Presiunea Fiscală în România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Presiunea fiscala - definitie, indicatori de cuantificare, interpretare

Problema evidentei unui impozit consta in a determina cine suporta in mod efectiv sarcina fiscala, pe cine apasa o crestere a volumului impozitului. In perioada parcursa dupa 1989 s-a constatat ca daca un impozit este prevazut sa afecteze contribuabili bine determinati, acestia au adesea posibilitatea de a-si repercuta sarcina fiscala asupra altora, chiar daca acestia din urma nu sunt avizati de catre legea fiscala.

Atat timp cat presiunea fiscala nu este exagerata, se poate emite pretentia ca prin fiscalitate se urmareste ,,modelarea civismului fiscal", factor determinant al randamentului fiscal cu conditia ca cei impozitati (contribuabilii) sa-si cunoasca clar

drepturile si obligatiile. Intre veniturile fiscale totale ce se duc la buget si impozitele fiscale totale platite de contribuabili ar trebui sa existe un echilibru.

Factorii acestui echilibru depind de:

a. masa impozabila;

b. aportul aparatului fiscal;

c. rata de impozitare;

d. civismul fiscal;

e. inclinatia spre evaziune.

De aici, in mod simplu, putem trage concluzia ca veniturile fiscale si impozitele nu rezulta doar din masa impozabila si din rata de impozitare ci sunt influentate si de factori comportamentali. Astfel, inclinatia spre evaziune este data de raportul dintre suma totala sustrasa de la impozitare si masa impozabila totala, legal impozabila. Asa ca veniturile fiscale incasate la buget depind de raportul dintre inclinatia spre evaziune sau spre civismul fiscal. Cu cat creste presiunea fiscala, cu atat va scadea civismul fiscal (chiar si numai din spirit de conservare) si creste inclinatia spre evaziune.

Pornind de la ecuatia fiscalitatii se constata urmatoarele: cu cat vor spori veniturile fiscale pe calea cresterii masei impozabile si a ratei de impozitare cu atat vor creste impozitele la nivel de individ ceea ce duce la inhibarea inclinatiei contribuabililor spre economii si investitii ,adica la reducerea masei impozabile. Fiecare individ caruia i se ia pe cale legala (autoritara) o parte din venitul ce ii apartine de drept ,simte aceasta ca un atentat la bunastarea

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Presiunea Fiscala in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 022 cuvinte
Nr caractere:
21 419 caractere
Marime:
20.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, fisc, romania
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!