Pozitia Judetului Constanta in Cadrul Regiunii Sud-Est

Cuprins referat Cum descarc?

1. Descrierea judetului;
2. Analiza economico-sociala a judetului (descrierea situatiei pe baza datelor statistice);
3. Analiza SWOT a judetului;
4. Concluzii si propuneri (strategii de dezvoltare etc).


Extras din referat Cum descarc?

1) Descrierea judetului
Caracteristici general:
Relief:
Judetul Constanta este situat in extremitatea sud-estica a Romaniei fiind limitat de marea Neagra la est, iar la nord de judetul Tulcea. Spre vest Dunarea desparte judetul Constanta de judetele Calarasi, Ialomita si Braila, iar la sud se afla o parte din frontiera de stat a tarii noastre cu Bulgaria. Suprafata judetului Constanta este de 7 071 km2 si ocupa in acest sens locul 8 intre judetele Romaniei. Din punct de vedere teritorial-administrativ este impartita in 3 municipii, 9 orase, 57 comune. In judetul Constanta predomina relieful de podis cu altitudine redusa, cu valori sub 200 m, doar in nordul judetului altitudinea atingand pe alocuri 250 m.
Podisul Casimcea ocupa partea de nord a judetului, iar in partea de sud se intinde Podisul Dobrogei de Sud care seamana cu o campie inalta, avand un aspect calcaros. Litoralul Marii Negre este format la nord din cordoane de nisip care separa lacurile de mare, iar in partea sudica se remarca o faleza abrupta formata din calcare si loess cu inatimi de 15-30 m.
Reteaua hidrografica
Resursele de apa subterane sunt insemnate, stratul acvifer subteran asigurand mare parte din alimentarea cu apa potabila a municipiului. Apele de suprafata, cuprind: Lacurile litorale, Tabacarie de 99 ha si Siutghiol de 1900 ha, utilizate in principal pentru pescuit sportiv si industrial (Siutghiol), precum si pentru activitatile turistice si recreationale. Lacul Tabacarie se numara printre lacurile foarte poluate, colmatate, hipereutrofe care necesita urgent o reabilitare ecologica adecvata.
In partea estica a judetului Constanta se afla Marea Neagra, cea mai importanta unitate hidrografica a judetului Constanta. Datorita asezarii geografice, Marea Neagra este o mare continentala. 
Suprafata Marii Negre este de 411.540 km patrati iar adancimea maxima este mai mare de 2.211 m. Datorita configuratiei tarmului si reliefului submarin, adancimea apei este mai mica in jurul malului romanesc. Salinitatea este de 20-22 la mie la suprafata apei iar in adancime ajunge pana la 28 la mie. Datorita aportului de apa dulce, salinitatea apei scade odata cu apropierea de tarm(pentru ca se varsa multe ape dulci in mare). 
Reteaua hidrografica este formata din urmatoarele cursuri de ape: Dunarea (pe o distanta de 137 m), Valea Carasu, Valea Baciu si Casmicea. Reteaua hidrografica mai cuprinde si lacuri naturale si de lunca, lagune cum ar fi Oltina, Istria, Sinoe, Corbu, Techirghiol, Tasaul, Nuntasi, Siutghiol, Tatlageac, Mangalia precum si limanele marine. 
De asemenea s-au dat in exploatare Canalul Dunare-Marea Neagra pe o distanta de 64.2 km, Canalul Poarta Alba-Midia pe o distanta de 27.5 km si alte canale de irigatii din Valea Carasu.
Clima:
Clima judetului Constanta este temperat-continentala, dictata de pozitia geografica si amplasarea intre Dunare si Marea Neagra. Temperaturile medii anuale se situeaza in jurul valorii de 10-11 grade Celsius, iar precipitatiile sunt reduse, sub 500 mm, fapt care a determinat dezvoltarea speciilor de plante care nu necesita umiditati ridicate.
