Posibile Ajustari Conceptual-Metodologice

Extras din referat Cum descarc?

sintetica a principiilor care guverneaza noua economie emergenta, sunt analizate marile transformari carora economiile actuale vor trebui sa le faca fata in viitorul apropiat. De modul si ritmul in care acestea se vor desfasura va depinde traiectoria diverselor state pe calea dezvoltarii cel putin in urmatorii 10-15 ani, locul acestora in configuratia economiei mondiale. 
O alta parte a studiului este dedicata configurarii unui set de indicatori care sa permita clasificarea economiilor nationale sau regionale dupa gradul de avansare pe calea "noii economii". 
Ultima parte se concentreaza asupra situatiei din Romania, comparativ cu alte tari din centrul si estul Europei, pe unele masuri de politica economica care ar putea accelera ritmul de implementare a noii economii, precum si pe unele estimari ale impactului acesteia in viitor asupra dezvoltarii de ansamblu a economiei nationale, in perspectiva aderarii la NATO si la UE. 
In viitor este de asteptat ca aportul noii economii la trendul general al economiei nationale sa se amplifice (un plus de 1,5-2% la ritmul anual al PIB-ului, fata de cel prevazut initial de 4-6% pana la finele deceniului, o reducere suplimentara a inflatiei anuale, de 1-2%, fata reducerea preconizata in lipsa aportului "noii economii"). Este de presupus ca in Romania acest aport va fi relativ mai important decat media europeana (circa 24% din ritmul PIB, obtinut pe seama factorilor "economiei standard"), daca se are in vedere ca economia romaneasca porneste de la un grad initial mai redus de dezvoltare a noii economii.
Pentru a doua jumatate a deceniului, vor interveni probabil si cerintele impuse si de pregatirea, intr-o perspectiva mai indepartata, a integrarii Romaniei in Uniunea Monetara Europeana. Rolul pietelor financiare si de capital, stimulate la randul lor de catre dezvoltarea SI-SC va deveni esential in acel nou context. De asemenea, alegerea unui model adecvat pentru incadrarea in parametrii unei sustenabilitati a datoriei publice si a deficitelor bugetare va fi in masura sa inregistreze un aport sporit al afluxului de investitii straine, dependent, de asemenea, de avansarea SI-SC in Romania. 

1. Introducere

Odata cu intrarea in era Internetului si a e-business, a noii economii, in general, se produc transformari fundamentale ale structurilor socioeconomice. In paralel insa se amplifica si asalturile asupra stiintei economice standard, in sensul unor reformulari conceptuale si al unor reinterpretari ale fenomenelor si legilor economice. Alaturi de factorii clasici ai productiei, munca si capitalul, se adauga informatia, fie ca factor distinct fie ca fiind atasat unuia dintre cei doi mentionati. De asemenea, constatarile empirice privind asa-numita tertializare a economiei sau cresterea ponderii sectorului serviciilor in totalul economiei nationale, precum si a asa-numitelor investitii intangibile in totalul fondurilor investitionale, au condus la numeroase incercari de redefinire a ceea ce inseamna astazi o "economie moderna". 
Alti factori cu influenta majora, in ceea ce priveste incercarile de ajustare a stiintei economice la noile trenduri din economia reala, se refera la urmatoarele: liberalizarea schimburilor internationale si globalizarea; cresterea importantei asa-numitului timp liber (incluzand aici activitatile casnice si cele desfasurate in interesul comunitatii, distractiile, dar si timpul destinat cresterii gradului de cultura si educatiei pe cont propriu) si fluidizarea limitelor de departajare intre acesta si activitatea de munca efectiva in sectorul formal sau in cel informal; dinamica mai rapida a pietelor financiar-bancare decat aceea a asa-numitului sector productiv clasic al economiei; extinderea utilizarii computerelor si a mijloacelor si tehnicilor de comunicare, atat in activitatea firmelor cat si in gospodariile populatiei, si impactul asupra structurii bugetului de timp si a celui financiar al populatiei etc.
In perioada de dupa 1994, cresterea productivitatii in Statele Unite a inregistrat ritmuri mai mari chiar decat in perioadele de mare avant economic din trecut, ceea ce a facut ca multi observatori sa afirme ca "noua economie"(incluzand Internetul si accelerarea modificarilor tehnice in domeniul computerelor si al telecomunicatiilor) este egala in importanta cu revolutia industriala sau, chiar mai mult, similara cu cea de-a doua revolutie industriala a perioadei 1860-1900, care a oferit umanitatii electricitatea, transportul motorizat si aviatia, cinematografia, radioul si altele care au pregatit epoca de aur a cresterii, nemaiintalnite in istorie pana atunci, a productivitatii. Cu toate ca unii economisti sunt inca prudenti in a decreta "noua economie" ca fiind o noua revolutie industriala sau un veritabil "mare val", principala constatare a fost ca pe masura ce computerele isi maresc capacitatea si viteza de lucru, pretul lor scade exponential. In aceeasi perioada, in paralel, economia a intrat intr-o zona de inflatie minima, iar productivitatea a inregistrat ritmuri semnificative.
Studiul isi propune ca, pe baza literaturii de profil, care in ultima vreme devine tot mai abundenta, sa clarifice principalele caracteristici ale "noii economii", ceea ce o deosebeste fundamental de "vechea economie". Dupa prezentarea sintetica a principiilor care guverneaza noua economie emergenta, sunt analizate marile transformari carora tarile lumii, inclusiv Romania, vor trebui sa le faca fata in viitorul apropiat. De modul si ritmul in care acestea se vor desfasura va depinde traiectoria diverselor state pe calea dezvoltarii cel putin in urmatorii 10-15 ani, locul acestora in configuratia economiei mondiale. De fiecare data, atunci cand se dispune de informatie statistica, argumentarile de ordin teoretic vor fi completate cu cele empirice, iar pentru unele concluzii se va incerca adaptarea lor la situatia concreta din Romania, consecintele acestora fiind estinse pana la nivelul strategiilor si politicilor economice. O sectiune importanta a lucrarii este dedicata configurarii unui set de indicatori care permit diferentierea diverselor state (sau, in interiorul unui anumit stat, diferentierea diverselor regiuni sau alte entitati teritoriale) in raport cu gradul de avansare pe calea "noii economii". Ultima parte a studiului se va concentra pe analiza situatiei din Romania, comparativ cu alte tari din zona noastra geografica, pe unele masuri de politica economica care ar putea accelera ritmul de implementare a noii economii, precum si pe unele estimari ale impactului acesteia in viitor asupra dezvoltarii de ansamblu a economiei nationale, in perspectiva aderarii la NATO si la UE.


Fisiere in arhiva (1):

  • Posibile Ajustari Conceptual-Metodologice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!