Preturile si Practicile Anticoncurentiale, Cauze ale Distorsiunilor Echilibrului Concurential

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
"Preturile si practicile anticoncurentiale, cauze ale distorsiunilor echilibrului concurential" reprezinta un capitol din lucrarea PRETURI, ECHILIBRU CONCURENTIAL SI BUNASTARE SOCIALA, scrisa de Tatiana Mosteanu.
Aceasta lucrare prezinta conexiunile care exista intre fenomenele si procesele care alcatuiesc ceea ce noi numim " mediul concurential ", grupate pe trei planuri, din punct de vedere al problematizarii si al modului de abordare.
Lucrarea are ca obiectiv sa aduca pe primul plan al cercetarii economiei concurentiale problema valorii de schimb al bunurilor si serviciilor utile societatii si exprimarea acesteia in pret, atat pentru sectorul productiv, cat si pentru cel considerat neproductiv, atat pentru sectorul privat, cat si pentru cel public. De asemenea, rangul la care sunt tratate preturile permite constientizarea ca ele sunt elemente de decizie si de management. In acest sens, sunt tratate orientarile principale ale managementului (strategiei ) preturilor.
Continutul lucrarii este tratat in trei parti. Acestea sunt:
I. Preturile si concurenta. Abordari teoretice generale.
II. Sectorul public si sistemul de preturi.
III. Echilibrul concurential si bunastarea.
Fiecare din partiele constitutive ale lucrarii pot fi dezvoltate intr-o anvergura teoretica si practica, putand, fiecare, face obiectul unor studii distincte. Reunirea lor intr-o lucrare unica este motivata de convergenta fenomenelor si proceselor circumscrise in cele trei parti.
"Preturile si practicile anticoncurentiale, cauze ale distorsiunilor echilibrului concurential" se regaseste in partea a III-a a lucrarii. Acest capitol se refera la concertarea preturilor, fixarea preturilor de revanzare si strategia preturilor de discriminare.
1.Concertarea preturilor - forma de incalcare a principiilor concurentei corecte
1.1. Formele interzise de fixare concertata a preturilor
Pretul este principalul instrument in practicile concurentei, iar libertatea de stabilire a acestuia este cheia economiei de piata. Practica de restrictionare a concurentei cu ajutorul preturilor, prin fixarea concertata a lor, este interzisa si se sanctioneaza de catre autoritatea concurentei, fiind considerata o incalcare serioasa a legii.
Scopul practicilor de fixare concertata a preturilor este in general acela de a mari preturile, prin distrugerea concurentei, atunci cand formatorii preturilor se afla in pozitie dominanta pe piata. Ca rezultat, preturile sunt mai mari decat ar trebui, daca ele ar fi determinate in cadrul concurentei normale. Dar in asemenea conditii, contributia pretului de a intensifica concurenta este departe de a se infaptui si cei care vor suferi sunt cumparatorii , deoarece ei sunt restrictionati la alegerea ofertei, neavand alternative echitabile si platesc preturi ridicate.
Practicile comerciale anticoncurentiale interzise, care comporta fixarea concertata a preturilor, sunt urmatoarele:
a) intelegerile privind fixarea preturilor maxime, care sunt interzise, daca acestea nu mentioneaza interdictia depasirii acestor preturi; intelegerea se interzice si in cazul fixarii comisionului maxim dar si in cazul in care pretul actual realizat este mai mic decat limitele stabilite, dar nu mai mare decat pretul determinat de competitie;
b) intelegerile privind fixarea preturilor minime sunt interzise, deoarece acestea au ca scop eliminarea concurentilor care nu pot face fata unui astfel de nivel. Astfel in cazul discounturilor, a rabaturilor mai mici decat nivelul minim al intelegerii, acestea pot determina la consumatorii platitori preturi mai mari decat cele determinate de concurenta;
c) introducerea cresterii uniforme a preturilor, ca expresie a intelegerilor intre competitori, de a incarca uniform nivelurile de discount sau de a renunta simultan la cresterile de pret;
d) intelegerile prin liste de preturi, care comporta respectarea stricta a listei de preturi convenita, chiar daca entitatile participante la intelegere sunt capabile sa acorde discounturi sau rabaturi;
e) intelegerile privind pretul impus de catre intreprinderea dominanta, denumit " pret leader";
f) intelegerile privind marjele uniforme profitului sau cresterea procentuala uniforma a preturilor se interzic, chiar daca partile participante nu vor vinde la preturi uniforme;
g) intelegeri privind interzicerile cu privire la introducerea preturilor coborate. O intelegere de nevanzare la contract sau folosirea introducerii preturilor este interzisa, pentru incercarea de a-si mari segmental de piata prin preturi temporar mai mici. Entitatile incapabile sa ofere introducerile de preturi se pot opune la lansarea de produse noi, cu efecte in raza de actiune a alegerii clientului;
h) intelegeri referitoare la mentinerea pretului de revanzare;
i) intelegeri privind rabaturile agregate;
j) schimburile de informatii cu privire la preturi. Elementele de informatii ale preturilor care nu pot fi schimbate intre concurenti sunt: lista de preturi, avantaje si termeni ai pietei, rate si date ale acestor schimburi, si tratamentul special al anumitor clienti.
1.2. Preturile paralele ( fixarea simultana a preturilor )
Factorii care pot fi luati in considerare, pentru a concluziona daca preturile sunt sau nu sunt paralele, sunt urmatorii:
- Existenta factorilor care pot incuraja operatorii economici din sectoarele particulare sa opereze in cartel, si anume, o recesiune sau un exces de oferta in acel sector. In recesiune, concurentii pot fi tentanti sa intre in angajamente de preturi paralele, adesea combinate cu piata tuturor participantilor pe piata relevanta. Daca o industrie are exces de productie si stocurile sunt mari, concurentii pot fi nerabdatori sa aiba preturi competitive in asteptarea de a-si lichida stocurile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Preturile si Practicile Anticoncurentiale, Cauze ale Distorsiunilor Echilibrului Concurential.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!