Portul Maritim

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Porturile maritime sunt adaposturi naturale sau artificiale, situate in zona litorala, bai, golfuri, la gurile de varsare ale fluviilor, care, in urma unor lucrari hidrotehnice si industriale speciale si a unor masuri organizatorice riguroase, pot asigura: 1. b. porturi maritime-fluviale - sunt situate la gurile fluviilor sau pe sectoarele maritime ale acestora.

In zonele geografice cu maree, porturile maritime din aceasta categorie pot fi: porturi deschise - cand acuatorul poturilor ramane deschis fenomenelor de maree; porturi ecluzate sau semiecluzate - care au bazinele inchise cu ecluze sau porti; porturi mixte - au unele bazine inchise cu ecluze sau cu porti si altele expuse fenomenelor de maree.

Dupa destinatie: 2. a. porturi comerciale pot fi: specializate si partial specializate - pentru un anumit trafic (marfuri speciale, de masa, cherestea).; 2. b. porturi militare - au amenajari si organizari specifice destinatiilor lor; 2. c. porturi speciale pot fi: industriale - deservesc o anumita industrie, inclusiv industria constructoare de nave; de pescuit; de adapost - cu amenajari minime pentru adapostirea navelor.

3. Dupa importanta comerciala (care se exprima prin capacitatea traficului anual): 3. a. porturi mondiale - sunt noduri puternice in circuitul general al marfurilor (Rotterdam, Marsilia, Hamburg); 3. b. porturi internationale - sunt porturi mai mari sau mai mici, care asigura relatii de transport intre mai multe tari apropiate si chiar traversade oceanice (Constanta, Odessa, Bordeaux, Trieste); 3. d. porturi nationale, regionale, locale - au zona de actiune in limita tarii respective.

Dupa intindere si gradul de dispersare al acvatorului si al frontului de operare: 4. a. unele porturi au caracter unitar, concentrat, iar 4. b. altele se prezinta sub forma unui complex portuar, in unitati cu bazine portuare dispersate pe mari intinderi (cazul Londrei, Rotterdam). Functiile portului Portul comercial maritim se poate defini, in sensul cel mai general, ca o zona de tarm special amenajata, in care se intalnesc, imbinandu-se, caile de transport maritime cu cele terestre si unde are loc schimbul permanent si organizat de marfuri in ambele sensuri, de pe mare pe uscat si invers.

Portul maritim este un puternic nod de comunicatii, avand ca activitate principala transbordarea marfurilor.

1) Principala functie a porturilor este aceea de transbordare a marfurilor, de pe navele maritime pe uscat si invers.

Operatia de transbordare are loc de-a lungul frontului de acostare in acvatorul portului si, de aceea, aceasta este influentata, in mod hotarator, de tipul si eficienta lucrarilor de infrastructura privind zona de contact, de trecere de pe apa pe uscat (maluri, bazine, cheiuri). Este, de asemenea, influentata si de infrastructura, care consta din utilaje pentru efectuarea transbordarilor.

In conditiile unui trafic mare de marfuri, se impune organizarea de dane ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Portul Maritim
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 294 cuvinte
Nr caractere:
6 954 caractere
Marime:
17.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!