Potentialul Turistic al Moldovei

Extras din referat Cum descarc?

Regiune istorico-geografica asezata in partea de est a tarii, Moldova masoara in jur de 400 km dinspre nord spre sud (de la granita cu Ucraina pana la raul Milcov) si 200 km de la vest la est (de la Carpatii Orientali pana la r&acircul Prut). In cazul Moldovei se folosesc urmatoarele precizari: "de Sus", pentru a desemna Bucovina si imprejurimile sale, "de Mijloc", pentru zonele Neamt-Iasi-Vaslui-Bacau si "de Jos" pentru Tara Vrancei.
Varietatea formelor de relief, bogatia si intinderea padurilor au dus la dezvoltarea unei faune cinegetice diverse si pretioase. Trofeele de vanat din Bucovina au cucerit numeroase medalii de aur la expozitiile internationale. Cerbul comun, specie cu un areal in extindere dinspre padurile de munte inspre cele de deal, prezinta exemplare cu o valoare cinegetica recunoscuta. Ursul brun, emblema a padurilor noastre, este si el bine reprezentat in padurile Bucovinei. Capriorul si mistretul sunt specii cu areal foarte raspandit pe raza judetului.
Aceste specii se intalnesc atat pe terenurile agricole, limitrofe padurilor, cat si in pasunile impadurite, in padurile de deal si chiar in molidisuri. Cocosul de munte, lupii si rasii sunt alte specii reprezentante in padurile sucevene. Calatorul care viziteaza Bucovina are sansa deosebita de a cunoaste paduri virgine, neafectate de interventia omului, cum ar fi padurile seculare Slatioara si Giumalau, constituite in rezervatii naturale.
Parcurile nationale Rodna si Calimani adapostesc specii unice ori rare, de flora si fauna, pesteri si peisaje remarcabile. Desi cunoscuta in prezent ca o tara a molidului, Bucovina detine si rezervatii forestiere, cuprinzand alte specii, cum ar fi fagetul (padurea de fag) de la Dragomirna. Departe de a epuiza lista originalitatilor vegetale bucovinene, Tinovul Mare de la Poiana Stampei, o padure de pini ce vegeteaza pe un depozit de turba se adauga raritatilor naturalistice ce incanta pe vizitator si incita la studiu pe specialist. 
VITICULTURA SI POMICULTURA:
Cotnari este o podgorie renumita in tara si in strainatate; pe Dealul Catalina, intr-un sit dacic, s-au decoperit urme care atesta cultivarea vitei-de-vie si consumul de vin de peste 2000 de ani. Voievodul Alexandru cel Bun a numit in sec. al XV-lea un demnitar pentru a supraveghea podgoriile din zona. Stefan cel Mare avea aici, in sec XV beciuri pentru pastrarea vinului, iar voievodul Dimitrie Cantemir (1710) a scris despre vinul de Cotnari, apreciindu-l ca fiind "mai nobil si mai bun decat toate celelalte vinuri europene.".
Restul podgoriilor, in ordine cronologica, sunt cele din apropierea oraselor Iasi, Husi, Odobesti (ale caror vinuri erau exportate din timpul lui Stefan cel Mare, Petru Rares, Vasile Lupu in sec. XV-XVI). Astazi, aceeasi zona se extinde spre Nicoresti-Panciu-Cotesti ai reprezinta cel mai intins bazin viticol din Romania. "Grasa de Cotnari", "Busuioaca de Husi", sau vinurile rosii de Nicoresti fac deliciul cunoscatorilor. In Bucovina ,pe vaile raurilor Uz si Oituz si in Tara Vrancei sunt intinse zone pomicole, iar podgoriile sunt imprejmuite de livezi (Cotnari, Dealurile Iasilor, Husi si Nicoresti). 
MONUMENTE ALE NATURII:
Desi Moldova nu este un teritoriu de mari dimensiuni, natura a fost darnica cu ea: doua masive muntoase: Ceahlaul (statiunea Durau) si Rarau (Campulung Moldovenesc), protejate de rezervatiile naturale, varfurile Cozia, Pietricica si Cernegura din Piatra Neamt reprezinta cel mai bogat antrepozit de roci fosilizate marine din tara. In localitatile Gura Humorului, Vatra Dornei si Dofteana puteti admira o diversitate de arbusti din toate colturile lumii, care se afla sub protectie in cadrul unor parcuri dendrologice, iar la Cheile Bicazului si la Cheile din Zugreni pot fi admirate fauna si flora specifice.
La Bosanci cresc plante de stepa si de mlastina, iar la Pangarati tise; in rezervatia de la Vanatori de Neamt se pot admira bouri; "padurea de arama" si "padurea de argint", metafore poetice pentru mesteceni, se gasesc la Varatec, o sinteza reusita a peisajului natural este recompensat la Iasi, unde se afla Gradina Botanica (1856), cea mai mare din tara. 
Bucovina - Scurt istoric: 
In urma cu 6000 de ani, pe teritoriul Moldovei de astazi s-a dezvoltat cultura Cucuteni, considerata "una dintre cele mai interesante si remarcabile culturi neolitice ale Europei" ; agricultori si crescatori de animale, locuitorii acestor tinuturi traiau in cetati fortificate, foloseau cuptoare mari pentru a se incalzi si a-si pregati hrana, dar si pentru a face ceramica de diferite forme (exemplu: Hora de la Frumusica), decorate cu motive stilizate in forma de spirala sau de serpuitura, simetrice din punct de vedere cromatic.
Cultura Cucuteni a marcat de asemenea situl geto-dacic de la Batca Doamnei (Piatra Neamt), singurul sit cu zid de pietre, datand din epoca La Tene, descoperit in Moldova. Construita in aceeasi perioada, fortificatia de la Barbosi (Galati) a servit drept fundatie pentru un impozant complex roman, camp militar fortificat, sit civil si necropola (sec.I si al II-lea). In Evul Mediu, existau in Moldova localitati stabile, bine organizate, precum orasele: Baia, Siret, Radauti, Vaslui, Iasi, Suceava, Targu-Neamt, Galati. In jurul anului 1360, voievodul Bogdan I a intemeiat statul independent Moldova.


Fisiere in arhiva (1):

  • Potentialul Turistic al Moldovei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!