Previzionarea Cresterii Economice

Cuprins referat Cum descarc?

I. Notiuni si corelatii avute in vedere in activitatea de previzionare
II. Previzionarea preturilor
III. Modelarea consumului final


Extras din referat Cum descarc?

PREVIZIONAREA CRESTERII ECONOMICE
I. Notiuni si corelatii avute in vedere in activitatea de previzionare. Cresterea economica este un proces specific intregului secol XX, cu intensificari deosebite in a doua parte a sa. Pe fondul acestei cresteri economice, productia totala reala a crescut de 16 ori (pe parcursul intregului secol). In prezent exista o mare diversitate de tari din punct de vedere al dezvoltarii economice. Din cele 172 de tari din lume, cca 20% sunt tari dezvoltate (au nivelurile cele mai mari ale PIB per capita), iar 80% sunt tari in curs de dezvoltare, in care intalnim un mozaic de relatii (unele chiar de tip ev mediu). Indiferent de nivelul sau de dezvoltare, cresterea economica se bazeaza pe 4 elemente:
- Resursele umane - reprezinta cel mai important factor de crestere economica, fiind judecate ca oferta, nivel de pregatire, calificare, aptitudini, motivatie, disciplina...
- Resursele naturale - bogatiile subsolului, solul, paduri, ape, calitatea mediului...
- Formarea capitalului - inteles prin prisma a tot ceea ce s-a creat, sub aspectul fabricilor, soselelor, sistemelor de transmisie, navigatie (tot ce tine de infrastructura).
- Tehnologia - avem aici in vedere nivelul stiintific, ingineria, spiritul intreprinzator...
Cresterea economica nu este un scop in sine, ci isi propune sporirea bunastarii, reducerea saraciei, cresterea ocuparii, adica reducerea somajului, care la randul sau nu constituie un scop in sine, data fiind existenta unui somaj voluntar care genereaza o rata naturala a somajului, astfel incat deplina ocupare devine un mit. Cresterea economica e o notiune strans legata de dezvoltarea economica, de progresul economic. Se vorbeste des de economia umana, pentru ca si tarile dezvoltate au probleme legate de distribuirea veniturilor, de protectia sociala. Caracterizarea dezvoltarii umane se realizeaza prin intermediul indicelui dezvoltarii umane (IDU), numit si indicele dezvoltarii economiei umane (IDEU). Pentru calcularea lui se folosesc cel putin 4 indicatori: PIB per capita, speranta de viata la nastere, gradul de alfabetizare si durata medie a scolarizarii. Se mai pot utiliza si alti indicatori: rata somajului, consumul pe locuitor (mii kilocalorii), numarul mediu de locuitori in ingrijirea unui medic si inzestrarea cu bunuri de folosinta indelungata. IDU reflecta ponderea pe care o tara o are in raport cu cele mai bune realizari din alte tari. Romania se afla pe locul 72 din cele 172 de tari, si pe locul 31 din cele 32 de tari industrializate. 
O sporire a proportiilor productiei, insotita de transformari structurale face ca rezultatele sa se reflecte in indicatorii macroeconomici. Pentru a lua in seama si componenta sociala se folosesc indicatorii per capita. 
Lucrarile previzionale privind cresterea economica se finalizeaza intr-o schita generala a dezvoltarii, numita si cadrul general al dezvoltarii (vezi elaborarea prognozelor si a planurilor). Se obtine astfel macroprognoza initiala si schita de plan.
Cadrul general al dezvoltarii are trei componente importante: ritmul cresterii economice (ritmul PIB, sau ritmul VN sau ritmul productiei industriale), proportiile principale si principalele aspecte ale eficientei de ansamblu a economiei. Intre aceste componente exista legaturi de interdependenta. Indicatorii cuprinsi in prognoze si programe se exprima in preturile pietei, ale anului respectiv (deci, indicatori sunt in valoare nominala) sau se exprima in preturile unui an de referinta (preturi comparabile). Legatura dintre cele doua variante de exprimare e data de deflatorul indicatorului. Pentru PIB, DPIB = PIB nom / PIB real. Deflatorul se calculeaza pe ramuri. Se mai folosesc indicele general al preturilor, indicele preturilor bunurilor de consum, indicele costului vietii. 
In ceea ce priveste proiectarea unor indicatori in functie de ritmul factorilor, se poate folosi urmatorul model: , unde Y = PIB ( de exemplu), L = volumul fortei de munca, K = volumul capitalului fix, pL si pK = ponderile cu care participa factorii munca si respectiv capital, la cresterea economica, . Atunci, .
Asigurarea eficientei macroeconomice de ansamblu e posibila numai respectand anumite conditii generale, aplicate fiecarei tari. In oricare previziune economica se gasesc 4 obiective de politica: cresterea economica (ritmul PIB), nivelul ocuparii (rata somajului), stabilitatea preturilor (rata inflatiei, in concordanta cu ritmul deflatorului PIB) si imbunatatirea balantei de plati externe. Intre aceste 4 variabile se stabilesc corelatii macroeconomice foarte importante. De exemplu: 
- Corelatia dintre ritmul PIB si rata somajului (corelatie inversa)
- Corelatia dintre rata somajului si rata inflatiei (corelatie inversa)
- Corelatia dintre ritmul PIB nominal si rata inflatiei (corelatie inversa)
In analiza se folosesc o serie de corelatii, care daca sunt respectate, se poate vorbi de eficienta:
1. Dinamica productiei (X) sa fie superioara dinamicii capitalului fix (K), dinamicii numarului de lucratori, dinamicii populatiei ocupate si dinamicii populatiei
2. Dinamica productivitatii muncii sa fie superioara dinamicii salariului mediu (FS/NS)
3. Dinamica randamentului capitalului fix (X/K) sa fie superioara dinamicii inzestrarii cu capital a fortei de munca (K/PO)
4. Dinamica VAN sa fie superioara dinamicii productiei (X) si dinamicii CI 
5. Dinamica VAB sa fie superioara dinamicii consumului final (CF)
6. Dinamica produsului global pe locuitor (X/P) sa fie superioara dinamicii consumului final pe locuitor (CF/P)
7. Dinamica productivitatii muncii sa fie superioara dinamicii consumului final pe o persoana ocupata (CF/PO)


Fisiere in arhiva (1):

  • Previzionarea Cresterii Economice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!