Regimul climatic al judetului Constanta se caracterizeaza prin veri mai putin fierbinti, datorita brizelor marine si ierni mai blande, datorita actiunii moderatoare a Marii Negre. Temperaturile medii multianuale inregistreaza cele mai mari valori din intreaga tara, situandu-se la 11,2oC. Media maximelor lunare, cu valori de peste 30oC sunt atinse in iulie, august si septembrie; in aceste luni valorile minimelor lunare si anuale atingand 12 -13oC. Primavara, datorita prezentei marii, temperaturile sunt mai coborate cu 1 - 3?C decat in interiorul Dobrogei, iar toamna, din acelea si motive, sunt mai ridicate cu cateva grade.
Resurse
In judetul Constanta, in subsol sunt importante resurse minerale printre care se numara mineralele feroase, apele mineralizate, materialele de constructii, izvoarele mezotermale, rocile comune si cele fosfatice. Suprafata podisului este in mare parte acoperita de o patura de calcar si loess, podisul Casimcea avand chiar o structura aparte: un amestec de sisturi verzi acoperite de calcare jurasice si straturi de loess. Platforma continentala a Marii Negre are importante resurse de hidrocarburi si minerale puse in valoare pe masura darii in folosinta a unor instalatii de foraj marin. Din punct de vedere al resurselor, un interes special il prezinta lacurile sarate Techirghiol si Nuntasi cu importantele lor rezerve de namol sapropelic cu valoroase calitati terapeutice.
Populatie
In cele 11 localitati urbane (municipiul Constanta, Mangalia, Medgidia si 8 orase) si 53 comune ale judetului locuiesc aproape 756.053 persoane, din care 539.902(72%) in mediul urban si circa 216.151(28%) in cel rural. 
Din totalul acestora, 18,7% sunt minori intre 0-14 ani, 115.539 (71,50%) reprezinta persoane intre 15-64 ani si 554.854( 9,80%), peste 65 ani. 
Cea mai mare localitate a judetului, respectiv municipiul Constanta, are o populatie de aproximativ 345.000 de locuitori stabili, la care se mai adauga circa 41.559 de flotanti. 
Tot pe raza judetului si-au stabilit resedinta aproape 2136 straini, ponderea fiind de nationalitate coreeana, turca, araba si canadiana. 
Ca structura etnica, majoritatea o reprezinta romanii, respectiv 91,70%, procent in care au fost incluse si persoanele care, la recensamant, s-au declarat macedo-romani. Pe langa acestia mai convietuiesc si minoritati nationale (3,20% turci, 3,20% tatari, 0,80% rusi-lipoveni, 0,60% rromi, 0,20% maghiari si 0,30% alte nationalitati). 
Transporturi
In domeniul transporturilor judetul Constanta imbina transportul feroviar cu cel rutier, maritim si fluvial. Reteaua feroviara masoara 392km, din care 129 km linie dubla electrificata. Lungimea drumurilor publice totalizeaza 2.269 km, din care 510 km sunt modernizate si 847 km cu imbracaminti asfaltice usoare. Transporturile fluviale se efectueaza pe Dunare intre porturile Ostrov, Cernavoda si Harsova si pe canalul Dunare-Marea Neagra cu legatura spre Marea Nordului prin magistra la Dunare-Maine-Rhin. 
Judetul Constanta este strabatut de 8 drumuri nationale (483 km), 3 dintre acestea fiind drumuri europene, care asigura legatura cu Bulgaria si Turcia, prin punctele de frontiera Vama Veche, Negru Voda si Ostrov. 
Totodata mai exista 20 drumuri judetene (847 km) si 93 comunale (974 km). 
Pentru intretinerea si deszapezirea acestora functioneaza o sectie a Regionalei Constanta a Administratiei Nationale a Drumurilor si 9 districte (Baneasa, Basarabi, Cobadin, Harsova, Nicolae Balcescu, Movilita, Ovidiu, Tariverde si Tuzla). 
De asemenea, pentru intretinerea drumurilor judetene exista 5 sectii, respectiv Baneasa, Cuza Voda, Harsova, Tariverde si Topraisar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pozitia Judetului Constanta in Cadrul Regiunii Sud-Est.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!