Polonia - Creditare Datorie Externa Investitii Straine

Extras din referat Cum descarc?

Polonia
Creditare, datorie externa, Investitii straine
Chiar daca Polonia a inceput mai greu capitalismul si a avut nevoie de un favor imens din partea statelor si bancilor straine, se pare ca polonezii au invatat mai bine lectia capitalismului si chiar daca situatia lor in anii 1990 a fost mai slaba decat cea a Romaniei (vorbind din punct de vedere financiar), au recuperat repede si au asimilat capitalismul fara a vinde o mare parte din companiile strategice. Pe langa faptul ca au beneficiat de reduceri masive ale datoriei externe, polonezii sunt si mult mai priceputi in a atrage fondurile gratuite care vin din partea Uniunii Europene- un capitol la care Romania are mari probleme.
Polonia a trecut printr-o reducere a datoriei externe catre entitati suverane (state) in 1987 si 1991- o reducere de aproximativ 25 miliarde de dolari la paritatea din 1987/1991- precum si o incetare de plati fata de bancile straine si un default in 1994 cand situatia a fost deblocata doar printr-o noua negociere a datoriei externe si reducerea ei cu 40% (aproximativ 6 miliarde dolari la paritatea din 1994). Asadar Polonia si-a renegociat datoriile externe atat fata de alte state cat si fata de bancile straine si a obtinut o reducere totala de aproximativ 31 de miliarde de dolari.
Polonia va mentine datoria publica sub 55% din PIB pana in 2013, potrivit planului economic pe termen de patru ani definitivat de guvernul de la Varsovia, care prevede reduceri ale cheltuielor si majorari de impozite . Planul estimeaza o crestere a datoriei publice la 54,7% din PIB in acest an, care va scadea insa pana la 53,7% din PIB pana in 2013.
Estimarile iau in calcul accelerarea cresterii economice la 4,8% din PIB pana in 2012, care va incetini apoi la 4,1% din PIB anul urmator.
Polonia livreaza 80% din exporturi in alte state ale Uniunii Europene si mizeaza pe redresarea statelor membre occidentale, precum si pe efectul pozitiv al gazduirii campionatului european de fotbal in 2012.Autoritatile poloneze anticipeaza accelerarea cresterii economice in zona euro la circa 2% in 2012 si stabilizarea la acest nivel in anul urmator.
Polonia este singurul stat din UE care a evitat recesiunea in 2009, dar ritmul de dezvoltare a incetinit puternic, la 1,8% din PIB. In consecinta, deficitul bugetar s-a adancit la 7,1% din PIB.
Guvernul s-a angajat sa reduca deficitul sub limita de 3% acceptata in UE pana in 2012, dar premierul Donald Tusk a declarat ulterior ca tara ar putea avea nevoie de inca un an.Potrivit planului guvernului, deficitul bugetar va fi de 80 de miliarde de zloti in acest an (26,7 miliarde dolari), urmand sa scada la 75,8 miliarde zloti in 2011, 47,8 miliarde zloti in 2012 si 23,4 miliarde zloti in 2013.
Indicatori economici rezultatele masuri in structura si ratele de schimbare a productiei, comertului, si a cererii agregate, si in performanta macroeconomica. Datele aici constau din conturile nationale, finantele publice, de furnizare de bani, preturi, balanta de plati, si a datoriei externe. Datele sunt colectate de la organizatiile nationale de statistica si bancile centrale de catre misiunile Bancii Mondiale si din fisiere Fondului Monetar International de date.
Servicii, valoarea adaugata (% din PIB)
Servicii sa corespunda divizii ISIC 50-99 si acestea includ o valoare adaugata in comertul cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv hoteluri si restaurante), de transport, si de guvern, financiar, profesional, si de servicii personale, cum ar fi educatia, sanatatea, si de servicii imobiliare. De asemenea, sunt incluse imputa taxele de servicii bancare, taxe de import, precum si orice discrepante statistice constatate de compilatoare nationale, precum si discrepantele care decurg din redimensionarea. Valoarea adaugata este productia neta a unui sector, dupa adaugarea la toate iesirile si scaderea intrari intermediare. Acesta este calculat, fara a face deduceri de amortizare a activelor fabricate sau degradarea sau epuizarea resurselor naturale.
Agricultura, valoarea adaugata (% din PIB)
Agricultura corespunde divizii ISIC 1-5 si include silvicultura, vanatoare, pescuit si, precum si cultivarea de culturi si cresterea animalelor. Valoarea adaugata este productia neta a unui sector, dupa adaugarea la toate iesirile si scaderea intrari intermediare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Polonia - Creditare Datorie Externa Investitii Straine.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!