Prima Netă Unică în Asigurările Mixte de Viață

Extras din referat

Pana acum, riscurile de supravietuire si de deces au fost studiate separat prin tipurile asigurarii respective. In cazul riscului de supravietuire, daca persoana asigurata deceda pe perioada contractului de asigurare, atunci societatea de asigurari era exonerata de orice obligatie fata de asigurat. Deci in cazul decesului asiguratului, urmasii acestuia nu mai au dreptul de a mai incasa vreo suma de bani de la asigurator. Oarecum asemanator stau lucrurile si in asigurarile de deces, in caz de supravietuire la termenul prevazut in contract, asiguratul nu mai are dreptul de a incasa suma asigurata. In ambele situatii, asigurarile respective dau impresia ca una din partile implicate in asigurare, asiguratul sau asiguratorul, are de pierdut in urma producerii riscului asigurat. In realitate insa, ambele asigurari sunt echitabile atat din punctul de vedere al asiguratului cat si al asiguratorului.
Asigurarile mixte inlatura aceasta impresie in legatura cu asigurarile de suprevietuire si cele de deces asigurand ambele riscuri intr-un singur contract de asigurare. De asemenea, asigurarile mixte lasa falsa impresie ca asiguratorul iese in pierdere deoarece indiferent de ce se intampla cu asiguratul acesta este obligat la plata unei sume de bani. Aceasta afirmatie nu are suport real intrucat asiguratul plateste o prima neta unica ce reprezinta suma primelor aferente celor doua riscuri asigurate. Principalele tipuri de asigurari mixte de viata cunoscute in practica asigurarilor sunt:
- asigurari mixte generale;
- asigurari mixte cu suma dubla;
- asigurari mixte cu termen fix;
- asigurari mixte cu termen fix si suma dubla.
Asigurarea mixta generala este incheiata pe o perioada determinata de timp si presupune ca societatea de asigurari sa plateasca asiguratului suma asigurata daca este in viata la scadenta politei iar daca a decedat inainte de acest termen, sa plateasca urmasilor sai o suma de bani. O persoana in varsta de x ani care incheie o astfel de asigurare, urmeaza sa incaseze la implinirea varstei de x + n ani, daca este in viata suma de S1 u.m. sau urmasii sai sa primeasca suma de S2 u.m. daca decesul sau survine pana la varsta de x + n ani. In acest caz, prima neta unica achitata de asigurat este egala cu suma primelor pentru o asigurare de supravietuire cu plata unica si una de deces imediata limitata. Prima neta unica are urmatoarele forme:
Pnu= S1onEx+S2|nAx
sau:
Daca cele doua sume asigurate sunt egale, atunci prima neta unica este:
Pnu= So(nEx+|nAx)
sau:
In cazul unei persoane in varsta de 30 de ani care incheie o asigurare mixta generala pe o perioada de 10 ani pentru o suma asigurata de 1 000 000 u.m. primita atat de asigurat in situatia in care este in viata peste 10 ani cat si de urmasii sai in cazul decesului sau pana la varsta de 40 de ani, prima neta unica este egala cu:


Fisiere in arhiva (1):

  • Prima Neta Unica in Asigurarile Mixte de Viata.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!