Extras din referat
Apa reprezinta un factor determinant al dezvoltarii economice, avand utilizari din ce in ce mai diverse: materie prima, agent termic, mediu de reactie agent de spalare. Desi 70% din suprafata globului este acoperita de ape, numai 3% din imensa cantitate de apa reprezinta apa dulce, din pacate 2% fiind blocata in calotele polare. Se poate trage concluzia ca omenirea se afla în criza de apa dulce. Consumul de apa pe cap de locuitor este un indicator al nivelului de dezvoltare a unei tari. Astfel Romania consuma 1750 m3/locuitor intr-un an, fata de media europeană de 4800 m3/locuitor pe an. Exista tari pe glob unde consumul de apa pe locuitor intr-un an atinge abia 40 m3 . In virtutea celor aratate se impune o gospodarirea rationala a resurselor.
Consumatorii de apa sunt foarte variati: centre populate, unitati de productie, sisteme hidrotehnice si de irigatii, piscicultura, amenajari de agrement etc.
Fluxul apei intr-un sistem de consum prezinta urmatoarele faze: captare, tratare, transport, utilizare, evacuarea apelor uzate. Alimentarea cu apa se poate realiza in trei feluri: in circuit deschis (evacuarea apei uzate la canalizare), in circuit inchis (apa folosită
este reintrodusa in circuit dupa reconditionare) si in circuit mixt (cel mai rentabil).
In functie de utilizari apa (potabila sau industriala) trebuie sa indeplineasca anumite conditii de calitate. STAS 4706, clasifica apele de suprafata dupa cum urmeaza:
-apa pentru consumul populatiei;
-apă pentru amenajari piscicole si procese tehnologice;
-apa pentru irigatii si alimentari industriale.
Cea mai importanta caracteristica a apei o constituie “duritatea”, care reprezinta cantitatea totala se saruri de Ca si Mg dizolvate in apa. Duritatea poate fi:
-temporara, data de carbonatii de Ca si Mg;
-permanenta, data de sarurile de Ca si Mg ale acizilor tari (CaCl2, MgSO4 etc.)
Duritatea totala (suma celor două duritati) se exprima in grade de duritate, 10d este echivalentul unui continut de 10 mg CaO / l apa.
Obtinerea apei potabile:
Apa potabila trebuie sa corespunda conditiilor de calitate de la categoria I – a, STAS 4706 : sa fie lipsita de agenti patogeni, sa nu aiba gust, sa fie inodora si incolora.
Tehnologia de obtinere a apei potabile cuprinde urmatoarele faze:
-decantarea ,
-filtrarea (in filtre de nisip şi pietris),
-degazarea (cu aer sau abur supraincalzit),
-coagularea (prin tratarea cu Al2(SO4)3),
-filtrare (pentru indepartarea suspensiilor coloidale),
-sterilizarea (cu radiatii UV, raze X, ultrasunete) sau tratare.
Obtinerea apelor industriale:
Datorita duritatii, apa nu poate si folosita in multe ramuri industriale asa cum se obtine prin captare. In industria energetica, chimica, farmaceutica este necesara reducerea sau chiar anularea duritatii apei, care se face prin doua procedee: dedurizare si deionizare (demineralizare).
Desalinizarea apei marine.
Tarile cu resurse sarace de apa dulce isi completeaza deficitul de apa prin desalinizarea apei de mare (operatie foarte costisitoare) care se face in două feluri:
a) pentru ape cu salinitate mare (35 mg/l) – prin schimbarea starii de agregare (distilare rapida in trepte);
b) pentru ape cu salinitate redusa (> 15 mg / l) – prin osmoza inversa (trecerea prin membrane celulozice sau poliamidice).
Poluarea apei reprezinta alterarea calitatilor ei fizice, chimice si biologice si este produsa direct sau indirect in modul natural sau artificaial, devenind improprie utilizarii.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Poluarea Apei.doc