Previziunea - Economie Regionala

Extras din referat Cum descarc?

ECONOMIA REGIONALA 
- disciplina fundamentara in cadrul stiintei regionale -
In teoria economica contemporana exista tendinta studierii economiei la nivel micro si macroeconomic, ceea ce poate face ca problemele comportamentului consumatorilor individuali sau al firmelor sa fie tratate izolat de functionarea economiei ca intreg. In realitate ,intre aceste doua niveluri, exista o gama importanta de probleme, care determina necesitatea realizarii unei viziuni integrate , a unei abordari la scara spatiala a economiei.
Astfel, s-a conturat sfera de investigatie a economiei regionale, care are ca obiect abordarea, din perspectiva economica, a unor subiecte, cum sunt :
-amplasarea obiectivelor economice
-echilibrul spatial
-cresterea economica regionala
-mobilitatea spatiala a factorilor de productie
-eficienta structurilor spatiale
-substituirea spatiala a factorilor de productie
-utilizarea metodelor si tehnicilor economico-matematice de analiza si decizie pentru incorporarea aspectelor spatiale in teoriile economice traditionale
-fundamentarea strategiilor si politicilor regionale
Economia regionala isi propune sa rezolve o serie de probleme, precum :
-aflarea factorilor care determina activitatea economica si gradul de ocupare a unei regiuni
- determinarea cauzei existentei unor niveluri de trai si a unor ritmuri de crestere economica diferite de la o regiune la alta
-stabilirea factorilor care determina migratia interregionala
-gasirea cauzelor ce fac posibila existenta unei rate a somajului mai ridicate in unele regiuni decat in altele.
Modul de analiza si interpretare a aspectelor legate de dezvoltarea regionala deriva din teoriile, metodele si tehnicile abordate pentru intelegerea comportamentului economiilor nationale, deoarece s-a constatat ca economia regiunilor se aseamana cu economia nationala. Desigur ca, intre acestea, exista si deosebiri :
-economiile regionale sunt mult mai deschise decat cele nationale, in cadrul carora sunt localizate
-toate regiunile unei tari utilizeaza aceeasi moneda
-forta de munca si capitalul au un grad mai mare de mobilitate intre regiuni decat intre tari
-barierele legislative, politice, de limba, etc, opereaza mai puternic in cazul migratiei internationale
-exista un grad ridicat de interdependenta intre regiunile dintr-un stat.
Se poate spune ca economia regionala reprezinta o disciplina fundamentara in cadrul stiintei regionale, care a inceput sa se contureze ca o preocupare sistematica de luare in considerare a spatiului in analizele economice, in prima jumatate a secolului al XIX lea. Ascensiunea puternica a acestei stiinte, in cadrul comunitatii stiintifice internationale contemporane, se datoreaza, in mare masura, organizatiei Regional Science Association International, fondata in anul 1954 cu scopul de a promova liberul schimb de idei legate de problematica complexa a acestui domeniu.
Stiinta regionala se bazeaza pe incorporarea in perspectiva spatiala a unor concepte si metode economice, geografice, matematice, socilogice, etc,avand astfel un caracter interdiaciplinar constient asumat.
Pe masura trecerii timpului, a avut loc o largire a ariei de investigatie a stiintei regionale. Alaturi de economia regionala putem intalni discipline ca : prognoza regionala, planificarea regionala, planificarea utilizarii terenurilor, etc.
Aparitia unor probleme noi in ceea ce priveste politica regionala determina perfectionarea si innoirea permanenta a stiintei regionale.Astfel, in prezent putem remarca preocuparea specialistilor asupra dimensiunii regionale a procesului de integrare europeana, implicand noi modele institutionale si de finantare a dezvoltarii regionale, adaptarea statisticii teritoriale la necesitatile sporite de analiza si de fundamentare a politicii regionale, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Previziunea - Economie Regionala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!