Poluarea Apei

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4689
Mărime: 25.47KB (arhivat)
Publicat de: Moise Timiș
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Apa reprezinta un factor determinant al dezvoltarii economice, avand utilizari din ce in ce mai diverse: materie prima, agent termic, mediu de reactie agent de spalare. Desi 70% din suprafata globului este acoperita de ape, numai 3% din imensa cantitate de apa reprezinta apa dulce, din pacate 2% fiind blocata in calotele polare. Se poate trage concluzia ca omenirea se afla în criza de apa dulce. Consumul de apa pe cap de locuitor este un indicator al nivelului de dezvoltare a unei tari. Astfel Romania consuma 1750 m3/locuitor intr-un an, fata de media europeană de 4800 m3/locuitor pe an. Exista tari pe glob unde consumul de apa pe locuitor intr-un an atinge abia 40 m3 . In virtutea celor aratate se impune o gospodarirea rationala a resurselor.

Consumatorii de apa sunt foarte variati: centre populate, unitati de productie, sisteme hidrotehnice si de irigatii, piscicultura, amenajari de agrement etc.

Fluxul apei intr-un sistem de consum prezinta urmatoarele faze: captare, tratare, transport, utilizare, evacuarea apelor uzate. Alimentarea cu apa se poate realiza in trei feluri: in circuit deschis (evacuarea apei uzate la canalizare), in circuit inchis (apa folosită

este reintrodusa in circuit dupa reconditionare) si in circuit mixt (cel mai rentabil).

In functie de utilizari apa (potabila sau industriala) trebuie sa indeplineasca anumite conditii de calitate. STAS 4706, clasifica apele de suprafata dupa cum urmeaza:

-apa pentru consumul populatiei;

-apă pentru amenajari piscicole si procese tehnologice;

-apa pentru irigatii si alimentari industriale.

Cea mai importanta caracteristica a apei o constituie “duritatea”, care reprezinta cantitatea totala se saruri de Ca si Mg dizolvate in apa. Duritatea poate fi:

-temporara, data de carbonatii de Ca si Mg;

-permanenta, data de sarurile de Ca si Mg ale acizilor tari (CaCl2, MgSO4 etc.)

Duritatea totala (suma celor două duritati) se exprima in grade de duritate, 10d este echivalentul unui continut de 10 mg CaO / l apa.

Obtinerea apei potabile:

Apa potabila trebuie sa corespunda conditiilor de calitate de la categoria I – a, STAS 4706 : sa fie lipsita de agenti patogeni, sa nu aiba gust, sa fie inodora si incolora.

Tehnologia de obtinere a apei potabile cuprinde urmatoarele faze:

-decantarea ,

-filtrarea (in filtre de nisip şi pietris),

-degazarea (cu aer sau abur supraincalzit),

-coagularea (prin tratarea cu Al2(SO4)3),

-filtrare (pentru indepartarea suspensiilor coloidale),

-sterilizarea (cu radiatii UV, raze X, ultrasunete) sau tratare.

Obtinerea apelor industriale:

Datorita duritatii, apa nu poate si folosita in multe ramuri industriale asa cum se obtine prin captare. In industria energetica, chimica, farmaceutica este necesara reducerea sau chiar anularea duritatii apei, care se face prin doua procedee: dedurizare si deionizare (demineralizare).

Desalinizarea apei marine.

Tarile cu resurse sarace de apa dulce isi completeaza deficitul de apa prin desalinizarea apei de mare (operatie foarte costisitoare) care se face in două feluri:

a) pentru ape cu salinitate mare (35 mg/l) – prin schimbarea starii de agregare (distilare rapida in trepte);

b) pentru ape cu salinitate redusa (> 15 mg / l) – prin osmoza inversa (trecerea prin membrane celulozice sau poliamidice).

Poluarea apei reprezinta alterarea calitatilor ei fizice, chimice si biologice si este produsa direct sau indirect in modul natural sau artificaial, devenind improprie utilizarii.

Preview document

Poluarea Apei - Pagina 1
Poluarea Apei - Pagina 2
Poluarea Apei - Pagina 3
Poluarea Apei - Pagina 4
Poluarea Apei - Pagina 5
Poluarea Apei - Pagina 6
Poluarea Apei - Pagina 7
Poluarea Apei - Pagina 8
Poluarea Apei - Pagina 9
Poluarea Apei - Pagina 10
Poluarea Apei - Pagina 11
Poluarea Apei - Pagina 12
Poluarea Apei - Pagina 13
Poluarea Apei - Pagina 14
Poluarea Apei - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Poluarea Apei.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Studii privind poluarea apelor de suprafață în zonele cu activități petroliere

1.1 Aspecte generale Apa, componenta esentiala a biosferei, reprezinta circa 1,4 miliarde km³, din care circa 97% este apa marilor si a oceanelor....

Poluarea Mediului și Conservarea Naturii

INTRODUCERE Poluarea nu este un fenomen recent şi nici accidental. Începuturile civilizaţiei umane sunt legate de apariţia primelor surse de...

Implementarea unui Sistem de Management al Mediului intr-o Unitate din Domeniul Monitorizării Calitații Aerului și Gradul de Poluare în Zona Turnu Măgurele

Introducere Regiunea a cărei stare de mediu este prezentată iîn cele ce urmeaza se află în sudul ţării, pe Valea Dunării între paralelele de...

Poluarea apei

1. Introducere În perioada în care trăim noi, oamenii poluează mediul din ce în ce mai mult. Defrișând păduri, aruncând deșeuri la întâmplare sau...

Poluarea apei cu metale grele - studiu de caz Roșia Montană

1. Apa 1.1. Caracteristici generale Apa reprezintă substanţa minerală cea mai răspândită pe suprafaţa pământului şi are un rol primordial în...

Poluarea Apelor cu Petrol

ARGUMENT Am ales tema curentă deoarece poluarea cu petrol reprezintă o problemă deosebit de importantă şi greu de prevenit şi remediat . Afectează...

Apa în natură, poluarea apei, consecințele poluării apelor și protecția apelor

,,Apei i-a fost dată puterea magică de a deveni seva vieţii pe Pământ!” Leonardo 1. APA ÎN NATURĂ Apa este un factor de mediu indispensabil...

Poluarea Apei

Introducere Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieţii sau funcţia...

Ai nevoie de altceva?