Prezenta Statului in Economia Romaneasca

Extras din referat Cum descarc?

1. CE REPREZINTA SECTORULUI PUBLIC?
Sectorul public reprezinta acea parte a economiei in care se manifesta proprietatea publica. Ca subiecti de proprietate publica se pot identifica toate agentiile si departamentele guvernamentale, precum si toate societatile publice care produc sau distribuie bunuri publice, private sau mixte. Astfel, ca obiect de proprietate publica se identifica nu numai bunurile publice, ci si unele bunuri private si mixte, adica cele care isi pierd din trasaturile bunurilor publice in anumite conditii de piata. 
Sectorul public, definit in functie de forma de proprietate se caracterizeaza prin doua elemente: dimensiune si intensitate. 
Dimensiunea sectorului public exprim ponderea in economie, a resurselor alocate si produse prin intermediul mecanismelor specifice statului. Intr-un sens mai larg, dimensiunea sectorului public echivaleaza cu marimea guvernului in economie. Aceasta variaza in timp si de la tara la tara, cu implicatii s;ecifice asupra procesului de dezvoltare economica.
Intensitatea sectorului public difera nu numai de la o economie la alta, dar si de la un domeniu de interventie la altul si exprima amploarea actiunilor statului in domeniu. 
Astfel, sanatatea este un domeniu in care se poate regasi sectorul public sau nu; invatamantul, transportul, la fel, ceea ce inseamna ca prin includerea acestor domenii de interventie in activitatea sectorului public, dimensiunea acestuia creste. In schimb, cat de mult intervine intr-un domeniu sau altul, sau, altfel spus cat de ampla este reglementarea publica a unor aspecte ale vietii economice inseamna intensitatea sectorului public. De exemplu, sectorul public este mai intens in invatamant daca predomina scolile publice, fata de cele private, si de asemenea este mai intens in agricultura in care activitatea fermierilor, taranilor sau asociatiilor agricole este reglementata prin preturile produselor, fiscalitatea, subventiile acordate etc. 
GENERALITATI
Nivelul tot mai ridicat al nevoilor publice ca si dificultatile frecvente, cateodata de netrecut, de acoperire a acestora au impus transformari esentiale atat in modalitatea de asigurare a bunurilor si serviciilor publice, cat si in finantarea organizatiilor si a institutiilor care le realizeaza. 
Un prim pas in implementarea schimbarii - in sensul urmaririi eficientei in sectorul public - a constat in renuntarea statului la monopolul asupra activitatilor din acest sector. Admiterea agentilor economici privati ca furnizori de bunuri si servicii de interes public a deschis calea competitiei, a performantei in sectorul public.
In organizatiile publice, eficienta a inceput sa fie ,,masurata" prin gradul de servire a cetateanului, prin considerarea acestuia drept client catre care trebuie sa se indrepte toate actiunile organizatiei. 
Informatiile privind indeplinirea obiectivului de satisfacere a cetateanului-client provin adeseori din sondajele de opinie, numarul si sursa reclamatiilor privind calitatea serviciilor oferite, manifestarile publice (greve), din exercitarea dreptului de elector, atunci cand legea ofera aceasta posibilitate ca si din contactul direct autoritate-cetatean (audiente). Abordarile privind eficienta in domeniul public au ca punct de plecare rationalismul in folosirea resurselor. 
Specialistii in domeniu considera ca numarul celor nemultumiti de serviciile medicale arata daca resursele alocate acestui domeniu au fost utilizate eficient. Acelasi lucru se poate spune daca ne raportam la increderea populatiei in armata, privita prin prisma securitatii, a sigurantei cetateanului care este intarita de rezultatele celor ce participa la diverse misiuni cu caracter militar, in tara sau strainatate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prezenta Statului in Economia Romaneasca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!