectionati acestia. Sporirea bogatiei sub forma de bani a fost preocuparea centrala atat pentru indivizi, cat si pentru stat. Pentru atingerea acestui scop, mercantilistii considerau acceptabil orice mijloc.
2. Conceptia despre originea si rolul profitului - Izvorul profitului si al imbogatirii era considerat comertul, circulatia marfurilor si, in special, comertul exterior. In opinia mercantilistilor, sporul de bani incasat de comerciant fata de cheltuielile facute pentru a aduce produsele pe piata rezulta din diferenta dintre pretul de vanzare mai mare si pretul de cumparare mai mic. De aici, ideea conform careia sfera economica in care se creeaza si se realizeaza profirul este sfera circulatiei, comertul; mercantilistii, insa, au pierdut din vedere ca la scara intregii economii, fiecare comerciant apare pe piata in dubla ipostaza - vanzator si cumparator si, prin urmare, nu se poate explica sporirea avutiei nationale pe aceasta cale.
3. Conceptia despre bani - Cu privire la bani, mercantilistilor le apartine cea mai veche formulare a teoriei cantitative a banilor, conform careia puterea de cumparare a fiecarei unitati monetare depinde de cantitatea de moneda existenta in circulatie la un moment dat. Mercantilistii au fost preocupati de cercetarea naturii pretului marfurilor si a relatiei existente intre nivelul preturilor, cantitatea de bani si cantitatea de bunuri supuse vanzarii. Motivul este legat de faptul ca perioada de inceput a economiei moderne de piata a fost insotita de o crestere generala a preturilor, determinata de afluxul masiv de metale pretioase in Europa, urmare a descoperirilor geografice de la sfarsitul sec. XV. 
Opunandu-se conceptiei machiavelice, Mercantilismul va dezvolta teza dupa care statul isi sporeste forta, favorizand imbogatirea cetatenilor. Autorii care apara aceasta idee sunt comercianti, finantisti, manufacturieri. In aparenta, marea lor grija este puterea statului. Dar, cea mai mare parte a lor apara statul pentru ca ei apreciaza ca prosperitatea comertului unei natiuni esste strans legata de expansiunea puterii politice a suveranului si de succesul campaniilor sale militare pe uscat si - mai ales - pe mare.
Se trece, astfel, de la conceptia "statul - scop suprem al vietii umane" la conceptia "bogatia - valoare suprema".
Fara indoiala, mercantilistii nu au gandit ca este posibil ca toti cetatenii sa se imbogateasca. Ei au crezut - inainte de toate - in posibilitatea de imbogatire a clasei comerciansilor si au descris un tablou de realizare a acestui scop. Pentru prima data, ne aflam in fata unei teorii asupra societatii care se dezvolta - esentialmente - pe un teren economic, iar mijloacele pentru atingerea lui sunt - de asemenea - mijloace economice. In conceptia mercantilistilor sporirea bogatiei are loc pe baza intreprinderii private capitaliste.


Fisiere in arhiva (1):

 • Principalele idei ale mercantilismului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Valeanu Nicolae, Doctrine economice, 2000, Romania
- Popescu Gheorghe, Evolutia gandirii economice, Editura ,,George Baritiu", 2000, Romania
- Josy Einsemberg, ,,O istorie a evreilor", Editura Humanitas, 1993, Bucuresti, Romania
- Popescu Gheorghe, Fundamentele gandirii economice, Editura Anotimp, 1993, Oradea, Romania


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!