Practica internationala de organizare a controlului fiscal si posibilitatile de utilizare a ei in conditiile Republicii Moldova

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere .3
Controlul fiscal in Republica Moldova .4
Abordari teoretice privind controlul fiscal 4
Controlul fiscal in Republica Moldova .5
Practica internationala de organizare a controlului fiscal .9
Practica de organizare a controlului fiscal in Romania ...9
Concluzii si recomandari .13
Bibliografie ..14


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei. Controlul este elementul esential in dirijarea oricarui sistem social-economic. Activitatile controlului fiscal cuprind intregul sistem fiscal si patrund in economie atat pe verticala, cat si pe orizontala, asigurand respectarea regulilor evidentei contabile, efectuarii darilor de seama si a bazelor legislative ale fiscalitatii.
Organizarea controlului fiscal reprezinta un proces complex, care necesita a fi reglementat de catre stat prin mecanisme si instrumente specifice. De organizarea efectiva a mecanismului de control depinde starea bugetului, iar, in final, depinde bunastarea societatii. In aceste conditii, crearea unui sistem eficient de control fiscal este un obiectiv prioritar in cadrul politicii fiscale si social- economice a statului.
Scopul lucrarii consta in cercetarea posibilitatilor de perfectionare a mecanismului controlului fiscal, elaborarea propunerilor teoretico-metodice si practice in vederea ridicarii eficientei controlului fiscal in Republica Moldova.
Obiectul cercetarii il constituie controlul fiscal international si national si posibilitatile de eficientizare a acestuia, in Republica Moldova, la etapa actuala.
Metodologia cercetarii se bazeaza pe utilizarea metodelor stiintifice generale si specifice de cercetare: analiza logica si sistemica; sinteza; inductia si deductia; metoda dialectica; cercetarea si compararea; abstractia stiintifica, modelarea economica si matematico-statistica etc.
Baza teoretico-metodologica a cercetarii este alcatuita din lucrarile savantilor si cercetatorilor autohtoni si straini in domeniu, lucrarile clasicilor si teoriile principalelor scoli economice, actele legislative si normative.
Suportul informational al lucrarii il constituie actele legislative ale Republicii Moldova, informatiile oficiale furnizate de Serviciul Fiscal de Stat, Ministerul Finantelor, Biroul National de Statistica, Ministerul Economiei, rapoartele anuale ale Inspectoraului Fiscal Principal de Stat, materialele conferintelor internationale, precum si publicatiile din presa periodica.
Cuvinte-cheie: control curent ,control fiscal, control preventiv, control ulterior, inspectie fiscala etc.
CONTROLUL FISCAL IN REPUBLICA MOLDOVA
Abordari teoretice privind controlul fiscal
Controlul fiscal se defineste ca fiind ansamblul activitatilor care asigura respectarea obligatiilor de declarare, calculare corectare si de plata la termenele legale a impozitelor, taxelor si a altor varsaminte datorate bugetelor si fondurilor speciale, denumite generic obligatii fiscale.
Controlul fiscal are drept scop verificarea modului in care contribuabilul respecta legislatia fiscala intr-o anumita perioada sau in citeva perioade fiscale. Controlul fiscal este exercitat de organul fiscal si/sau de un alt organ cu atributii de administrare fiscala, in limitele competentei acestuia, la fata locului si/sau la oficiul acestora. Procedura controlului fiscal consta intr-un ansamblu de metode si operatiuni de organizare si desfasurare a controlului, precum si de valorificare a rezultatelor lui. 
Sunt supuse controlului fiscal declaratiile depuse de contribuabili, documentele utilizate pentru stabilirea impozitelor si taxelor, documentatia depusa de contribuabili pentru obtinerea de restituiri, deduceri, inlesniri, rambursari etc.
Obiectivele controlului fiscal sunt, in principal, urmatoarele:
- depistarea impoozitelor si taxelor sustrase de la plata catre bugetul de stat ori catre bugetele locale si atragerea lor la aceste bugete;
- incasarea tuturor impozitelor si taxelor datorate de contribuabili la termenele legale si in cuantumul determinat in functie de baza de impozitare si cotele care sunt aplicate acesteia;
- semnalarea unor carente legislative care favorizeaza evaziunea fiscala sau frineaza incasarea la buget a veniturilor fiscale, pe baza carora se vor promova propuneri corespunzatoare organelor abilitate.
Sistemul fiscal reprezinta modul de cercetare si actiune, procedeele si modalitatile de investigare pentru prevenirea, constatarea si inlaturarea cazurilor de sustragere de la calcularea, evidenta si plata impozitelor si taxelor cuvenite statutului (Iulian Vacarel -  Finante Publice Ed.1985), iar aparatul fiscal, ca parte componenta a acestuia, isi realizeaza functiile de dimensionare, asezare, urmarire si incasare a impozitelor si a taxelor prin control fiscal (M.Boulescu, M.Ghita - Controlul Financiar Ed.1997).
Activitatea de control fiscal se organizeaza, programeaza si se conduce pe parcursul programului de lucru al agentului economic, fara perturbarea activitatii desfasurate de acesta. Pe perioada pregatirii controlului si in timpul desfasurarii, inspectorul fiscal trebuie sa cunoasca atributiile si competentele sale, cit si drepturile si obligatiile contribuabilului.
Realizarea inspectiei fiscale presupune parcurgerea urmatoarelor etape:
-  stabilirea locul de desfasurare a inspectiei fiscale-locul desfasurarii inspectiei fiscale poate
fii: sediul contribuabilului sau sediul inspectorilor fiscali
-  stabilirea duratei inspectiei- echipa de inspectie fiscala va stabilii durata efectiva de
control, durata care nu va putea depasii 3 luni pentru mici contribuabili respectiv 6 luni pentru marii contribuabili.
-  interventia la fata locului- prezentarea echipei de control la sediul contribuabilului ocazie
cu care se va prezenta echipa de control la conducere, se vor prezenta legitimatiile de control si ordinul de serviciu care mandateaza acea actiune de control, se stabilesc persoanele de contact care vor furniza informatiile necesare controlului , se vor fixa intervalele efective de control;
-  intocmirea actelor de inspectie fiscala -  se va intocmi raportul de inspectie indiferent daca
se va identifica sau nu unele actiuni ilicite ale contribuabilului, se va intocmi procese verbale in cayul in care inspectorii fiscali au depistat careva infractiuni sau abateri de la legislatia fiscala, ale contribuabilului;
-  intocmirea deciziei de impunere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Practica internationala de organizare a controlului fiscal si posibilitatile de utilizare a ei in conditiile Republicii Moldova.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Codul fiscal al Republicii Moldova ,Chisinau 2016
2. Codul fiscal al Romaniei , Bucuresti 2015
3. Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala , Bucuresti 2015
4. http://www.cnaa.md/files/theses/2016/25048/carmen_stoica_thesis.pdf
5. http://utm.md/meridian/2010/MI_1_2010/5_Carapunarla_S_Sistemul_si_caraccterisita_organelor_de_control.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!